Δένδιας στο OPEN TV για τις ΑΟΖ: Εχουμε μία νόμιμη συμφωνία και μία ανύπαρκτη
Τι είπε ο Νίκος Δένδιας στο Open TV🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στο κεντρικό δελτίο του Open TV βρέθηκε ο Νίκος Δένδιας, λίγες ημέρες μετά την ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ . Ο υπουργός εξωτερικών, αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας μία ακόμη φορά ότι «Δεν φοβόμαστε. Αν η Τουρκία επιθυμεί να είναι ταραξίας είναι δικό της θέμα».
Μιλώντας λοιπόν αρχικά για την συμφωνία στο Κάιρο είπε μεταξύ άλλων: «Κατά την άποψή μου, είναι μια δίκαιη συμφωνία, η οποία καλύπτει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα. Τελεία. Δεν είναι μια συμφωνία η οποία στρέφεται κατά κάποιου άλλου. Είναι ένα υπόδειγμα συμφωνίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Βεβαίως, από την ίδια την υπογραφή της γίνεται φανερό κάτι που η διεθνής κοινότητα ξέρει πάρα πολύ καλά. Το είπε και προηγουμένως, άκουσα τον κ. Ιγνατίου να το λέει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι η συμφωνία μεταξύ της Διοίκησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, είναι ένα ανυπόστατο νομικό έγγραφο, το οποίο δεν εδράζεται πουθενά, δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, δεν το αναγνωρίζει ως υπαρκτό καμία χώρα του κόσμου, εκτός της Τουρκίας βεβαίως. Είναι η μειοψηφία του ενός. Κατά συνέπεια, έχουμε μια νόμιμη συμφωνία, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, που κατοχυρώνει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα και ένα παράδειγμα μιας ανύπαρκτης συμφωνίας, μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε: «Πάντα η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, άρα και με την Τουρκία. Το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές. Οι θαλάσσιες ζώνες χαρακτηρίζονται και οριοθετούνται με συμφωνίες και μάλιστα πραγματικές συμφωνίες. Δεν αναφέρομαι, ξαναλέω, στο ανύπαρκτο Μνημόνιο Τρίπολης – Τουρκίας. Άρα, αυτό το οποίο ευχόμαστε είναι η Τουρκία να το αντιληφθεί και να συνεργαστεί με όλες τις χώρες της περιοχής, και με την Ελλάδα και με την Κύπρο, προς αυτή την κατεύθυνση. Έχετε δίκιο, οι δηλώσεις του προέδρου Εντογάν είχαν μια οξύτητα, δεν βοηθούν, αλλά κανείς δεν μπορεί να χάσει την ελπίδα ότι αυτό μπορεί να αλλάξει στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον».
Στην περίπτωση που η Τουρκία επαναλάβει την επιθετική της γραμμή: «Θα υπερασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όχι εμείς, η συγκεκριμένη Κυβέρνηση Μητσοτάκη, εμείς οι Έλληνες, κάθε Ελληνική Κυβέρνηση διαχρονικά, όπως έχει υποχρέωση από το Σύνταγμα της χώρας. Και νομίζω κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κανείς από τους εταίρους και τους φίλους μας δεν περιμένει από την Ελληνική Κυβέρνηση κάτι το διαφορετικό»
»Ξέρετε, δεν διαχωρίζω, δεν εξαιρώ τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από το σύνολο της έννομης τάξης της χώρας και την Κυβέρνησή της. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν το καθήκον που το Σύνταγμα τους αναθέτει, όπως σε όλους μας, να υπερασπίζουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.
Ούτε απειλούμε κανέναν, ούτε έχουμε μεγαλοστομίες και τέτοιου τύπου αντιδράσεις ή υστερισμούς που χαρακτηρίζουν άλλες χώρες της περιοχής. Εμείς απλώς λέμε ότι, σαν μια κυρίαρχη χώρα, έχουμε τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας και αυτό θα κάνουμε με κάθε μέσο που το Σύνταγμά μας και οι δυνατότητές μας μας δίνουν. Και το λέμε σε όλους ήρεμα, να το ξέρουμε από την αρχή, να είμαστε συνεννοημένοι για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση».
»Εμείς, διαρκώς έχουμε δηλώσει ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο. Ακόμη και σε στιγμές που η τουρκική συμπεριφορά απέναντί μας, ήταν μια συμπεριφορά καθόλου αξιέπαινη. Διότι, εμείς πιστεύουμε στο διάλογο. Όμως, όχι διάλογο –για να είμαστε συνεννοημένοι- επί παντός επιστητού. Υπάρχει μια ελληνοτουρκική διαφορά υπαρκτή: είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες. Βεβαίως, είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία. Επ’ αυτού όμως -να το ξεκαθαρίσω- όχι υπό το κράτος απειλών και εκβιασμών. Δεν φοβόμαστε, να είμαστε συνεννοημένοι. Δεν φοβόμαστε».
Για την θέση της Γερμανίας: «Με συγχωρείτε, κατ' αρχήν εκτιμώ πάρα πολύ την παρουσία της Γερμανικής Προεδρίας και της Καγκελαρίου στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε διακρίνει μια σαφή προσπάθεια της Γερμανικής Προεδρίας, όπως είναι το καθήκον της βεβαίως σαν Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να παίξει ένα θετικό ρόλο. Η Ελλάδα το έχει παρατηρήσει αυτό. Και η Καγκελάριος Mέρκελ έχει επανειλημμένα συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και είμαι σίγουρος ότι έχει παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων.
Από εκεί και πέρα, εάν με ρωτάτε τι γνώριζε η γερμανική πλευρά, αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω. Αν με ρωτάτε αν εγώ συνομίλησα με τη γερμανική πλευρά πριν από την υπογραφή, η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η συμφωνία –το έχω πει ξεκάθαρα- ολοκληρώθηκε στο Κάιρο, λίγο πριν την υπογραφή της. Κατά συνέπεια, δεν υπήρχε χρόνος να ενημερώσουμε. Kαι είναι φυσικό -δεν θα ενημερώναμε όλες τις χώρες και την ευρωπαϊκή Προεδρία (δεν υπήρχε χρόνος). Αμέσως μετά την επιστροφή μου, βεβαίως, αποστείλαμε το κείμενο της συμφωνίας αυτής και τους χάρτες της συμφωνίας αυτής προς όλες τις χώρες με τις οποίες μετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και βεβαίως προς τη Γερμανική Προεδρία. Aυτή είναι η πραγματικότητα».
.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr