Συνταγές | Κυριάκος Μελάς

Συνταγή για βελουτέ γλυκοπατάτας με ψιλοκομμένα λαχανικά

Εκτέλεση

Χρειάζεται μερικά παραπάνω βήματα, είναι σίγουρο όμως ότι θα την αγαπήσετε με την πρώτη κουταλιά. Πλούσια σε υφές, αρώματα και γεύσεις, η σούπα με κεντρικό υλικό την γλυκοπατάτα που προτείνει ο Κυριάκος Μελάς δεν είναι μια ακόμη βελουτέ. Θρεπτική, εξαιρετικά νόστιμη, είναι ό,τι πρέπει για ένα χειμωνιάτικο μεσημέρι ή βράδυ, ενώ θα κλέψει τις εντυπώσεις και ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι στο σπίτι.

Τη γλυκοπατάτα και το πράσο θα τα πολτοποιήσετε με το ραβδομπέντερ. Την πατάτα και το καρότο, κομμένα σε μικρά κυβάκια, θα τα σοτάρετε σε ένα χωριστό σκεύος με τα μπαχαρικά και θα τα βάλετε κι αυτά στην κατσαρόλα. Πριν τη σερβίρετε θα προσθέσετε το αρωματικό λάδι, που φτιάχνεται στο πι και φι, τα «κρουτόν» κολοκυθιού που νοστιμίζουν με γλυκιά πάπρικα και παρμεζάνα και λίγο γιαούρτι. Αυτές οι τελευταίες πινελιές θα κάνουν τη διαφορά.

Δείτε ένα-ένα τα στάφια της συνταγής στο παρακάτω απόσπασμα από την εκπομπή «Ποιος είναι πρωινιάτικα;»

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
50'
6

Υλικά

  • 2 γλυκοπατάτες (500 γρ.)
  • 1 πράσο
  • 1½ λίτρο ζωμό κοτόπουλου
  • 1 πατάτα
  • 1 καρότο
  • ½ κ.γ. κόλιανδρο
  • ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • φρέσκο θυμάρι και χυμό λεμονιού

Για το αρωματικό λάδι:

  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 70 ml νερό
  • 1 φλούδα από λεμόνι
  • λίγα φύλλα μαϊντανό

Για το σερβίρισμα:

  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 1 μεγάλο κολοκύθι
  • 30 γρ. τυρί
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • ασπράδι αυγού