Ανατροπή και «πράσινο φως» από Ε.Ε. στη Βόρεια Μακεδονία - Θρίλερ με Αλβανία
Ζήτημα περιουσίων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία θέτει τις τελευταίες ώρες η Αθήνα-Αισιόδοξος ότι θα φτάσει στα Σκόπια μέσα στη βδομάδα ευρωπαϊκό προσκλητήριο εμφανίζεται ο Μπουγιάρ Οσμάνι, μετριοπαθή στάση κρατά μέχρι στιγμής ο Νικολά Ντιμιτρόφ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τίθεται εκ νέου στο τραπέζι την Τρίτη στις Βρυξέλλες. H συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα αντικατασταθεί από μία τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υπουργών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Κύριο μενού της περιορισμένης ημερήσιας διάταξης θα είναι η εξέταση του ανοίγματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις δύο Βαλκανικές χώρες.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες του ethnos.gr υπάρχει προσχέδιο ομόφωνης Συμφωνίας για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της Ε.Ε. με την Βόρεια Μακεδονία, ενώ σε ό,τι αφορά την Αλβανία θα… υπάρξει προσκλητήριο με πολλούς αστερίσκους. Ειδικότερα για την Αλβανία η Ελλάδα ζητά τις τελευταίες ώρες να διευθετηθεί το ζήτημα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας μετά και τον νόμο που έστειλε σχετικά με το ζήτημα εκ νέου ο Έντι Ράμα στη Βουλή της γειτονικής χώρας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να δοθεί πολιτική λύση ενώ θα τεθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Κορυφής τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ οπότε και θα ανάψει και τυπικά το πράσινο φως έναρξης διαπραγματεύσεων των δύο χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ.
«Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί έχουν γίνει πολλά βήματα μέχρι στιγμής. Ωστόσο είναι μια δύσκολη φάση όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά για όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Θα είναι δύσκολο να παρθούν επίσημες αποφάσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον μέσω μιας τηλεδιάσκεψης και με δεδομένο ότι τα γραφειοκρατικά γρανάζια των Βρυξελλών. Τίποτα όμως δεν αποκλείεται» είπε στο ethnos,gr ένας από τους παλιότερους διπλωμάτες της Βόρειας Μακεδονίας ο Λιούπτσο Αρσόφσκι. Στάση αναμονής κρατούν στα Σκόπια περιμένοντας τις εξελίξεις, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η στιγμή που όλοι περίμεναν στις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έφτασε.
Από την μία ο υπουργός-υπεύθυνος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις- της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα ανάψει το πράσινο φως 16 χρόνια μετά την αίτηση προσχώρησης της χώρας του στην ΕΕ (22 Μαρτίου 2004), κλείνοντας παράλληλα το… μάτι και στην Αλβανική κοινότητα της Βόρειας Μακεδονίας που περιμένει εδώ και χρόνια να «ζήσει»το ευρωπαϊκό όνειρο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «μετρημένος» για την έκβαση των συνομιλιών εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ-κρατώντας μικρό καλάθι μετά το κρύο ντουζ του Οκτωβρίου και το βέτο της Γαλλίας το οποίο έφερε την παραίτηση Ζάεφ και οδήγησε την χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Στο μεταξύ τρεις βδομάδες μετά τις θετικές επικαιροποιημένες εκθέσεις προενταξιακής προόδου Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας από την Κομισιόν ένα ακόμη βήμα στο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις δύο χώρες σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχαν οι 27 πρέσβεις των μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι 27 πρέσβεις συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων το οποίο ανάβει το πράσινο φως για τις δύο χώρες, κάμπτοντας τις αντιρρήσεις τόσο της Γαλλίας όσο και της Δανίας με την τροποποίηση της μεθοδολογίας διεύρυνσης
Ειδικά σε ό,τι αφορά τη νέα μεθοδολογία οι υποχρεώσεις των υποψηφίων μελών και οι συνέπειες της μη εκπλήρωσής τους θα διατυπώνονται, πλέον, με μεγαλύτερη σαφήνεια με το νέο καθεστώς, το οποίο προβλέπει επίσης το εκ νέου άνοιγμα κεφαλαίων που έχουν κλείσει σε περίπτωση οπισθοδρόμησης, ακόμα και την αναστολή των διαπραγματεύσεων στο σύνολό τους.
Προσκλητήριο με αστερίσκους για την Αλβανία
Ειδικά για την Αλβανία το ευρωπαϊκό προσκλητήριο θα συνοδεύεται από μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις καταπολέμησης της διαφθοράς οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις αλλά και η οριστική διευθέτηση των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας. Ο κατάλογος υποχρεώσεων της Αλβανίας περιελάβανε ακόμη εκλογικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις, καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και «αντιμετώπιση του φαινομένου των αβάσιμων αιτήσεων ασύλου και εξασφάλιση επαναπατρισμού».
Το ενδεχόμενο σινιάλο της Ε.Ε. αναμένεται σύμφωνα με παρατηρητές να εκπέμψει θετικά μηνύματα σε όλη την περιοχή και ιδιαίτερα σε κράτη τα οποία έχουν μπει εδώ και καιρό στη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες όπως το Βελιγράδι από το 2014 χωρίς να έχουν ολοκληρώσει ακόμη την διαδικασία.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr