Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Σήμερα στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου
Σήμερα στις 11:45 το υπουργείο Παιδείας δίνει στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σήμερα στις 11:45 το υπουργείο Παιδείας δίνει στη δημοσιότητα, το σχέδιο νόμου, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καθώς και διατάξεις, που αφορούν στα δημόσια ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο θα τεθεί τις επόμενες μέρες για διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
«Το υπουργείο Παιδείας θα εκθέσει τις λεπτομέρειες ενός νομοσχεδίου που το 70% αυτού αναφέρεται στα δημόσια πανεπιστήμια και το 30% περίπου στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», επισήμανε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας κοιτάξουν στα μάτια τους φοιτητές οι οποίοι θέλουν να μη χάσουν μερικά χρόνια από τη ζωή τους. Για μένα κοινωνική πολιτική είναι να μπορεί ένα νέο παιδί -άμα θέλει- να μην πρέπει να πάει στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού, αλλά να μπορεί να σπουδάσει και σε μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του».
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών συνεχίζονται. Ζητούν να μη κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ μέσω της παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος και όλοι μαζί θα λάβουν μέρος στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, αύριο 8 του μήνα και ώρα 12:00 στα Προπύλαια.
Μαζί ήρθε και η απόφαση της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών καθηγητών (ΠΟΣΔΕΠ) που αποφάσισε 24ωρη απεργία για τις 8 του μήνα και κυλιόμενες στάσεις εργασίας στα πανεπιστήμια.
Η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Καλούμε την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο παράκαμψης του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για αναγνώριση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, με "παράκαμψη" ή κατάλληλη "ανάγνωση" του άρθρου 16 του Συντάγματος, που τιτλοφορείται ως "ελεύθερο πανεπιστήμιο", την εξής μια "ελευθερία" θα υπηρετήσει: της διάθεσης πτυχίων βασικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δίδακτρα στη χώρα μας, η οποία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου, ιδίως των περιφερειακών ιδρυμάτων. Η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας, η ελληνική κοινωνία, οι νέοι μας, η ίδια η εξέλιξη των επιστημών, δεν ωφελείται από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Ήδη λειτουργούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων μέσω των (κερδοσκοπικών) κολεγίων και παρέχουν πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις ελέγχου της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών, ενώ εκκρεμεί η ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων για πολλά τμήματα του δημόσιου πανεπιστημίου. Στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας δεν λείπει ο ανταγωνισμός με ιδιωτικούς παρόχους εκπαίδευσης. Λείπει η θεσμική διαμόρφωση και εφαρμογή μακρόπνοων σχεδιασμών για το εκπαιδευτικό σύστημα, και ένα λιτό θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύει την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων».
Μια «ανάσα» από τις κάλπες Χάρις και Τραμπ εστιάζουν στους αναποφάσιστους - Ο παράγοντας «αποχή» και οι «swing states»
Ανείπωτη τραγωδία στη Βαλένθια - Ο απολογισμός αυξάνει ενώ τα πάντα παραμένουν μέσα στη λάσπη
Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού των 5,2 Ρίχτερ στη Χαλκιδική
Ποιον προτιμά για νέο ηγέτη των ΗΠΑ η Τουρκία; Οι δύο... ταυτότητές της δίνουν την απάντηση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr