Ευρωπαϊκή (κλειστή) Σούπερ Λίγκα όπως... ΝΒΑ: αυτό είναι το πλάνο των ισχυρών για τη νέα διοργάνωση
Οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης θέλουν να «τελειώσουν» με το Τσάμπιονς Λιγκ και φτιάχνουν μια νέα διοργάνωση α λα ΝΒΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
H ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα δεν είναι απλά σκέψη, αλλά στα... σκαριά! Οι μεγάλοι σύλλογοι της «γηραιάς ηπείρου» γυρίζουν την πλάτη στην UEFA και προχωρούν το πλάνο τους για ένα «κλειστό» πρωτάθλημα. Οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. όπως φαίνεται, δεν μένουν απλά στα λόγια, αλλά προχωρούν σε πράξεις. «Τελειώνουν» με το Champions League και φτιάχνουν μια νέα διοργάνωση α λα ΝΒΑ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «AS» το πλάνο είναι τόσο προχωρημένο, ώστε η ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα να αρχίσει το 2022.
Θα συμμετέχουν συνολικά 18 ομάδες, από τα πρωταθλήματα της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας που θα αναμετρώνται σε αγώνες εντός και εκτός έδρας (άρα 34 αγωνιστικές), ενώ θα υπάρχει και τελική φάση πλέι οφ για να αναδειχθεί ο νικητής. Στόχος, βέβαια, είναι να έχουν πολλά περισσότερα έσοδα από αυτά που τους προσφέρει το Τσάμπιονς Λιγκ και κέρδη που θα μοιράζονται μεταξύ τους. Οι πλούσιοι, δηλαδή, θα γίνουν πλουσιότεροι, οι μικροί θα μείνουν με διοργανώσεις της... παρηγοριάς.
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο θα μπορούσε να έχει έσοδα ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος πως η Λϊβερπουλ, που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ το 2019, πήρε 111 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του από την προεδρία της Μπαρτσελόνα, το βράδυ της Τρίτης, ο Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου... έριξε τη βόμβα λέγοντας πως ο σύλλογος έχει συμφωνήσει για τη συμμετοχή του στη νέα διοργάνωση.
«Μπορώ να ανακοινώσω κάποια εξαιρετικά νέα. Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε μια μελλοντική ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, ένα πρότζεκτ που προωθούν οι μεγάλοι σύλλογοι στην Ευρώπη» είπε. Μόλις πριν από μερικές ημέρες, αγγλικά ΜΜΕ αποκάλυψαν πως Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποστηρίζουν το σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας λίγκας, στην οποία θα συμμετέχουν μέχρι 18 σύλλογοι από τα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, και πως αναζητούνται έξι δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση.
Πηγές του BBC επιβεβαίωσαν τις συνομιλίες με την συμμετοχή της JP Morgan, που εγγυάται για τους πόρους που χρειάζονται για την οργάνωση και διεξαγωγή. «Ο πρόεδρος της UEFA, έχει καταστήσει σαφές σε πολλές περιπτώσεις, ότι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία αντιτίθεται σθεναρά σε μία Σούπερ Λίγκα. Οι αρχές της αλληλεγγύης, της ανόδου, του υποβιβασμού και των ανοιχτών πρωταθλημάτων, δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Είναι αυτό που κάνει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να δουλεύει και το Champions League την καλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο. Η UEFA και οι σύλλογοι έχουν δεσμευτεί να οικοδομήσουν και όχι να καταστρέψουν για να δημιουργήσουν ένα σούπερ πρωτάθλημα 10, 12, ακόμη και 24 συλλόγων, το οποίο αναπόφευκτα θα γίνει βαρετό» ήταν η απάντηση ανθρώπων της UEFA στα δημοσιεύματα. .
Ο πρόεδρος της ισπανικής Λίγκας, Χαβιέρ Τεμπάς, σχολίασε πως όσα είπε ο Μπαρτομέου επιβεβαίωσαν την άγνοιά του για την ποδοσφαιρική βιομηχανία και περιέγραψε την ευρωπαϊκή Σούπερ Λϊγκα ως «μια αδύναμη διοργάνωση που υπάρχει μόνο στη φαντασία». «Το όλο πρότζεκτ της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας μοιάζει να σχεδιάστηκε από τους προέδρους των ισχυρών, σε ένα μπαρ, στις 5 το πρωί. Η Μπάγερν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγιναν σπουδαίες ομάδες γιατί κέρδιζαν τίτλους. Κυρίως, τους τίτλους των εγχώριων πρωταθλημάτων τους. Έτσι γράφεται η ιστορία» ανέφερε, επίσης, ο Τέμπας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ, Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης βλέπουν, επίσης, θετικά τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διοργάνωση. Παρί Σεν Ζερμέν, Ίντερ, Μίλαν και Μπάγερν φαίνεται πως ενδιαφέρονται έντονα. Ο Κέβιν Μάιλς, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας φιλάθλων ποδοσφαίρου, δήλωσε ότι η ιδέα μιας ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας «δείχνει πως οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες συλλόγων είναι εκτός ελέγχου, νοιάζονται για την πυραμίδα του ποδοσφαίρου, και όχι για ο,τιδήποτε άλλο, εκτός από τη δική τους απληστία. Αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ιδέας ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να βασιστεί σε κανόνες».
«Πρόκειται για ακόμη ένα πλήγμα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τη στιγμή που εν μέσω πανδημίας οι ομάδες αναζητούν έσοδα, γράφεται ότι τα ισχυρά κλαμπ συζητούν να πάρουν μέρος σε μια ευρωπαϊκή σούπερ λίγκα με έσοδα 6.000.000 δολάρια. Αν υπάρχουν τόσα χρήματα, τότε γιατί δεν δίνουν 100-200 εκατομμύρια να σώσουν το ποδόσφαιρο στις χώρες τους;» ήταν η αντίδραση του Γκάρι Νέβιλ. Οι μεγάλοι, όμως, επιμένουν και δεν δείχνουν καμία διάθεση να υποχωρήσουν. Πιέζουν εδώ και χρόνια για μεγαλύτερα έσοδα και τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ είναι μεγάλο δέλεαρ...
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr