Ξανά στους δρόμους φοιτητές και μαθητές: Στο επίκεντρο μετεγγραφές, διαγραφές από ΑΕΙ και εστίες
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά μέσα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και το κόστος των σπουδών, οδηγεί φοιτητές και μαθητές στους δρόμους, αύριο Δευτέρα 4 Νοεμβρίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά μέσα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και το κόστος των σπουδών, οδηγεί φοιτητές και μαθητές στους δρόμους, αύριο Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, το ραντεβού έχει οριστεί στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι. Στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο θα γίνει στις 11 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, στην Πάτρα στις 12 στην πλατεία Γεωργίου, στη Λάρισα στη 1 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία. Κινητοποιήσεις οργανώνονται σε δεκάδες ακόμα πόλεις.
Φοιτητές
Η φετινή καθυστέρηση στην έναρξη των αιτήσεων για τις μετεγγραφές και η επικείμενη διαγραφή από τα πανεπιστήμια αυτών που έχουν ξεπεράσει τα όρια σπουδών αλλά και τα οξυμένα προβλήματα στα ΑΕΙ έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις των φοιτητών. Οι φοιτητές ζητούν να πάρουν μετεγγραφή όσοι φοιτητές το έχουν ανάγκη και να μην υπάρχουν κριτήρια- κόφτες και να εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος των μετεγγραφών που φέτος έχει καθυστερήσει. Μεταφέροντας την αγωνία χιλιάδων νέων, τονίζουν ότι «φέτος ειδικά με την τεράστια ακρίβεια που υπάρχει, με τις αυξήσεις στα νοίκια που καλούμαστε να πληρώσουμε, με το κόστος σπουδών να έχει εκτοξευθεί συνολικά, υπάρχει ανάγκη να πάρουν μετεγγραφή όσοι φοιτητές τη χρειάζονται και να μην ισχύσουν μια σειρά από άδικα κριτήρια, όπως ο κόφτης της διαφοράς μορίων, που στερούν τη μετεγγραφή από εκατοντάδες συναδέλφους μας».
Οι φοιτητές τονίζουν επίσης ότι σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό αναγκάζονται να δουλεύουν για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους καθώς οι οικογένειες τους δεν μπορούν να τους στηρίξουν εξ΄ολοκλήρου ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει βοήθεια ούτε από το κράτος. Αυτός είναι και ο λόγος που λένε «όχι» στις διαγραφές οι οποίες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2025. Από την πλευρά, του υπουργείου Παιδείας, έχει ήδη υπογραμμιστεί ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί και ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να προχωρήσουν σε ξεκαθάρισμα μητρώων, δείχνοντας έτσι την πόρτα της εξόδου από τα ΑΕΙ σε περίπου 333.741 άτομα.
Οι φοιτητές απαντώντας στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι «στη διαλυμένη-εμπορευματοποιημένη φοιτητική μέριμνα με τις ελάχιστες εστίες και τα πανάκριβα ενοίκια προστίθεται συνολικά η ακρίβεια που έχει εκτοξεύσει το συνολικό κόστος σπουδών που ξεπερνά τα 900€ για τα ελάχιστα μηνιαία έξοδα. Έτσι το 47% των συμφοιτητών μας αναγκάζεται να εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του για να ανταπεξέλθει χωρίς να μπορεί να σπουδάζει απρόσκοπτα και χωρίς κανένα μέτρο διευκόλυνσης. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις σπουδές ως εμπόρευμα και τους φοιτητές πελάτες που είναι δική τους ατομική υπόθεση να τα βγάλουν πέρα», δηλώνουν οι φοιτητές.
Η υποστελέχωση των ΑΕΙ
Η έλλειψη προσωπικού στα πανεπιστήμια προβληματίζει επίσης τους φοιτητές και όπως λένε «η ομολογία ότι υπάρχει «οξύ θέμα υποστελέχωσης» σε καθηγητές, υποστηρικτικό προσωπικό, τεχνικούς εκθέτει την κυβέρνηση και την εικονική πραγματικότητα που προβάλει. Μόνο τον τελευταίο χρόνο είχαμε μείωση κατά -2.325 εργαζόμενων όλων των κατηγοριών στα Πανεπιστήμια. Έτσι από την πρώτη μέρα ακυρώνονται μαθήματα και διαλέξεις, δεν προσφέρονται βασικά μαθήματα του προγράμματος σπουδών, υποβαθμίζονται οι όροι διεξαγωγής των εργαστηρίων κτλ. Την ίδια στιγμή δεκάδες ιδρύματα δεν έχουν εξασφαλίσει τα αναγκαία χρήματα για την θέρμανση και το ρεύμα.
Τα αιτήματα των μαθητών
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας με σχετική της ανακοίνωση καλεί όλους τους μαθητές/τριες στους δρόμους στις 4 Νοέμβρη και ώρα 12:00 στα Προπύλαια. «Γιατί;». Επειδή, δε συμβιβαζόμαστε με την τραγική κατάσταση στα σχολεία μας και την άδεια τσέπη των γονιών μας! Γιατί μέσα φθινοπώρου και έχουμε κενά καθηγητών, τάξεις με 30 μαθητές που μόνο μάθημα δε γίνεται, προβλήματα στις υποδομές. Τώρα, θέλουν να μη γίνουν ούτε οι πολυημερες σχολικές εκδρομές! Το σχολείο μας είναι ένα ατελείωτο κέντρο εξετάσεων και παπαγαλίας. Αλλά, για όλα αυτά η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Πρέπει να κάνουμε εμείς τη φωνή μας και τα προβλήματα στα σχολεία μας να ακουστούν! Μας αξίζει ένα καλύτερο σχολείο, με καθηγητές στις θέσεις τους από την πρώτη μέρα, σύγχρονα κτήρια και υποδομές, δημιουργικό μάθημα και δραστηριότητες, μόρφωση και προοπτική για όλους και όχι μόνο για όσους αντέχουν οικονομικά οι οικογένειές τους. Ποινές, αποβολές, κομμένες εκδρομές… τέτοιο σχολείο αξίζει στους μαθητές; Η κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει λες και είμαστε εγκληματίες. Μετατρέπει τα σχολεία σε αναμορφωτήρια με άδικες ποινές, αποβολές, ένα κλίμα τρομοκρατίας και πειθάρχησης που κάνουν το σχολείο ακόμα πιο απωθητικό και ανταγωνιστικό. Όμως, οι μαθητές δεν είμαστε εγκληματίες. Μας νοιάζει σε τι σχολείο πάμε, έχουμε όνειρα και “θέλω” για το μέλλον μας. Και ξέρουμε να αγωνιζόμαστε συλλογικά για αυτό, ξέρουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη, να είμαστε με το δίκιο, την αλήθεια, έχουμε αξίες και ιδανικά. Αντί να απολογηθούν όλες οι κυβερνήσεις και το Υπουργείο που έχουν κάνει χάλια τα σχολεία μας, αντί να ακούσουν τα αιτήματα μας, το μόνο που κάνουν είναι να μας απειλούν με αποβολές και ποινές, να μας ζητάνε να μείνουμε ακούνητοι και αμίλητοι! Δεν τους κάνουμε τη χάρη! Κάτω το bullying του Υπουργείου στους μαθητές!
Γιατί οι σεισμολόγοι ασχολούνται με τα 2 Ρίχτερ στην Αγία Παρασκευή; Ο Γεράσιμος Χουλιάρας εξηγεί στο ethnos.gr
«Ήταν του πρώην Δημάρχου»: Κοινό μυστικό η δράση του κυκλώματος πολεοδόμων στη Χαλκιδική
Washington Post: Η Ουκρανία βοήθησε τους αντάρτες της Συρίας να ανατρέψουν τον Άσαντ
Instagram, Facebook, WhatsApp ακόμα υπολειτουργούν - Η ανακοίνωση της Meta
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr