Politico: «Η Σαουδική Αραβία θα φτιάξει γήπεδα στην Ελλάδα για να... αγοράσει το Μουντιάλ του 2030» - Τι απαντά ο Λ. Αυγενάκης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Στην αποκάλυψη ότι η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να κατασκευάσει τρία γήπεδα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συνυποψηφιότητας με την Αίγυπτο για το Μουντιάλ του 2030 προχώρησε το Politico. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτός είναι ο... δρόμος των Σαουδαράβων προκειμένου να «αγοράσουν» το Παγκόσμιο Κύπελλο καθώς θέλουν να φιλοξενήσουν τα 3/4 των αγώνων!
Όπως αναφέρει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να... δωρίσει στην Ελλάδα και την Αίγυπτο δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή νέων γηπέδων εφόσον αυτές συμφωνήσουν να συνεργαστούν μαζί της, ώστε να διεκδικήσουν από κοινού το Μουντιάλ του 2030. Ως αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θέλουν να πάρουν τη μεγάλη πίτα απ' τους αγώνες της διοργάνωσης αλλά κυρίως θέλουν να αποκτήσουν το αβαντάζ στην κούρσα για την ανάληψη του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το σχέδιο των Σαουδαράβων
Μετά την πρόσφατη εμπειρία του Κατάρ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί απ' τη FIFA το Μουντιάλ εκ νέου και τόσο σύντομα σε μια αραβική χώρα, που δεν... φημίζεται για τους δημοκρατικούς θεσμούς της. Με το πρόσχημα όμως της συνύπαρξης μιας ευρωπαϊκής χώρας, όπως η Ελλάδα, που αποτελεί την κοιτίδα της Δημοκρατίας και μιας αφρικανικής με πλούσια ιστορία, όπως η Αίγυπτος, οι Σαουδάραβες προσπαθούν πλαγίως να συνδιοργανώσουν ένα Μουντιάλ, το οποίο όμως ουσιαστικά θα διοργανώσουν οι ίδιοι...
Σύμφωνα με το Politico, η προσφορά -πιθανότατα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ σε κόστος κατασκευής- συζητήθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022.
Μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος με γνώση των ιδιωτικών συζητήσεων είπε στο Politico ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75% του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα πρέπει να διεξαχθεί στο δικό της έδαφος.
Δεν είναι σαφές αν η προσφορά έγινε δεκτή. Ωστόσο, οι τρεις χώρες φαίνεται να επεξεργάζονται τώρα μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας.
«Η προσφορά των megabucks του Ριάντ προς στην Ελλάδα, που αναφέρεται εδώ για πρώτη φορά, θα πυροδοτήσει την κριτική ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει τον αστρονομικό της πλούτο για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό και να εκμεταλλευτεί έξυπνα το σύστημα ψηφοφορίας» σχολιάζει το Politico.
Σε μια προσπάθεια να πειστούν τα μέλη της FIFA, για την υποψηφιότητα υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, το προτεινόμενο τουρνουά θα προβλέπει αγώνες σε τρεις ηπείρους, παρέχοντας γεωγραφική ισορροπία καθώς μια υποψηφιότητα μόνο χωρών της Μέσης Ανατολής θα ήταν απίθανο να πετύχει μόλις οκτώ χρόνια μετά του Μουντιάλ του Κατάρ το 2022.
Κύριοι αντίπαλοι του Ριάντ είναι η κοινή υποψηφιότητα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και η υποψηφιότητα της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.
Σημειώεται ότι αν οι αφρικανικές χώρες, που προσελκύονται από την παρουσία της Αιγύπτου και τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας γύρω από την Αφρική, συσπειρωθούν πίσω από την υποψηφιότητα, και οι ασιατικές χώρες κάνουν το ίδιο, ενώ η Ελλάδα αποσπά κάποιες ευρωπαϊκές ψήφους, η πρόταση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει.
Ο στόχος του Ριάντ
Σύμφωνα με το Politico, η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ήταν το αποκορύφωμα της φιλόδοξης στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να κυριαρχήσει σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα: από τη διοργάνωση αγώνων πυγμαχίας, Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, μέχρι και τη φιλοξενία αγώνων Formula 1 και γκολφ.
Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε επίσης μια αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα ενώ η χώρα θα φιλοξενήσει το Ασιατικό Κύπελλο ποδοσφαίρου για πρώτη φορά το 2027. Αλλά η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο υπερβαίνει λόγους αθλητικού κύρους, σύμφωνα με έναν περιφερειακό ειδικό.
«Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως Αφροευρασιατικός κόμβος -το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης», δήλωσε ο Simon Chadwick, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι, σχετικά με την προσφορά με τη Σαουδική Αραβία. «Αυτή η τοποθέτηση θα της επιτρέψει να ασκήσει σημαντική επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή. Η διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ θα πετύχει μέσω της δωρεάς γηπέδων» πρόσθεσε.
Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας όμως προκαλεί αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επισημαίνουν τη βάναυση μεταχείριση της χώρας προς την κοινότητα LGBTQ+ και τους μετανάστες.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για μία ευκαιρία για τις δύο χώρες να επαναβεβαιώσουν την διμερή στρατηγική σχέση αλλά και την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών.
Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας ηγέτης επέμεινε στην ιστορική ευκαιρία που έχουν οι δυο χώρες να υπογράψουν σημαντικές συμφωνίες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και των επικοινωνιών.
Οι κακές μνήμες από το 2004
Αναφορά όμως κάνει στο άρθρο του το Politico, και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, «πηγή θυμού πια για τους Έλληνες που είδαν τα περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ που σπαταλήθηκαν σε υποδομές να μένουν μετά το σβήσιμο της φλόγας αχρησιμοποίητα».
«Καθώς η χώρα εισήλθε σε μια δεκαετή ύφεση και αναγκάστηκε να καταφύγει σε προγράμματα διάσωσης για να αποφύγει τη χρεοκοπία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν πηγή θυμού για τους Έλληνες, οι οποίοι αμφισβήτησαν ότι οι Αγώνες έσπρωξαν τη χώρα τους ακόμη περισσότερο στην ύφεση. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το υπερθέαμα των Ολυμπιακών Αγώνων, πολλοί από τους 30 χώρους παραμένουν αχρησιμοποίητοι, ενώ ορισμένοι έχουν κατεδαφιστεί» αναφέρει η Politico.
Η απόφαση για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 θα ληφθεί το 2024, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών να ανοίγει αυτή τη χρονιά.
H απάντηση Αυγενάκη στο δημοσίευμα
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, πήρε θέση για το δημοσίευμα του Politico με ανάρτηση του στο twitter στην οποία ανέφερε: «Το δημοσίευμα του Politico, περί "εξαγοράς" της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών και της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας».
- Η Ελλάδα στέλνει άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια και στη Συρία μετά τον σεισμό - Φεύγει πακέτο με φάρμακα, σκηνές και υλικό για τους άστεγους
- Τροχαίο στη Βασιλίσσης Σοφίας: Διερεύνηση των αιτίων του ατυχήματος ξεκινά η ΟΣΥ - Ποια η κατάσταση των τραυματιών
- Συντάξεις Μαρτίου: Η Καθαρά Δευτέρα φέρνει νωρίτερα την πληρωμή - Πότε θα δουν χρήματα οι συνταξιούχοι
- Google Maps: Η νέα λειτουργία που κάνει την καθημερινότητά μας ευκολότερη - Τι αλλάζει
- ΕΚΤ: Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Ποια προβλήματα έδειξαν οι εποπτικοί έλεγχοι
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr