Πανεπιστήμια: Αναταράξεις στις βάσεις από τις νέες αντιστοιχίες των τμημάτων στις μετεγγραφές
Μια ακόμη παράμετρος δείχνει ότι θα υπάρχουν «αναταράξεις» στις φετινές βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με την αγωνία των υποψηφίων, που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου να κορυφώνεται καθώς πλησιάζουν οι μέρες, που θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια, μια ακόμη παράμετρος δείχνει ότι θα υπάρχουν «αναταράξεις» στις φετινές βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων θα γίνει στο τέλος του Ιουλίου 2024 με πιθανότερη ημερομηνία τη Δευτέρα 29 του μήνα.
Όπως εξηγεί στο ethnos.gr o Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Κωνσταντίνος Κότιος: Oι νέες αντιστοιχίες των μετεγγραφών και οι ξαφνικές αλλαγές σε πολλές από αυτές ενδέχεται να δημιουργήσουν μια διαφορετική πραγματικότητα στον τρόπο επιλογής συγκεκριμένων τμημάτων από τους μαθητές στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό μιας και οι πιθανότητες μετεγγραφής των φοιτητών σε μεταγενέστερο χρόνο επηρεάζουν κατά πολύ τις τωρινές επιλογές. Ας το πάρουμε από την αρχή. Μέσα στα πρώτα κριτήρια για να ιεραρχήσει ο μαθητής τις επιλογές του, εκτός από τις κλίσεις και τις δεξιότητες του, είναι και η δυνατότητα μετεγγραφής, μιας και αυτή η δυνατότητα του δίνει την ευκαιρία να επιλέξει διαφορετικά τα τμήματα του.
Για παράδειγμα, εάν ένας μαθητής, που κατοικεί στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, ανήκει στην κατηγορία των αδερφών φοιτητών, τότε, εφόσον πληροί τα κριτήρια (φοίτηση σε άλλη πόλη εκτός της μόνιμης κατοικίας, 12.500 ευρώ κατά κεφαλήν εισόδημα), έχει τη δυνατότητα να επιλέξει συγκεκριμένα τμήματα με το ίδιο αντικείμενο σε όλες τις πόλεις, όπου υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα (αφού σίγουρα θα πάρει μετεγγραφή). Θα δηλώσει δηλαδή Μηχανολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ έως και την χαμηλότερη σε βάση σχολή, η οποία πριν τις τελευταίες αλλαγές ήταν το Μηχανολόγων Μηχανικών της Κοζάνης. Τώρα με τις νέες αντιστοιχίες είναι το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Αυτή η αλλαγή ενδέχεται να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τη βάση του τμήματος του ΕΛΜΕΠΑ και να αλλάξει τις ισορροπίες.
Παράλληλα, μεγάλη αλλαγή στα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, τα οποία πλέον είναι αντίστοιχα πολλά νέα τμήματα, δημιουργώντας νέα δεδομένα και για την ελάχιστη μοριοδότηση που απαιτείται για την μετεγγραφή με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Για παράδειγμα, αναμένεται στα τμήματα αυτά να εκτοξευθεί ο αριθμός των απαιτούμενων μορίων για μετεγγραφή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μιας και πλέον η μετεγγραφή άνοιξε και για αυτά. Ανάλογη περίπτωση είναι τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, τα οποία είναι όλα αντίστοιχα με εξαίρεση το τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας, γεγονός που δημιουργεί βάσεις 2 ταχυτήτων για αυτά που μπήκαν στην αντιστοίχιση και με το τμήμα των Γρεβενών.
Σε αντίθετη τροχιά ενδέχεται να κινηθεί το τμήμα Λογοθεραπείας Ιωαννίνων, το οποίο είναι πλέον ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ με τα υπόλοιπα 2 τμήματα της Πάτρας και της Καλαμάτας. Το τμήμα των Ιωαννίνων είχε πέρυσι 12.425, η Πάτρα 12.556 και η Καλαμάτα είχε 11.800. Δεν ξέρουμε λοιπόν αν η αλλαγή αυτή αλλάξει και τις προτιμήσεις των μαθητών, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να μετεγγραφούν σε άλλη πόλη. Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί ένα ακόμη τμήμα (και ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης) από το 1 ο πεδίο, το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Ηρακλείου (13.850), το οποίο πλέον είναι ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ με αυτά της Αθήνας (16.190) και της Κομοτηνής (14.860).
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr