Guardian: Ο ήλιος δύει για τη Χρυσή Αυγή - Το τέλος της ρητορικής μίσους
Προηγήθηκαν «δολοφονίες, λιποταξίες και εκλογική ήττα», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με αφορμή το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Λεωφόρο Μεσογείων, η βρετανική εφημερίδα αφιέρωσε ένα εκτενές δημοσίευμα στην ήττα και την απομόνωση της νεοναζιστικής οργάνωσης.
«Σήμερα η κουρελιασμένη σημαία, η σπασμένη σήμανση και οι σφραγισμένες πόρτες έρχονται για να μας πουν μία άλλη ιστορία: αυτή για την άνοδο και τη πτώση της Χρυσής Αυγής», αναφέρει ο Guardian.
«Ο κόσμος τους έβαλε μέσα, ο κόσμος τους έδιωξε», δηλώνει ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος που βρίσκεται κοντά στο κτίριο της Λεωφόρου Μεσογείων που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής. «Πλέον είναι παράξενο να σκεφτόμαστε πως ήμασταν τόσο κοντά τους», υποστηρίζει.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, που αναφέρεται διεξοδικά στο κλείσιμο των γραφείων της Λεωφόρου Μεσογείων, για ένα κόμμα που κάποτε υπήρξε η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, αγγίζοντας το 7% το 2012, η κίνηση συμβολίζει την αλλαγή στη μοίρα της οργάνωσης, παρά το ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος επιμένει πως το κλείσιμο των γραφείων έγινε μόνο για περικοπές. «Αν μπορούσαμε και εμείς να χρωστάμε εκατομμύρια θα τα κρατούσαμε», δήλωσε ο ίδιος, υπαινισσόμενος τα περιορισμένα οικονομικά της οργάνωσης μετά την αποτυχία της Χρυσής Αυγής να μπει στη Βουλή.
«Αλλά αυτό τον μήνα, εν μέσω διαμαρτυριών και φραξιονιστικής φαγωμάρας οι ακροδεξιοί έκλειναν το ένα μετά το άλλο τα γραφεία τους σε όλη την Ελλάδα. Μία εποχή που καθορίστηκε από τις πολιτικές του μίσους - η επιτομή των οποίων ήταν τα νυχτερινά συλλαλητήρια με φλεγόμενους πυρσούς, οι ναζιστικοί χαιρετισμοί, τα αγήματα που προκαλούσαν πανικό και φόβο με συντονισμένες επιθέσεις σε μετανάστες, συνδικαλιστές και πολιτικούς αντιπάλους - φαίνεται να φτάνει στο τέλος της», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Προσθέτει, επίσης, ότι γι’ αυτούς που παρακολουθούν καιρό την πορεία της Χρυσής Αυγής, η οργάνωση διαλύθηκε γρήγορα.
«Κάποτε μιλούσαμε για την άνοδό της, τώρα για την πτώση της», δήλωσε ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς που παρακολουθεί τη πορεία της Χρυσής Αυγής από την ίδρυσή της το 1980. Ο ίδιος κάνει λόγο για τους «τελευταίους σπασμούς» της οργάνωσης καθώς οι κυριότεροι βουλευτές της έχουν αποχωρήσει. «Διαλύεται. Αν γινόταν εκλογές σήμερα θα έπαιρνε λιγότερο από το μισό του 2.7% που πήρε στις εκλογές του Ιουλίου», αναφέρει ο Ψαρράς. Ανάμεσα στους λόγους σχετικά με την κατάρρευση της οργάνωσης ο Δημήτρης Ψαρράς συγκαταλέγει και τη συμπεριφορά της ίδιας της οργάνωσης. «Μέχρι τότε», λέει ο συγγραφέας αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, «μόνο μετανάστες έμπαιναν στον στόχο της οργάνωσης για ήταν 'αόρατοι', 'ανώνυμοι' και 'αβοήθητοι'. Η δολοφονία ενός Έλληνα έβαλε τέλος στις πολιτικές της ανοχής απέναντι στα εγκλήματα της οργάνωσης».
Όπως αναφέρει ο Guardian, η δολοφονία πυροδότησε μία πρωτοφανή έρευνα (...) που αποτέλεσε τη βάση για τη δίκη 69 μελών της οργάνωσης - ανάμεσα στα οποία και ολόκληρη η ηγεσία της. «Σήμερα, περισσότερο από τέσσερα χρόνια μετά, και ενώ μπαίνει στο τελευταίο της στάδιο, έχουν αποκαλυφθεί οι δράσεις της οργάνωσης περισσότερο από ποτέ», σημειώνει η εφημερίδα. «Το ανανεωμένο αντιφασιστικό κίνημα της Ελλάδας χαίρεται. Η ήττα των ακροδεξιών, ένα χτύπημα για τα νεοφασιστικά κινήματα στην Ευρώπη, αποδίδεται στις συντονισμένες προσπάθειες ενός ποικιλόμορφου, αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος που αναπτύχθηκε και στους δρόμους», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr