Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ: Αδύνατον το Καστελόριζο να έχει υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων
«Η πραγματικότητα δεν μπορεί να επισκιαστεί από μαξιμαλιστικές, υπερβολικές και έντονες αντιδράσεις», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα των τουρκικών προκλήσεων έρχεται να προσθέσει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος υποστηρίζει με ανάρτησή του Twitter ότι δεν μπορεί το Καστελόριζο να έχει υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
«Δεν μπορεί να είναι λογικό και συμβατό με διεθνές δίκαιο ένα νησί με έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δύο χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, να δημιουργεί υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η πραγματικότητα δεν μπορεί να επισκιαστεί από μαξιμαλιστικές, υπερβολικές και έντονες αντιδράσεις».
Νωρίτερα, στο διάβημα της Αθήνας απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μία μόλις μέρα μετά την έκδοση της NAVTEX από την Τουρκία ανοιχτά του Καστελόριζου. Στην ανακοίνωσή της η Τουρκία αναφέρει: «Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας». «Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει στο τέλος της ανακοίνωσης του το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστική» τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα των νησιών και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι: «Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων της χώρας μας στην Aνατολική Μεσόγειο για ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων, το ερευνητικό μας σκάφος, Ορούτς Ρέις, από τις 21 Ιουλίου 2020 κι έπειτα, βάσει της σχετικής Navtex που δημοσιεύτηκε από τις αρμόδιες Aρχές μας, θα πραγματοποιήσει μια νέα σεισμική ερευνητική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Η θαλάσσια περιοχή, στην οποία θα πραγματοποιήσει έρευνες το ερευνητικό μας σκάφος Ορούτς Ρέις, βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας, που έχει κοινοποιηθεί στα Ηνωμένα Έθνη, και εντός των περιοχών, για τις οποίες έχουν παραχωρηθεί σχετικές άδειες στον TPAO από την κυβέρνησή μας το 2012. Εξάλλου, το άλλο σεισμικό ερευνητικό μας σκάφος Μπαρμπαρός Χαϋρετίν Πασά είχε προβεί σε ανάλογες δραστηριότητες σε μέρος της εν λόγω περιοχής τα τελευταία χρόνια.
Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την ερευνητική δραστηριότητα και ισχυρίζεται ότι η περιοχή των ερευνών αυτών βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό στην ύπαρξη νησιών μακριά από την ηπειρωτική χώρα, όπως το Καστελόριζο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας περί υφαλοκρηπίδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις.
Δεν αποτελεί λογική θέση, που να συνάδει και με το διεθνές δίκαιο, ένα νησί με επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για αυτόν τον λόγο, απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Παρόλο που η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει διατυπωθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr