Το μήνυμα του Πούτιν στον Ερντογάν για την Αγία Σοφία
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τηλεφωνική συνομιλία είχαν την Δευτέρα το μεσημέρι (13/7) οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν, έπειτα από τουρκική πρωτοβουλία και με θέματα τη Λιβύη, τη Συρία, την επαναφορά των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών με το πέρας της αρνητικής επιδημιολογικής κατάστασης και την Αγία Σοφία. Αν και στην ανακοίνωση του Κρεμλινου το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι τελευταίο, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ μπήκε πρώτο, λόγω της τεράστιας σημασίας, που αποδίδει στο θέμα ζητώντας εξηγήσεις η ρωσική κοινή γνώμη.
Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται:
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, που προκάλεσε στη Ρωσία η απόφαση αλλαγής του καθεστώτος του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε τις σχετικές εξηγήσεις, επισημαίνοντας ότι η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού είναι εγγυημένη σε όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών, και θα διασφαλιστεί η προστασία των χριστιανικών προσκυνημάτων.
Σχετικά με το Λιβυκό υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα τάχιστου τερματισμού της ένοπλης αντιπαράθεσης και επιστροφής στη διαπραγματευτική διαδικασία της Λιβύης στη βάση των αποφάσεων της διεθνούς διάσκεψης στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου 2020, των εγκεκριμένων ψηφισμάτων 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθούν οι κοινές πολιτικο-διπλωματικές προσπάθειες προς τη δεδομένη κατεύθυνση.
Συζητήθηκε επίσης το Συριακό με έμφαση στη σημασία να αυξηθούν οι προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του σχήματος της Αστανά (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν). Αποδόθηκε υψηλή εκτίμηση στη συνεργασία των υπουργείων Ρωσίας και Τουρκίας, που επέτρεψαν τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην επαρχία Ιντλίμπ και στη ΒΑ Σύρια.
Διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Πατριαρχείο Μόσχας και ρωσικό ΥΠΕΞ
Σοβαρή διάσταση απόψεων για το θέμα της Αγίας Σοφίας και τους περαιτέρω χειρισμούς διαπιστώνεται μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο περιορίζεται στη νομική διάσταση του προβλήματος, κάνοντας λόγο μόνο για «εσωτερικό ζήτημα» της Τουρκίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν χαρακτήρισε το όλο θέμα «εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, στις οποίες, φυσικά, ούτε εμείς, ούτε άλλοι δεν πρέπει να εμπλέκονται». «Την ίδια στιγμή εφιστούμε την προσοχή στη σημασία αυτού του μνημείου από την άποψη του παγκόσμιου πολιτισμού», προσέθεσε ο κ. Βερσίνιν, επαναλαμβάνοντας τη θέση, που είχε διατυπώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, πριν ανακοινωθεί η απόφαση για την Αγία Σοφία.
Σε πιο «διορθωτικό» χαρακτήρα κινήθηκε η δήλωση άλλου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Πούτιν για τη Μ.Ανατολή και τη Β.Αφρική, του Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ο οποίος είπε ότι έχει διαβιβαστεί στην τουρκική πλευρά η ανάγκη να είναι προσεκτικός ο χειρισμός του μνημείου της Αγίας Σοφίας, περιορίζοντας δηλαδή το όλο θέμα στην προστασία των ψηφιδωτών του ναού ή της προσβασιμότητάς του.
Πιο κοντά στις διαθέσεις της ρωσικής κοινής γνώμης φάνηκε να είναι το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο χαρακτήρισε εξαρχής την ενέργεια Ερντογάν «ράπισμα στην Ορθοδοξία και όλο τον Χριστιανισμό». Μάλιστα ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου μητροπολίτης Ιλαρίωνας διαφώνησε δημόσια με την εκτίμηση ότι πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση» της Τουρκίας, εφόσον το μνημείο-σύμβολο της Αγίας Σοφίας ανήκει στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και απειλείται ό,τι έχει διασωθεί από τα περίφημα ψηφιδωτά του.
Σε δημοσιεύματα του Τύπου και γνώμες, που εκφράζονται σε ρωσικά ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα διατυπώθηκε η πρόταση για τουριστικό μποϊκοτάζ της Τουρκίας, ενώ ο αναπληρωτής του μητροπολίτη Ιλαρίωνα πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ έθεσε επί τάπητος και την πρόταση για άρνηση αγοράς τουρκικών προϊόντων και υπηρεσιών, μια πρωτοβουλία, που βρίσκει υποστηρικτές σε καλλιτεχνικούς, θρησκευτικούς και ομογενειακούς κύκλους, οι οποίοι ετοιμάζουν σχετική διακήρυξη.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr