Σκληρό «μπρα ντε φερ» από την κυβέρνηση: Ανοίγει βεντάλια εξεταστικών
Στόχος η αναζήτηση ευθυνών της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, δεν αποκλείονται προτάσεις τόσο για τη διαπραγµάτευση του πρώτου εξαµήνου του 2015 όσο και για την επιβολή των capital controls και του τρίτου µνηµονίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αποφασισμένος να προχωρήσει µε ταχύτητα στην εφαρµογή του κυβερνητικού σχεδίου, προετοιµάζοντας ταυτόχρονα ένα σκληρό «µπρα ντε φερ» σε όλα τα επίπεδα µε το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός επιστρέφοντας από το Βερολίνο επέλεξε να σταθεί -και µε αφορµή τη ∆ΕΘ- στην αναζήτηση των «εργαλείων» για την προώθηση και τη στήριξη των επενδυτικών και επιχειρηµατικών πρωτοβουλιών στη χώρα. Την ίδια στιγµή ωστόσο, µέσω κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, έσπευσε να διαµηνύσει ότι ο «µεταρρυθµιστικός οίστρος της κυβέρνησης» (σ.σ.: φράση που χρησιµοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας) δεν αποκλείει τη διερεύνηση ευθυνών της προηγούµενης κυβέρνησης για τις πολιτικές µείζονος σηµασίας, όπως για τη ∆ΕΗ.
Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέλαβε, όπως διεφάνη, να ανακοινώσει ότι το κυβερνών κόµµα θα συµβάλει αποφασιστικά στη διερεύνηση ευθυνών της κυβέρνησης Τσίπρα, όχι µόνο για τη ∆ΕΗ. Στόχος της κυβέρνησης, σύµφωνα µε τα πρώτα «δείγµατα γραφής», είναι η αναζήτηση ευθυνών και για τη διαπραγµάτευση του πρώτου εξαµήνου του 2015, την επιβολή των capital controls και του τρίτου µνηµονίου. O κ. Γεραπετρίτης φρόντισε να επισηµάνει ότι δεν θα υπάρξει «βιοµηχανία» εξεταστικών επιτροπών, ωστόσο πρέπει να θεωρούνται αναµενόµενες οι πιέσεις από το εσωτερικό της Νέας ∆ηµοκρατίας για την επιχείρηση αναζήτησης ευθυνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Εµπειρα πολιτικά στελέχη εκτιµούν, πάντως, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να αφήσει περιθώρια επισκίασης των σηµαντικών µεταρρυθµιστικών αλλαγών που σχεδιάζει από την εγκαθίδρυση ενός νοσηρού πολιτικού κλίµατος για την οποία κατηγορούσε µε σφοδρότητα στο πρόσφατο παρελθόν την Κουµουνδούρου. Εγκυρες πληροφορίες, όµως, επιµένουν ότι από την πρώτη ∆ευτέρα του Οκτωβρίου και την επίσηµη έναρξη των εργασιών της Βουλής δεν αποκλείεται να κατατεθούν προτάσεις για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών – άλλωστε, εκτός από τη συµπολίτευση, και τα κόµµατα της αντιπολίτευσης έχουν τοποθετηθεί υπέρ της σύστασης εξεταστικών επιτροπών, επαναλαµβάνοντας τη γνωστή ρήση «όλα στο φως». Ειδικά για τη ∆ΕΗ και σύµφωνα µε τη γενική γραµµατέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η ∆ικαιοσύνη ξεκινά έρευνα και οι αρµόδιες υπηρεσίες θα συνδράµουν τις εισαγγελικές Αρχές.
Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό
Το σίγουρο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίµου θα επιχειρήσει εφεξής να δροµολογήσει θετικές εξελίξεις στα πεδία δράσης που έχει προσδιορίσει µε τις προεκλογικές εξαγγελίες του. Κυβερνητικές πηγές σηµειώνουν ότι ο πρωθυπουργός µε τις επισκέψεις του σε κρίσιµα σηµεία του σύγχρονου κόσµου επιδιώκει σε λιγότερες από 90 ηµέρες να αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ετσι, µετά το Βερολίνο σειρά έχουν τα κορυφαία ραντεβού στην Ολλανδία (στη Χάγη), στις Ηνωµένες Πολιτείες (Νέα Υόρκη) στο τέλος Σεπτεµβρίου και στην Κίνα (Σαγκάη) στις αρχές Νοεµβρίου.
«Η σύγκριση µε τις επισκέψεις του κ. Τσίπρα είναι αναπόφευκτη. Εξ ου και η προφανής αµηχανία του ΣΥΡΙΖΑ και οι σπασµωδικές αντιδράσεις στην υποδοχή που γνώρισε ο πρωθυπουργός σε Παρίσι και Βερολίνο» υποστηρίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας σοβαρές αιχµές για τη διακυβέρνηση Τσίπρα και προβλέποντας ότι «η διεθνής παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σηµατοδοτεί µια νέα εποχή όχι µόνο για τους Ελληνες -που τον εξέλεξαν- αλλά και για τους εταίρους της χώρας που τον καλωσορίζουν».
Οσον αφορά το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός διατήρησε µπροστά στην κυρία Μέρκελ την ίδια στάση που είχε κατά την προεκλογική περίοδο, πήγε µε συγκεκριµένη ατζέντα και σαφές χρονοδιάγραµµα υλοποίησής του. Μάλιστα, επαναλαµβάνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης κρατά την ίδια πλεύση και για τα πρωτογενή πλεονάσµατα. Αν και οµολογούν ότι το σχετικό αίτηµα αφορά την περίοδο µετά το 2021, προσπαθούν να πείσουν τους συνοµιλητές τους µε το επιχείρηµα ότι ο κ. Μητσοτάκης, µιλώντας για τα πλεονάσµατα που επέβαλε η προηγούµενη κυβέρνηση, είπε στην κοινή συνέντευξη µε τη Γερµανίδα καγκελάριο ακριβώς τα ίδια που έλεγε στα διεθνή Μέσα εδώ και πολλούς µήνες. Η ιδιαίτερη, δε, ικανοποίηση των κυβερνητικών από το αποτέλεσµα του πρωθυπουργικού ταξιδιού στο Βερολίνο «αποκαλύπτεται» και από την καταγραφή της αντίδρασης των αγορών, την οποία αντιλαµβάνονται ως «αντίκτυπο της µετάβασης από την πολιτική της επαιτείας στην πολιτική της σοβαρότητας, της αξιοπιστίας και της προοπτικής για τη χώρα».
Για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και την αντιπαράθεση που αναµένεται µε τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, το κυβερνών κόµµα πιστεύει ότι έχει ήδη καταφέρει να διανύσει σε ελάχιστο χρόνο µεγάλη απόσταση υλοποίησης σχεδίων µε άµεσο αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία. Εκτιµούν ότι η κυβερνητική µηχανή ξεπερνά γρήγορα τις διάφορες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δίνει λύσεις σε προβλήµατα που χρόνιζαν και ταλαιπωρούσαν και τις νεότερες και τις µεγαλύτερες γενιές.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr