Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Θα καταρριφθεί ποτέ το παγκόσμιο ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ;
Κανένας αθλητής δεν έχει πλησιάσει την ταχύτητα του Μπολτ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Από τη στιγμή που ο Γιουσέιν Μπολτ έθεσε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα το 2009 με τον εκπληκτικό χρόνο των 9,58 δευτερολέπτων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Βερολίνο, πολλοί αναρωτιούνται αν θα υπάρξει ποτέ αθλητής που θα ξεπεράσει αυτό το ανεπανάληπτο επίτευγμα του Τζαμαϊκανού σπρίντερ. Σήμερα, επιστήμονες εξετάζουν αν υπάρχει η πιθανότητα να καταρριφθεί αυτό το θρυλικό ρεκόρ.
Πέτυχε κάτι που έμοιαζε αδύνατο
Η πορεία του Μπολτ προς το ρεκόρ ξεκίνησε το 2008, όταν προκάλεσε αίσθηση με χρόνο 9,72 δευτερολέπτων σε μια συνάντηση Grand Prix στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, εντυπωσίασε τους πάντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 με χρόνο 9,69 δευτερολέπτων, πριν τελικά φτάσει στο φαινομενικά ανέφικτο 9,58 δευτερόλεπτα έναν χρόνο μετά.
Από τότε, κανένας αθλητής δεν έχει πλησιάσει την ταχύτητα του Μπολτ. Ο πιο κοντινός ήταν ο Αμερικανός σπρίντερ Νόα Λάιλς, ο οποίος κέρδισε τον τελικό των 100 μέτρων το 2022 με ατομικό ρεκόρ 9,79 δευτερολέπτων - παραμένοντας όμως 0,21 δευτερόλεπτα πιο αργός από το ρεκόρ του Μπολτ. Άλλοι σπρίντερ που έφτασαν κοντά ήταν ο Τάισον Γκέι και ο Γιοχάν Μπλέικ, οι οποίοι έτρεξαν και οι δύο τα 100 μέτρα σε 9,69 δευτερόλεπτα, το 2009 και το 2012 αντίστοιχα.
The current men's world record for the 100 meter sprint race is 9.58 seconds
— Massimo (@Rainmaker1973) August 3, 2024
This is Jamaica's Usain Bolt setting it in 2009.https://t.co/nYHP4Q3d4u
Ακόμα και ο ίδιος ο Μπολτ έχει εκφράσει αμφιβολίες για το αν η σημερινή γενιά σπρίντερ θα καταφέρει να καταρρίψει το ρεκόρ του. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο «Obi One Podcast», άφησε να εννοηθεί ότι το ρεκόρ του μπορεί να αντέξει στο χρόνο.
Τι λένε οι επιστήμονες
Ωστόσο, οι επιστήμονες Polly McGuigan και Aki Salo προσφέρουν μια διαφορετική οπτική. Στη μελέτη τους, υποστηρίζουν ότι, ενώ το ρεκόρ του Μπολτ είναι πιθανότατα ασφαλές προς το παρόν, υπάρχει η πιθανότητα να καταρριφθεί στο μέλλον - ίσως ακόμη και με χρόνο κάτω από εννέα δευτερόλεπτα. Το κλειδί, σύμφωνα με αυτούς, είναι ένας συνδυασμός γενετικής και προηγμένων μεθόδων προπόνησης.
«Ένας συνδυασμός γενετικής και προπόνησης θα πρέπει να δημιουργήσει γλουτούς, μηρούς και γάμπες που είναι ελαφρώς πιο δυνατοί και ταχύτεροι από τους σημερινούς κορυφαίους σπρίντερ», αναφέρουν στα ευρήματά τους. Τονίζουν ότι οι μύες με υψηλή αναλογία μεγάλων ινών ταχείας σύσπασης έχουν την ικανότητα να παράγουν περισσότερη δύναμη πιο γρήγορα, κάτι που είναι κρίσιμο για την κατάρριψη ρεκόρ σπριντ.
Παρόλο που εκφράζουν αυτή την αισιοδοξία, οι McGuigan και Salo επισημαίνουν ότι το σπάσιμο του φράγματος των εννέα δευτερολέπτων δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αναμένεται σύντομα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr