Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Ιμάν Κελίφ: Οι επιθέσεις που δέχομαι αποτελούν πλήγμα για την αξιοπρέπεια κάθε γυναίκας
Η αθλήτρια από την Αλγερία αναφέρθηκε στην ταραγμένη ολυμπιακή εμπειρία της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η Ολυμπιονίκης πυγμάχος Ιμάν Κελίφ, σε μια πρώτη της συνέντευξη μετά το κύμα μίσους εναντίον της, εκφράζει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές «βλάπτουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και καλεί να σταματήσει ο εκφοβισμός των αθλητών, καθώς επηρεάστηκε έντονα από τις διεθνείς αντιδράσεις εναντίον της.
«Μπορεί να καταστρέψει τους ανθρώπους»
Η αθλήτρια από την Αλγερία αναφέρθηκε στην ταραγμένη ολυμπιακή εμπειρία της, σε συνέντευξη στο SNTV. «Στέλνω ένα μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου να τηρήσουν τις ολυμπιακές αρχές και τον Ολυμπιακό Χάρτη, να απέχουν από τον εκφοβισμό όλων των αθλητών, γιατί αυτό έχει επιπτώσεις, τεράστιες επιπτώσεις» δήλωσε στα αραβικά, προσθέτοντας:
«Μπορεί να καταστρέψει τους ανθρώπους, μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις και το μυαλό των ανθρώπων. Μπορεί να διχάσει τους ανθρώπους. Και γι’ αυτό, τούς ζητώ να απέχουν από τον εκφοβισμό».
Οι επιτυχίες της Κελίφ και της Lin Yu-ting από την Ταϊβάν στο ρινγκ του Παρισιού αποτέλεσαν μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές των Αγώνων του Παρισιού. Οι δύο πυγμάχοι κέρδισαν τα πρώτα τους ολυμπιακά μετάλλια, παρά τις προσβολές που δέχθηκαν στο διαδίκτυο, βασισμένες σε αβάσιμους ισχυρισμούς για το φύλο τους.
Η 25χρονη Κελίφ αναφέρθηκε στην πίεση και τον πόνο που υπέστη εξαιτίας αυτής της εμπειρίας, ενώ αγωνιζόταν μακριά από την πατρίδα της στο σημαντικότερο γεγονός της αθλητικής της πορείας. «Έχω επαφή με την οικογένειά μου δύο ημέρες την εβδομάδα. Ελπίζω ότι δεν επηρεάστηκαν εντόνως» δήλωσε.
«Ανησυχούν για μένα. Θεού θέλοντος, αυτή η κρίση θα κορυφωθεί με ένα χρυσό μετάλλιο και αυτή θα ήταν η καλύτερη απάντηση» πρόσθεσε.
Η επίθεση που δέχονται οι δύο αθλήτριες προέρχεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας, η οποία έχει αποκλειστεί μόνιμα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υποστηρίζοντας ότι τόσο η Khelif όσο και η Lin απέτυχαν σε ελέγχους καταλληλότητας για το αγώνισμα των γυναικών στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα.
«Η Ολυμπιακή Επιτροπή με δικαίωσε»
Η Κελίφ αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν είχε υποβληθεί σε άλλους ελέγχους εκτός από έλεγχο ντόπινγκ, λέγοντας ότι δεν θέλει να σχολιάσει το θέμα, αλλά ευχαρίστησε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον πρόεδρό της, Τόμας Μπαχ, για την υποστήριξή τους.
«Ξέρω ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή με δικαίωσε και είμαι χαρούμενη με αυτή την εξέλιξη γιατί παρουσιάζει την αλήθεια» δήλωσε.
Η ίδια έχει λάβει μαζική υποστήριξη στους αγώνες της, με το κοινό να την επευφημεί κατά την είσοδό της στην αρένα και να κυματίζει αλγερινές σημαίες φωνάζοντας το μικρό της όνομα.
Η Κελίφ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα αφήσει κανέναν να την εμποδίσει να διεκδικήσει το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Αλγερίας στην πυγμαχία γυναικών. «Δεν με ενδιαφέρει η γνώμη κανενός» δήλωσε μία ημέρα μετά τη νίκη της επί της Άννα Λούκα Χάμορι από την Ουγγαρία.
«Ήρθα εδώ για ένα μετάλλιο και για να αγωνιστώ για ένα μετάλλιο. Σίγουρα θα αγωνιστώ για να βελτιωθώ (και) να γίνω καλύτερη, και Θεού θέλοντος, θα βελτιωθώ, όπως κάθε άλλος αθλητής».
Αν και γνωρίζει τη διεθνή συζήτηση που γίνεται γύρω από το πρόσωπό της, η Κελίφ τονίζει ότι έχει αποστασιοποιηθεί από τα όσα λέγονται. «Ειλικρινά, δεν παρακολουθώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει μια ομάδα ψυχικής υγείας που δεν μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε εγώ είτε άλλοι αθλητές. Είμαι εδώ για να αγωνιστώ και να πετύχω ένα καλό αποτέλεσμα».
Μιλώντας για τη νίκη της το Σάββατο, όπου μετά το τέλος του αγώνα πήγε στο κέντρο του ρινγκ, χαιρέτησε τους οπαδούς της, γονάτισε και ξέσπασε σε κλάματα, εξομολογείται πως «δεν μπορούσα να ελέγξω τα νεύρα μου».
«Μετά τη φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης και τη νίκη, υπήρχε ένα μείγμα χαράς αλλά ταυτόχρονα είχα επηρεαστεί πολύ, γιατί ειλικρινά δεν ήταν καθόλου εύκολο να το περάσω όλο αυτό. Ήταν κάτι που πλήττει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Ο επόμενος αγώνας της Κελίφ στο Παρίσι είναι εναντίον της Janjaem Suwannapheng από την Ταϊλάνδη. Αν η Κελίφ νικήσει ξανά, θα αγωνιστεί για το χρυσό μετάλλιο την Παρασκευή, αλλά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον το χάλκινο. «Ναι, αυτό το θέμα αφορά την αξιοπρέπεια και την τιμή κάθε γυναίκας και κάθε θηλυκού. Ο αραβικός κόσμος με γνωρίζει εδώ και χρόνια και με έχει δει να πυγμαχώ στην ΙΒΑ που με αδίκησε (και) μου φέρθηκε άδικα, αλλά έχω τον Θεό με το μέρος μου».
Διοικητές Νοσοκομείων: Μπάχαλο με τον νόμο Κεραμέως και τη μοριοδότηση των υποψηφίων - Τα λάθη και οι υποψίες για παρεμβάσεις
ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου - Τα φαβορί, οι τάσεις και οι στόχοι των υποψηφίων
Χάρτης της ΕΕ με το Αιγαίο ξεσηκώνει... εθνικιστικές «φουρτούνες» στην Τουρκία
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Ποιοι συμμετέχουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr