Aθωώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι για το σκάνδαλο των 19 δισ. «Αθήνα 97»
Το Ελεγκτικό Συνέδριο αθώωσε όλους τους εμπλεκόμενους για τη διοργάνωση που κόστισε 10 φορές περισσότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό των 2,2 δισ. δραχμών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
H υπόθεση που ταλάνισε για 22 χρόνια τον ελληνικό αθλητισμό και που σύμφωνα με τους ελέγχους που έγιναν κόστισε 10 φορές περισσότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό των 2,2 δισεκατομυρίων δραχμών φαίνεται πως μπαίνει οριστικά στο αρχείο μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αθωώνει όλους τους εμπλεκόμενους.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου «Αθήνα 1997» κόστισε 19 δισεκατομύρια δραχμές.
Μετατροπή σε Ευρώ...
Για να έχουμε ένα μέγεθος με τα σημερινά δεδομένα με νόμισμα Ευρώ η διοργάνωση προϋπολογίστηκε στα 6,5 εκατομύρια ευρώ και κόστισε περίπου 60 εκατομύρια Ευρώ.
Επίσης σύμφωνα με την “Live Sport” είχαν εντοπιστεί συνολικά περίπου 80 περιπτώσεις παράνομης διαχείρισης.
Τι είχαν εντοπίσει οι έλεγχοι
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ελέγχων που έγιναν για μεγάλο χρονικό διάστημα:
1) Το κόστος της διοργάνωσης υπερέβη περίπου 10 φορές τον αρχικό προϋπολογισμό. Από τα 2.200.000.000 δραχμές δηλαδή, έφτασε τα 19.000.000.000.
2) Όλες οι δαπάνες έγιναν χωρίς τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις Τελετές Έναρξης και Λήξης, που είχαν προϋπολογιστεί για 800.000.000 δραχμές και ανατέθηκαν απευθείας αντί 2.000.000.000 δραχμών.
3) Υπήρξε πληθώρα προσλήψεων χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς αιτιολόγηση καταβολής υπερωριών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πληρωμή “εθελοντών”, στους οποίους καταβλήθηκε αμοιβή 600.000.000 δραχμών, ενώ για τις αναγκαίες προσλήψεις είχαν προϋπολογιστεί 175.000.000 δρχ. Τελικά καταβλήθηκαν περίπου 760.000.000 δρχ.
4) Για τα έργα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν, δεν τηρήθηκε η διαδικασία κατασκευής δημοσίων έργων, η οποία εξασφαλίζει διαφάνεια, με αποτέλεσμα το κόστος τους να είναι ανεξέλεγκτο.
Η τροπολογία «συγχωροχάρτι»
Το 2014 μία τροπολογία της τότε συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έδωσε “συγχωροχάρτι” στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία “Κεντρική Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή”. Αυτό που έκαναν οι υπογράφοντες βουλευτές (Α.Λοβέρδος, Α.Γεωργιάδης, Π.Δήμας, Κ.Σκανδαλίδης, Γ.Κουτσούκος, Γ.Δημαράς, Α.Καραμανλή και αρχικά η Σ.Ξουλίδου, διότι μετέπειτα ήρε την υπογραφή της) ήταν να πετύχουν την απαλλαγή της ΚΟΕ από τις κατηγορίες για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος με υπερψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή.
30 εκ. Ευρώ το 2016
Τον Νοέμβριο του 2015 η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ως αντισυνταγματική τη διαγραφή του καταλογισμού. Στη συνέχεια το ίδιο δικαστήριο με σειρά αποφάσεών του καταλόγισε το έτος 2016, το συνολικό ποσό των περίπου 30.000.000 ευρώ σε 30 υπαίτια για την κακοδιαχείριση αυτή πρόσωπα. Συγκεκριμένα το δικαστήριο ζήτησε την επιστροφή στο δημόσιο ταμείο “από την τσέπη τους” του ποσού αυτού. Πρόκειται για τους: Ανδρ.Φούρα, Γ.Σγουρό, Γ.Λιάνη, Στρ.Μολυβά, Β.Σεβαστή, Σ.Σακοράφα και Ε.Σαβράμη.
Δεν ευθύνεται κανείς...
Ύστερα όμως από προσφυγή αυτών ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου κι έπειτα από περίπου 2,5 χρόνια διασκέψεων, στα μέσα Απριλίου του 2019 το Ελεγκτικό Συνέδριο, το κατεξοχήν αρμόδιο για τη διαφύλαξη του δημοσίου χρήματος δικαστήριο, αποφάσισε την πλήρη αθώωση, δηλαδή να μην επιστρέψουν τίποτα στον Έλληνα φορολογούμενο και επομένως σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο δενν ευθύνεται κανείς για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr