Ντιέγκο Μαραντόνα: 17 ιστορίες που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ
Ο Μαραντόνα ήταν το «ποδόσφαιρο», όταν παρακολουθούσες τις επιθέσεις του, τα ξεσπάσματά του, όταν σε παράσερνε το πάθος του...🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Ο Μαραντόνα πέθανε, ο Πελέ πάτησε τα 80 και κάποιοι από εμάς που τους είδαμε και τους δυο στην εποχή τους να δημιουργούν, νοιώθουμε πια την κατηφόρα να παρασέρνει τα πόδια μας… Ένα αφιέρωμα για τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Στα γρήγορα… Όχι δεν γίνεται έτσι απλά ένα αφιέρωμα για τον Ντιέγκο Μαραντόνα που «έφυγε» την Τετάρτη (25/11) από τη ζωή.
Ο Μαραντόνα ήταν η «Αργεντινή», όταν νικημένη από τις Βρετανικές δυνάμεις στα Φόκλαντ σήκωσε το χέρι και τιμώρησε. Ο Μαραντόνα ήταν το «ποδόσφαιρο», όταν παρακολουθούσες τις επιθέσεις του, τα ξεσπάσματά του, όταν σε παράσερνε το πάθος του. Ο Μαραντόνα ήταν ένας από εμάς, που θέλαμε πολύ να είμαστε Εκείνος. Να θυμηθούμε απλά στιγμές - ποδοσφαιρικές κι ανθρώπινες, θνητές κι αθάνατες – που θα καρυκεύουν τις αναμνήσεις μας, θα χρωματίζουν τις κουβέντες μας, θα κοκκινίζουν τα μάτια μας, πριν από κάθε Μουντιάλ, μετά από κάθε νίκη και στη διάρκεια όσων χρόνων μας απομένουν…
1.Ενας Νέος Θεός γεννιέται
Του Λουίς Σεζάρ Μενότι δεν του γέμιζε το μάτι, που λένε, ο Μαραντόνα για την ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978 και ο Ντιεγκίτο έμεινε σπίτι του, παρά το γεγονός ότι βγήκε στη «σκηνή» το 1977, μόλις 16 χρονών, όταν η Αργεντινή κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στην Ιαπωνία με τον Μαραντόνα να κλέβει την παράσταση.
2. Πριν φύγει τους έκανε ένα δώρο
Ο Μαραντόνα ήταν μόλις 15 χρονών όταν έκανε το ντεμπούτο του στην Αρχεντίνος Τζούνιορς τον Οκτώβριο του 1976 μέχρι να μετακομίσει στη αγαπημένη του Μπόκα το 1981· αγαπημένη ναι, αλλά στο γήπεδο εχθρός. Τέσσερις μήνες πριν φύγει από την Αρχεντίνος ο Μαραντόνα είχε πετύχει τέσσερα γκολ στο 5-3 επί της Μπόκα.
3. Ο «Ναπολέων» ήταν κοντός;
Θεωρείται το ωραιότερο γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η επέλαση του Μαραντόνα στη μάχη με τους Άγγλους έδειξε ποιος είναι ο κυρίαρχος στα γήπεδα. Οι Βρετανοί μπορεί να είχαν νικήσει στα Φόκλαντ τον στρατό των δικτατόρων της Αργεντινής, ταπεινώθηκαν όμως από έναν κοντό «Ναπολέοντα» στο πεδίο της μάχης του Μεξικού. Από εκείνο το «Βατερλώ» οι Άγγλοι έφυγαν με σκυμμένα κεφάλια.
4. Campeon del Mundo
Οι Γερμανοί είχαν δει τον Μαραντόνα να ντροπιάζει την Αγγλία και το Βέλγιο και δεν είχαν σκοπό να πάθουν το ίδιο. Ο «Κάιζερ» είχε δώσει διαταγές στα στρατεύματά του να μπουν σκληρά και να χτυπήσουν το βαρύ πυροβολικό της Αργεντινής, αλλά αυτό ήταν και το μοιραίο λάθος τους. Σταμάτησαν τον Μαραντόινα και όλοι οι άλλοι έκαναν πάρτι… Στο τέλος, ο Ντιεγκίτο στέφθηκε Βασιλιάς του κόσμου. Να που οι Γερμανοί δεν κερδίζουν πάντα…
5. Αργεντίνικο τάνγκο στη Νάπολη
Ο Μαραντόνα έφερε λάμψη και δόξα στη Νάπολη. Η τοπική ομάδα είχε τερματίσει 8η και 3η στις δύο πρώτες σεζόν με τον Ντιέγκο στις τάξεις της. Η συνέχεια ήταν επική: Η Νάπολι δεν έχασε κανένα από τα πρώτα 12 παιχνίδια στην έδρα της στην περίοδο 1986-87 και νίκησε τη Γιουβέντους και τη Ρόμα, πρωταθλήτρια και 2η της προηγούμενης σεζόν. Ο Μαραντόνα - ο μόνος μη Ιταλός στην ομάδα - χάρισε έναν τίτλο πρωταθλητή στους «Partenopei», τον πρώτο στη Serie A.
6. Κανένας σεβασμός στην «Κυρία»
Η Νάπολι κατέκτησε το Κύπελλο UEFA το 1989, αλλά για να προχωρήσει προς τον τελικό έπρεπε να αποκλείσει τη Γιουβέντους, που είχε νικήσει στο Τορίνο 2-0. Ο Μαραντόνα το πήρε προσωπικά και στην παράταση η Νάπολη έστειλε την «Γηραιά Κυρία» σπίτι της με κατεβασμένο κεφάλι. Έτσι παρέμεινε, βαθιά σε παράταση - το 119ο λεπτό, στην πραγματικότητα - όταν ο γεννημένος στη Γαλλία Alessandro Renica ηγήθηκε του δραματικού νικητή που πέρασε τη Νάπολι. Και δεν ήταν ευχαριστημένο το πλήθος από αυτό.
7. Ζεστάθηκε… παγώνοντάς τους
Το βίντεο από το ζέσταμα του Μαραντόνα, ζεσταίνει ακόμα και τους πιο ψυχρούς πολέμιους του ποδοσφαίρου ακόμη και η ψυχρότερη ψυχή. Ο ημιτελικός του Κυπέλλου UEFA με τη Νάπολη εναντίον της Μπάγερν Μονάχου μπορεί να μην έδρεψε δάφνες ποιότητας, αλλά ενθουσιάζει εκατομμύρια θεατές, ακόμα στο YouTube. «Live is Life» και ο Θεός τρέλανε τον κόσμο!
8. Ο «Ελ Σιντ» και η Βραζιλία
Ο… Ελ Ντιέγκο με ένα γόνατο συντρίμμια στο Μουντιάλ του ’90 έφτασε μέχρι τον τελικό! Η Αργεντινή άρχισε με ήττα 1-0 από τους ήρωες του τουρνουά, τους Καμερουνέζους του Ροζέ Μιλά, ωστόσο η συνέχεια ήταν διαφορετική. Η αναμέτρηση με τη Βραζιλία είναι ιστορική. Τρεις Βραζιλιάνοι «έσκασαν» από το τρέξιμο και τέσσερις είχαν απορροφηθεί να προσέχουν τον Μαραντόνα, που άφησε τη μπάλα στον Κανίγκια για να την στείλει απαλά στα δίχτυα του φουκαρά του Ταφαρέλ.
9. Την πλήρωσε η Ελλάδα…
Ο Μαραντόνα στο Μουντιάλ ων ΗΠΑ, το ’94, πιάστηκε να έχει κάνει χρήση ναρκωτικών (εφεδρίνη), πριν όμως πάρει τη βαλίτσα του και αποχωρήσει από το τουρνουά είχε χτυπήσει ανελέητα την ομάδα – συνονθύλευμα του Αλκέτα Παναγούλια 4-0 και είναι χαρακτηριστικός ο πανηγυρισμός του μπροστά στην κάμερα. Το άδοξο τέλος ενός θρύλου συνδέθηκε με την Ελλάδα…
10. Ο «Θεός» στους εκπροσώπους του Θεού
Το 2000 ο Μαραντόνα επισκέφθηκε το Βατικανό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, ο διάσημος ποδοσφαιριστής αναστατώθηκε όταν κατάλαβε πως ο Πάπας δεν θα του δώσει ροζάριο για να προσευχηθεί. Αργότερα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν αηδιασμένος με τις χρυσές οροφές στο Βατικανό, λέγοντας ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' πρέπει να τους «πουλήσει» αν ήθελε να βοηθήσει τους φτωχούς. «Έχω πάει στο Βατικανό και έχω δει τις χρυσές οροφές. Και μετά ακούω τον Πάπα να λέει ότι η Εκκλησία ανησυχεί για τα φτωχά παιδιά. Λοιπόν; Πουλήστε τα ταβάνια, φίλε μου»! Αργότερα κατά την επίσκεψή του στον Πάπα Φρανσίσκο, ο Μαραντόνα είπε ότι η πίστη του είχε αποκατασταθεί. «Είχα απομακρυνθεί από την Εκκλησία, αλλά ο Φρανσίσκο με έφερε πίσω», είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την «El Pais».
11. Άσπονδοι φίλοι…
Δεν είναι μυστικό ότι ο Μαραντόνα ήταν ορκισμένος εχθρός της πολιτικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) και ενός από τους κύριους εκπροσώπους της τον Πελέ. Στο τέλος της χιλιετίας, η FIFA αποφάσισε να δημιουργήσει ένα βραβείο «FIFA Player of the Century» για τον σπουδαιότερο ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα. Για το νικητή, θα αποφάσιζε το κοινό, κυρίως μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της FIFA.
Ο Μαραντόνα κέρδισε εύκολα, εξασφαλίζοντας το 53,60% των ψήφων, με τον Πέλε να έρχεται 2ος με 18,53%. Στη συνέχεια η FIFA αποφάσισε να προσθέσει ένα δεύτερο βραβείο, για το οποίο θα αποφάσιζε μια «επιτροπή ποδοσφαίρου». Ο Πελέ βγήκε νικητής… Στην παρουσίαση, ο Μαραντόνα έδειξε την δυσφορία του για την πολιτική της FIFA εγκαταλείποντας την τελετή αμέσως μετά την απονομή του τροπαίου του και προτού δοθεί στον Πελέ το δικό του.
12. Χέρι κι αυτό…
Το 2000, ο Μαραντόνα αγανακτισμένος από τη συνεχή εισβολή στην προσωπική του ζωή από παπαράτσι, αντέδρασε χτυπώντας και σπάζοντας το παράθυρο του αυτοκινήτου ενός φωτογράφου. Ο Ντιέγκο εξήγησε αργότερα: «Αν, το 1986, είπα ότι το γκολ εναντίον των Άγγλων προήλθε από το "Χέρι του Θεού", σήμερα ανακοινώνω ότι αυτό το σπασμένο γυαλί προέρχεται από το Χέρι του αγανακτισμένου»…
13. Το χέρι με το όπλο
Λίγους μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μαραντόνα αγωνιζόταν να ανεβάσει τη φυσική του κατάσταση, αλλά ο Τύπος δεν τον άφηνε σε ησυχία. Ο Αργεντινός απάντησε σε αυτήν την εισβολή στην ιδιωτική του ζωή, πυροβολώντας με ένα αεροβόλο σε δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του στο Moreno. Κάποιοι από τους δημοσιογράφους που χτυπήθηκαν από τα σφαιρίδια τραυματίστηκαν ελαφρώς.
14. Σε στιλ Karate Kid
Προς το τέλος της άσχημης διετούς περιόδου στη Μπαρτσελόνα, ο Μαραντόνα συμμετείχε σε έναν απίστευτο αγώνα κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι δύο ομάδες που έβλεπαν εχθρικά η μια την άλλη, συναντήθηκαν στον τελικό του Copa del Rey το 1984. Η Αθλέτικ νίκησε σε παιχνίδι που ξεχείλιζε βία (1-0) με απώλειες παίκτες και προσωπικό. Ο Μαραντόνα ήταν ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές των επεισοδίων, εκτελώντας μια σειρά ακροβατικών χτυπημάτων σε στιλ καράτε!
15. Απάντησε στους ασεβείς…
H Αργεντινή του Μαραντόνα πήγε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 με ολόκληρο τον κόσμο εναντίον της. Το αντιποδόσφαιρο που έπαιξαν προκάλεσε τους θεατές. Κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Αργεντινής στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, οι Γερμανοί αποδοκίμασαν. Ο Μαραντόνα απάντησε στην έλλειψη σεβασμού, λέγοντας δύο φορές προς στην κάμερα τη φράση, «hijos de puta»...
16. Και ο Θεός δάκρυσε
Η Μαραντόνα ήταν πάντα συναισθηματικός και ευσυγκίνητος κάτι που φάνηκε έντονα στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1990 εναντίον της Δυτικής Γερμανίας. Η Αργεντινή έχασε το παιχνίδι με ένα ανύπαρκτο πέναλτι πέντε λεπτά πριν από τη λήξη που ο Αντρέας Μπρέμε μετέτρεψε σε γκολ. Ο Μαραντόνα ξέσπασε σε δάκρυα μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, έχοντας το μετάλλιο του 2ου στο στήθος.
17. Το «Χέρι του Θεού»
Ένα από τα διασημότερα γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του προημιτελικού του 1986 στο Μεξικό μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας. Με το σκορ να είναι στο 0-0, έξι λεπτά μετά την αρχή του 2ου ημιχρόνου, ο Μαραντόνα κυνηγούσε μια κεφαλιά από τον μέσο της Αγγλίας Στιβ Χοντζ, πήδηξε πάνω από τον τερματοφύλακα Πίτερ Σίλτον και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Άγγλου βετεράνου με το εξωτερικό της αριστερής γροθιάς του.
Ο διαιτητής δεν είδε την παράβαση και η Αργεντινή πήρε το προβάδισμα. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Μαραντόνα θα πετύχει το «Γκολ του Αιώνα». Μετά το τέλος της αναμέτρησης ο Ντιέγκο δήλωσε χαμογελαστός: «Το γκολ σημειώθηκε λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού».
Και όλα αυτά είναι ιστορίες ενός ανθρώπου που λατρεύτηκε σαν Θεός. Από το απόγευμα της Τετάρτης 25 του Νοέμβρη ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα άφησε τις σελίδες της Ιστορίας και ταξιδεύει στα σύννεφα του μύθου.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr