Εκλογές 2019: Κερδισμένοι και χαμένοι των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο
Αλλαγές φέρνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το αποτέλεσμα από τις κάλπες των Ευρωεκλογών. Πώς διαμορφώνονται οι νέες δυναμικές.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αλλαγές στις ισορροπίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρνουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Από τη μία, οι παραδοσιακά μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες έδρες για την πλειοψηφία, από την άλλη, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι σημείωσαν μεγάλη αύξηση που αναμένεται να τους καταστήσει καθοριστικούς παράγοντες στην εξέλιξη των γεγονότων.
Στα θετικά της διαδικασίας, η περιορισμένη αύξηση των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών δυνάμεων, που πάντως κατέχουν πλέον 169 έδρες. Επίσης, η αύξηση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία που έφτασε το 51%, η μεγαλύτερη εδώ και 20 χρόνια.
Κερδισμένοι και χαμένοι
Παρόλο που υπέστη ήττα χάνοντας 38 έδρες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ξανά η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 178 βουλευτές. Η δεύτερη σε δύναμη ομάδα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές συγκέντρωσαν 152 έδρες, αντί των 186 που είχαν εξασφαλίσει από τις εκλογές του 2014. Οι Φιλελεύθεροι «εκτοξεύθηκαν» στους 108 βουλευτές (από 68), ενώ και οι Πράσινοι σχεδόν διπλασιάστηκαν με 67 έδρες (από 38).
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχασε 13 βουλευτές. Στον ίδιο τόνο, οι ευρωσκεπτικιστές Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, το ECR έχασε 15 έδρες.
Στον αντίποδα, αύξηση κατέγραψε το κόμμα της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, EFDD που κέρδισε 53 έδρες. Σε αυτό ανήκουν το Κίνημα των 5 Αστέρων στην Ιταλία, όπως και το UKIP του οπαδού του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ. Το νέο του κόμμα είναι πιθανό να συνεχίσει να ανήκει στο συγκεκριμένο γκρουπ.
Τέλος, μεγάλη άνοδο κατέγραψε η ομάδα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας, το κόμμα των ακροδεξιών Σαλβίνι, Λε Πεν και Στράχε της Αυστρίας. Από 37, τελικά το ENF κέρδισε 55 έδρες, ενδυναμώνοντας την ανίερη συμμαχία της άκρας Δεξιάς στην ΕΕ.
Τι είπαν οι υποψήφιοι για επικεφαλής της Κομισιόν
Δεδομένων των αποτελεσμάτων, η πιο πιθανή συμμαχία που αναμένεται στο Ευρωκοινοβούλιο είναι αυτή του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων. Οι έδρες που συγκεντρώνουν όλοι μαζί είναι 438, αρκετές για πλειοψηφία. Ωστόσο, θα ήταν δύσκολο να αφήσουν εκτός τους «Πρασίνους» με τόσο εντυπωσιακή άνοδο.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χθες, ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ απηύθυνε έκκληση σε Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους και Πράσινους να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια που θα αντικατοπτρίζει μια “φιλόδοξη Ευρώπη” με συγκεκριμένα έργα.
«Η Ευρώπη θέλει σταθερότητα», είπε ο Μ. Βέμπερ, τονίζοντας ότι είναι προς το κοινό συμφέρον όλων να δουλέψουν μαζί. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το κόμμα του έχασε δύναμη, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει «αντίπαλο δέος», μια «σταθερή πλειοψηφία», όπως είπε, απέναντι στο ΕΛΚ.
Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανς Τιμερμανς σημείωσε ότι το κόμμα του είναι διατεθειμένο να δημιουργήσει συμμαχίες μόνο με τα κόμματα που δεν επιθυμούν αλλαγές. «Θέλω να αλλάξουμε την κατάσταση, να συνεργαστούμε με κόμματα που συνειδητοποιούν ότι το μήνυμα των ψηφοφόρων ήταν η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η υπεράσπιση της δίκαιης φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων και της κοινωνικής πολιτικής», είπε. «Όποιος χάνει οφείλει να είναι ταπεινός», συμπλήρωσε, τείνοντας πάντως το χέρι φιλίας προς τις προοδευτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου.
«Αγωνίστηκα κατά των μονοπωλίων ως Επίτροπος. Και σήμερα, αγωνίστηκα για να σπάσει το μονοπώλιο της εξουσίας», είπε η νυν Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ, υποψήφια των Φιλελευθέρων. Χαιρέτισε την ενίσχυση της δύναμης των Φιλελευθέρων αλλά και των Πρασίνων, ενώ τόνισε την ανάγκη «για μια ισορροπημένη και ως προς το φύλο εκπροσώπηση στα υψηλά αξιώματα της ΕΕ».
Νωρίτερα, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ είχε κάνει λόγο για «επαναφορά της Ευρώπης».
Οι δύο επικεφαλής υποψήφιοι των Πρασίνων, Σκα Κέλερ και Μπας Άικχουτ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα και επεσήμαναν ότι οι όποιες συμμαχίες θα πρέπει να χτιστούν πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης. Οι ίδιοι ξεκαθάρισαν πάντως ότι θα υποστηρίξουν μόνο τους υποψήφιους που ήδη έχουν ανακοινωθεί από τα κόμματα πριν τις εκλογές.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος της Αριστεράς, Νίκο Κουέ σημείωσε ότι θα ληφθεί υπόψη το πρόγραμμα της όποιας προοδευτικής συμμαχίας γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί, θέτοντας τρεις προτεραιότητες: την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών, την πραγματική ενδυνάμωση της κοινωνικής Ευρώπης και τις συγκεκριμένες προτάσεις που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Όλα δείχνουν ότι ο Μ. Βέμπερ έχει από χθες λόγους να είναι αισιόδοξος ότι θα είναι ο "νέος Γιούνκερ", εκτός αν οι εξελίξεις στη Γερμανία μειώσουν τις πιθανότητές του τελικά.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr