Αθήνα σε Τσαβούσογλου: «Αποσύρετε το Oruc Reis αν θέλετε διάλογο»
«Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων)» τονίζουν διπλωματικές πηγές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσαν το απόγευμα της Παρασκευής διπλωματικές πηγές. «O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως "συνομιλίες" μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
«Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα» προσθέτουν οι ίδιες πηγές. «Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει» καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.
Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι η Ελλάδα δείχνει για άλλη μία φορά ότι είναι αρνητική στο διάλογο, κατηγορώντας την μάλιστα ότι λέει ψέματα στο θέμα της διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου:
- Όσο συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας, λέμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε παράλληλα και με τις χώρες της Μεσογείου. Αλλά επειδή αυτή η συνεργασία δεν ήταν εφικτή, ξεκινήσαμε μόνοι μας.
- Μετά από αυτήν την κίνηση, έγιναν κάποιες αξιόλογες προσπάθειες. Ελήφθησαν πρωτοβουλίες καλής θέλησης από την κ. Μέρκελ, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, από τον Χάικο Μάας, από τον ύπατο εκπρόσωπο Μπορέλ.
- Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι ουσιαστικά. Είναι πολύ φυσικό για το ΝΑΤΟ να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία.
- Στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Έκανε κάποιες προτάσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει κάποια σύγκρουση, μας ρώτησε την άποψή μας για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο. Εμείς είπαμε ότι «ευχαρίστως, είμαστε πάντα υπέρ των συνομιλιών. Δεν είμαστε εκείνοι που λέμε ‘όχι’. Λέμε ‘ναι’». Και μετά μας ρώτησε αν μπορεί να το ανακοινώσει. Το ίδιο ρώτησαν και την Ελλάδα. Βέβαια δεν χρειάζεται να σας λέω τέτοιες λεπτομέρειες, αλλά τις λέω για να δείτε το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας.
- Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε τη γνώμη της Ελλάδας. Και η Ελλάδα είπε «εντάξει». Και αφού είπε το «εντάξει», το ΝΑΤΟ προέβη στη δήλωση. Δεν είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα που λέει ψέματα. Αλλά -εμείς δεν εκπλαγήκαμε- δυστυχώς η Ελλάδα διέψευσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτός που είπε ψέματα δεν είναι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Αυτή που είπε ψέματα είναι η ίδια η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα για μια άλλη φορά έδειξε ότι δεν είναι υπέρ του διαλόγου. Αυτό το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν και γι’ αυτό δεν εκπλαγήκαμε.
- Για άλλη μια φορά έδειξαν ότι η Ελλάδα δεν είναι υπέρ του διαλόγου. Εάν η Ελλάδα περιμένει από μας να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματά μας για να συναντηθούμε μαζί τους, αυτό δεν θα συμβεί. Όποιος έχει δίκιο δεν αποφεύγει το διάλογο, αλλά η Ελλάδα γνωρίζει ότι έχει άδικο.
- Με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει, όπως ξέρετε, μετά τη μεσολάβηση της κυρίας Μέρκελ να προβούμε σε μία κοινή δήλωση. Λίγες ώρες πριν τη δήλωση, η Ελλάδα πήγε και υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Ο Μπορέλ και η Γερμανία εξεπλάγησαν, αλλά όχι εμείς.
- Εμείς λέμε «Ναι», η Ελλάδα λέει «Όχι». Εάν η Ελλάδα νομίζει ότι μας κάνεις χάρη να συναντηθεί μαζί μας και περιμένει από μας ότι για να συναντηθούμε μαζί τους, πρέπει να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματά μας, αυτό δεν θα συμβεί.
- Εξάλλου, αν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, δεν αποφεύγεις το διάλογο. Αν είσαι μία χώρα ή ένας υπουργός Εξωτερικών ή ένας ηγέτης που πιστεύεις ότι μπορείς να υπερασπιστείς τα δικαιώματά σου, δεν αποφεύγεις τις συνομιλίες.
«Η Γαλλία υποκινεί την Ελλάδα»
- Η χώρα που υποκινεί περισσότερο την Ελλάδα είναι η Γαλλία.
- Άλλος είναι ο καημός της Γαλλίας. Διαφορετικά, τί δουλειά έχει στην ανατολική Μεσόγειο; Αν ήταν η Δυτική Μεσόγειος, θα το καταλαβαίναμε.
- Η Γαλλία θύμωσε πολύ όταν απέτυχε το σχέδιο ίδρυσης τρομοκρατικού κράτους στα βορειοανατολικά της Συρίας.
- Αργότερα, έκανε ένα τεράστιο λάθος υποστηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χαφτάρ στη Λιβύη. Πίστευε ότι θα καταλάβουν την Τρίπολη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η ισορροπία άλλαξε, ο Χαφτάρ ηττήθηκε και ο Μακρόν περιήλθε σε υστερία.
- Αργότερα είπε ότι τα πλοία μας παρενόχλησαν τα δικά τους πλοία στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν μπορούσε να το τεκμηριώσει και ντροπιάστηκε. Εμείς τεκμηριώσαμε ότι δεν υπήρξε τέτοια παρενόχληση. Η Γαλλία πρέπει να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία.
- Πηγαίνει στο Λίβανο και κακολογεί την Τουρκία. Βλέπει τον Λίβανο ως την αυλή της. Εμείς όταν πήγαμε στο Λίβανο, πήγαμε για να βοηθήσουμε, πήγαμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις προτάσεις μας. Ο Μακρόν πηγαίνει με τον αέρα του αποικιοκράτη.
- Εμείς όπου πηγαίνουμε, πηγαίνουμε με την αντίληψη του win-win.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr