Το «αποτύπωμα» Μητσοτάκη στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις - Οι εξελίξεις στο εσωτερικό
Τι φέρνει στις «αποσκευές» του από τις Βρυξέλλες – Πώς θα διαχειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις στην Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Επιταχυντής ευρύτερων εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας – πολιτικών, καθώς εκκρεμούν οι εδώ και καιρό προαναγγελθείσες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα και ασφαλώς οικονομικών, καθώς δρομολογείται άμεσα το Σχέδιο ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας – θεωρούν στην κυβέρνηση την επίτευξη ενός «έντιμου» συμβιβασμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας και τους όρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Η στάση, αλλά και οι ελιγμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη όλο το προηγούμενο τριήμερο στις πυρετώδεις τριήμερες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες – έως αργά το βράδυ της Κυριακής δεν είχε βγει λευκός καπνός από το δείπνο των ηγετών – υποδηλώνει πως η ελληνική αποστολή κατέφθασε στη βελγική πρωτεύουσα έχοντας πλήρη συναίσθηση του… δύσβατου του εδάφους, πάνω στο οποίο θα εξελίσσονταν οι τελικές διαπραγματεύσεις. Επιπροσθέτως, η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στις δύο κύριες χθεσινές συσκέψεις, αρχικά με τους ηγέτες του Νότου, την Ανγκελα Μέρκελ και τη θεσμική ηγεσία της ΕΕ και ακολούθως ανάμεσα στους ηγέτες του Νότου και της ομάδας των «Φειδωλών» (Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία και Φινλανδία) καταδεικνύει αν μη τι άλλο την αυξανόμενη επιρροή της Αθήνας στις εν εξελίξει, καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης, διεργασίες.
Είχαν προηγηθεί δύο τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη, που προκάλεσαν θετική αίσθηση μεταξύ των κυρίων παικτών στις Βρυξέλλες, ως η φωνή της μετριοπάθειας και της λογικής απέναντι στους σκληρούς, παρασκηνιακούς διαγκωνισμούς, που σημάδεψαν τη Σύνοδο – θρίλερ.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε στις παρεμβάσεις του πως απαιτούνται από όλες τις πλευρές αμοιβαίοι συμβιβασμοί, σε τέτοιο βαθμό, ωστόσο, που να μην αλλοιώσουν ούτε την ισχύ, ούτε και τον αντίκτυπο σε Ευρωπαίους πολίτες και διεθνείς αγορές της παρέμβασης, που αντιπροσωπεύει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να θεραπευθούν οι πληγές, που άφησε πίσω του το lockdown, ελέω της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα γνώριζαν εκ των προτέρων πως οι επιχορηγήσεις θα μειωθούν κατά τι έναντι των δανείων, ωστόσο, το εύρος της μείωσης, όπως επισημαίνουν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θα ήταν αποδεκτό να διασαλεύσει την αρχικώς συμφωνηθείσα ισορροπία, καταστρατηγώντας έτσι πλήρως τον ίδιο τον πυρήνα του Ταμείου.
Σκληρή μάχη δόθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες και στο μέτωπο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 – 2027 και εν προκειμένω σε κρίσιμους τομείς για τη χώρα μας, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η φύλαξη των συνόρων και το Προσφυγικό, καθώς η κλιματική αλλαγή. Χωρίς να είχε υπάρξει έως αργά χθες βράδυ οριστική έκβαση ούτε σε αυτό το μέτωπο, η ελληνική αντιπροσωπεία κόμισε κατά πληροφορίες εμπεριστατωμένες αντιπροτάσεις, ώστε μέσω εναλλακτικών οδών να καλυφθούν πιθανές απώλειες στους κοινοτικούς πόρους, που θα κατευθυνθούν προς τη χώρα μας. Υπερβαίνοντας, πάντως, τα στενά όρια της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, ο κ. Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το μπρα ντε φερ Βορείων – Νοτίων και η πληθώρα παρασκηνιακών διεργασιών κινδυνεύει να δώσει την εντύπωση μιας Συνόδου – συνάθροισης ηγετών και συμφερόντων, που λαμβάνουν αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες και κατόπιν έντονου παζαριού και εν τέλει να αποξενώσει έτι περαιτέρω τους Ευρωπαίους πολίτες από το κέντρο λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Εξ ου και στη χθεσινή του δήλωση τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».
Ο Μητσοτάκης για τα αναδρομικά
Εν τω μεταξύ, εντός των επομένων ωρών, ίσως και εντός της ημέρας, αναμένεται κατά πληροφορίες παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου δρομολογεί μία «οριζόντια λύση, βάσει της οποίας αναδρομικά θα λάβουν όλοι όσοι περιγράφονται στην εν λόγω δικαστική απόφαση», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
Βάσει του ίδιου ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κατατοπίσει την κοινή γνώμη για το χρονοδιάγραμμα και τον ακριβή τρόπο μέσω του οποίου θα επιστραφούν στους συνταξιούχους οι παράνομες, βάσει της απόφασης, μειώσεις, που είχαν υποστεί τα χρόνια του Μνημονίου.
Επαναλαμβανόμενο μοτίβο εξωθεσμικών παρεμβάσεων
Πάντως, ελάχιστες ημέρες πριν από τη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της πλειοψηφίας στο πλαίσιο της Προανακριτικής για τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγέλοπουλο, που φορτίστηκε μετά τις καταγγελίες του κυβερνώντος κόμματος για συνειδητή απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να θεμελιώσει παραδικαστικό κύκλωμα και εν τέλει να στήσει παρακράτος, οι χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδος «Καθημερινή» για τη -βάση του σχετικού ρεπορτάζ- απόπειρα συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών στην τραγωδία στο Μάτι, «ηλεκτρίζουν» έτι περαιτέρω την ήδη τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα.
Δηλωτικό της σοβαρότητας, που αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στη συγκεκριμένη υπόθεση η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες ότι «όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε απόπειρα συγκάλυψης.
Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων. Είχε, εξάλλου προηγηθεί αιχμηρή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, που μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «έγκλημα συγκάλυψης με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις» για «κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι» και για «πρακτικές, που δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα».
Ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες, διαπιστώνουν πλέον τόσο στην υπόθεση των ηχογραφήσεων Παππά – Μιωνή και στους χειρισμούς γύρω από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, όσο και στους κυβερνητικούς χειρισμούς, που «σημάδεψαν» την τραγωδία στο Μάτι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο εντεινόμενων εξωθεσμικών παρεμβάσεων και μιας παντελούς έλλειψης σεβασμού στην διάκριση των εξουσιών από την πλευρά της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν πως ο κλοιός σφίγγει γύρω από την τότε ηγετική ομάδα και πως τα «κρούσματα» είναι πάρα πολλά για να μην παρέχει επαρκείς εξηγήσεις ο κ. Τσίπρας.
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr