Πώς θα κάνουμε κλινική εξέταση του κατοικίδιου μας στο σπίτι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,
το κύριο μέλημα όλων μας είναι η καλή υγεία του κατοικίδιου μας. Καθώς λοιπόν, όπως έχουμε πει, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, θα δούμε σήμερα μαζί πως θα κάνουμε κλινική εξέταση στο κατοικίδιο μας στο σπίτι μας, πριν απευθυνθούμε στον κτηνίατρο. Έχουμε πει πως είναι σημαντικό να παρατηρούμε τα κατοικίδια μας και να προσέχουμε οποιαδήποτε αλλαγή εμφανίσουν στην καθημερινότητα τους.
Οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις που σημαίνουν ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό με την υγεία του είναι, η απώλεια βάρους και η έλλειψη διάθεσης , είτε για παιχνίδι είτε για φαγητό. Από εκεί και πέρα όμως, μπορούμε να κάνουμε κι εμείς κάποιους ελέγχους στο σώμα του, στο δέρμα του, στα μάτια του, στο στόμα του κλπ για να δούμε αν υπάρχει κάτι, κάποια ένδειξη που μπορεί να εξελιχθεί άσχημα για την υγεία του.
Αυτή είναι μία διαδικασία την οποία είναι καλό να την τηρούμε μία φορά την εβδομάδα. Ίσως στην αρχή να μην είναι τόσο ευχάριστο για τον μικρό μας φίλο. Σιγά-σιγά όμως θα ενταχθεί στη ρουτίνα του και θα είναι κάθε φορά και πιο εύκολο.
Αρχικά λοιπόν πρέπει να επιλέξουμε ένα χώρο ή ένα σημείο στο σπίτι που να του είναι οικείο και να αισθάνεται εκεί άνετα. Αφού το πάρουμε αγκαλιά και ενώ το χαϊδεύουμε, με έντονες κινήσεις αλλά χωρίς να το πονάμε, ελέγχουμε αν κάπου υπάρχει κάποιο εξόγκωμα. Ελέγχουμε το κεφάλι, όλο το σώμα, σηκώνουμε και την δερματική πτυχή, συνεχίζουμε στα πόδια, στην ουρά και φτάνουμε μέχρι τις πατούσες. Στις πατούσες πρέπει να προσέξουμε πολύ καλά γιατί μπορεί να έχει μπει κάποιο άγανο που να το ταλαιπωρεί. Ελέγχουμε αν έχει ερεθισμούς ή κοκκινίλες. Ο επόμενος έλεγχος που πρέπει να κάνουμε είναι των αυτιών. Όταν είναι υγιή είναι ροζ, δεν έχουν βρωμιές και δεν μυρίζουν άσχημα. Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει, τότε υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε με τα μάτια του που προσέχουμε και παρατηρούμε αν είναι ερεθισμένα. Ελέγχουμε επίσης προσεκτικά τα δόντια του, αν είναι λευκά κι αν έχει αρχίσει να σχηματίζεται πέτρα η αν τα ούλα του είναι ερεθισμένα. Τέλος, πολλοί κατοικιδιογονείς ανησυχούν για την μύτη τους, αν είναι υγρή ή όχι. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η υγρή μύτη έχει να κάνει με την ενυδάτωση του. Να έχετε πάντα καθαρό νεράκι σε ένα καθαρό μπολ ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση και να πίνει κατά βούληση.
Όλα αυτά πρέπει να γίνονται με ήρεμο τρόπο, με ενδιάμεσα χάδια και φυσικά πολλή αγάπη. Όπως λέμε κάθε φορά, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, τα κατοικίδια μας, μας χρειάζονται κι έχουν ανάγκη την φροντίδα μας. Πρέπει να τους αφιερώνουμε αρκετό από τον ελεύθερο μας χρόνο, όχι μόνο για το παιχνίδι αλλά και για την καλή τους υγεία και την διατήρηση της.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr