Πανελλήνιες 2024: Αυτές είναι οι απαντήσεις σε Λατινικά, Πληροφορική, Χημεία
Οι λύσεις των τριών μαθημάτων των ΓΕΛ που κλήθηκαν να λύσουν σήμερα οι υποψήφιοι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με τρία μαθήματα Προσανατολισμού συνεχίστηκαν σήμερα, Πέμπτη, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 για τους υποψηφίους των ΓΕΛ. Το ethnos.gr σε συνεργασία με το Νέο Φροντιστήριο παρουσιάζει τις απαντήσεις σε Λατινικά, Πληροφορική, Χημεία.
Πανελλήνιες 2024: Λατινικά
Δείτε εδώ τις απαντήσεις στα Λατινικά:
Δείτε εδώ τα θέματα στα Λατινικά:
Βατά τα θέματα στα Λατινικά – Σε ποια σημεία ήθελαν προσοχή
Όπως αναφέρει στην ανάλυσή της η Έφη Τσιώλη, φιλόλογος του Ομίλου Φροντιστηρίων Νέο:
«Τα θέματα σε γενικές γραμμές ήταν βατά με απαίτηση αυξημένης προσοχής σε κάποια σημεία. Η ερώτηση εισαγωγής ήταν κλειστού τύπου, που μάλλον θα έδωσε μια ανάσα ανακούφισης στους υποψηφίους. Η λεξιλογική άσκηση εύκολη με μια μικρή επιφύλαξη για τη λέξη "ρήγας" από "regie" που σημαίνει τυραννικά και προκύπτει από το rex/regis (ο βασιλιάς, ο τύραννος) και είναι μια πιο "ποιητική" θα λέγαμε λέξη στα νέα ελληνικά. Φυσικά, χαριτολογώντας θα λέγαμε, πως για τους γνώστες των φύλλων της τράπουλας και τις φιγούρες της, ο Ρήγας είναι μια αντρική βασιλική φιγούρα.
Οι ερωτήσεις γραμματικής κάλυπταν όλο το φάσμα της ύλης και ήθελαν, όπως πάντα συμβαίνει με τις γραμματικές ασκήσεις, προσοχή στη λεπτομέρεια. Ένα μικρό παράδειγμα : στην ερώτηση Γ2α. που ζητείται να βρεθούν τρία ρήματα σε υποτακτική, πιθανόν να δυσκολεύτηκαν αρκετοί μαθητές να αναγνωρίσουν ως υποτακτική το pervenerit, καθώς έχει την ίδια μορφή με το γ΄ενικό οριστικής συντελεσμένου μέλλοντα. Εκεί θα έπρεπε να θυμηθούν πως πρόκειται για εξαρτημένο υποθετικό λόγο, επομένως δεν είναι οριστική αλλά υποτακτική.
Οι ερωτήσεις που αφορούσαν στο συντακτικό ήταν απλές και κάλυπταν βασικά συντακτικά φαινόμενα της Λατινικής, όπως την ιδιόμορφη αφαιρετική απόλυτη και την ιδιαίτερη χρήση του Ιστορικού-διηγηματικού cum στις χρονικές προτάσεις.
Προσοχή απαιτούνταν στην Δ1β ως προς την ακριβή αναγνώριση του είδους της δευτερεύουσας πρότασης».
«Συμπερασματικά, υπάρχει μια διαβαθμισμένη δυσκολία και το άριστα είναι εφικτό για μαθητές πολύ καλά προετοιμασμένους, πειθαρχημένους και με οξεία προσοχή», καταλήγει η εκπαιδευτικός.
Πανελλήνιες 2024: Πληροφορική
Δείτε τις απαντήσεις στην Πληροφορική:
Δείτε εδώ τα θέματα στην Πληροφορική:
Απαιτητικά τα θέματα στην Πληροφορική
Τα θέματα του φετινής εξέτασης στο μάθημα ΑΕΠΠ Πληροφορικής κρίνονται απαιτητικά σε σχέση με τα προηγούμενα 2 χρόνια, όπως εκτιμά ο Μάκης Διαλεκτάκης, καθηγητής Πληροφορικής Ομίλου Φροντιστηρίων Νέο.
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό:
«Η εξέταση στο μάθημα Πληροφορικής, περιλαμβάνει θέματα θεωρίας και ασκήσεων ή προβλημάτων κλιμακούμενης δυσκολίας.
Α) Τα θέματα θεωρίας αποτελούνται από ερωτήσεις διαφόρων τύπων με τις οποίες ελέγχονται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας, η κριτική και συγκριτική ικανότητα των υποψηφίων, η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων , την εξαγωγή συμπερασμάτων και η δυνατότητα παρουσίασής τους με σωστούς επιστημονικούς όρους και σωστό γραπτό λόγο.
Β) Τα θέματα ασκήσεων ή προβλημάτων στοχεύουν στον έλεγχο της ικανότητας του/της υποψηφίου/ας να χρησιμοποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησαν κατά την εκπαίδευση αυτών για την επίλυσή τους. Η εξέταση στο ανωτέρω μάθημα περιλαμβάνει ένα (1) θέμα θεωρίας και τρεις (3) ασκήσεις ή προβλήματα, σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος και τις εφαρμογές του. Η βαθμολογία προκύπτει κατά 25% για έκαστο θέμα».
Αναλυτικά, η ανάλυση των θεμάτων:
Πανελλήνιες 2024: Χημεία
Δείτε τις απαντήσεις στη Χημεία:
Δείτε εδώ τα θέματα στη Χημεία:
Πιο διαχειρίσιμα φέτος τα θέματα της Χημείας
Σε σχέση με τα περσινά αντίστοιχα θέματα, τα φετινά της Χημείας, είναι περισσότερο διαχειρίσιμα για ένα καλό μαθητή από άποψης χρόνου, παρατηρούνται όμως ερωτήματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, οπού απαιτούν από τον μαθητή να είναι καλά προετοιμασμένος για να πλησιάσει το άριστα.
Αναλυτικά, ο σχολιασμός των θεμάτων από τους καθηγητές του Νέου Φροντιστηρίου:
«Θέμα 1ο
Βατά και κατανοητά
Θέμα 2ο
B1: Αναμενόμενο
Β2: Απλο και κατανοητό
Β3: Αναμενόμενο και κατανοητό Θέμα
Β4: Θεωρία που πιθανόν θα κοστίσει μονάδες λόγω αιτολόγησης, εξετάζει πολύ συγκεκριμένο κομμάτι της ύλης
Θέμα 3ο
Γ1: Αναμενόμενο ερώτημα μεσαίας δυσκολίας με παγίδα για τις 2 από τις 10 μονάδες
Γ2: Κατανοητή εκφώνηση, μεσαίας δυσκολίας το θέμα
Γ3: Απαιτητικό ως προς την λύση ερώτημα με παγίδα στο ερώτημα γ
Θέμα 4ο
Δ1: Μέσα στα αναμενόμενα θέματα του κεφαλαίου που εξετάζει, εκτενές με μικρή δυσκολία στο υπολογιστικό κομμάτι
Δ2: Α. Απαιτητικό αλλά αναμενόμενο θέμα, διαβαθμισμένης δυσκολίας
Β. Ερώτημα που δεν έχουμε ξαναδεί, ιδιαίτερα δύσκολο που πιθανώς θα έχει απαντηθεί από ελάχιστο ποσοστό μαθητών.
Δ3: Αρκετά απαιτητικό ερώτημα, τόσο από θέμα μεθοδολογίας όσο και λόγω έκτασης του υπολογιστικού μέρους.
Το ερώτημα γ αποτελεί παγίδα και είναι ιδιαίτερα απαιτητικό».
Υπενθυμίζεται, ότι λόγω των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου θα υπάρξει κενό εξετάσεων μεταξύ 7 και 11 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και μεταξύ 6 και 10 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ. Έτσι, οι Πανελλαδικές για τους υποψηφίους των ΓΕΛ θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, ενώ για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ θα συνεχιστούν από τις 11 έως τις 17 Ιουνίου.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και ειδικά μαθήματα:
Το πρόγραμμα για τα Γενικά Λύκεια
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.
Το πρόγραμμα για τα ΕΠΑΛ
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.
Το πρόγραμμα των Ειδικών Μαθημάτων και Μουσικών Μαθημάτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :
- μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
- μέχρι τις 11:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 μ.μ.
- μέχρι τις 11:00 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:
- των ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες,
- των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
- για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο.
- για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία»,
- η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες και 30΄ λεπτά.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr