«Όχι κούφιες υποσχέσεις»: Αγωνία για το μεγαλύτερο ελληνικό σχολείο στην Ευρώπη - Το νέο κώλυμα και η απάντηση του υπουργείου Παιδείας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Θέλησαν τα παιδιά τους να είναι κοντά στην Ελλάδα, στις ρίζες τους. Όμως, από νωρίς έμαθαν να ζουν με ένα αβέβαιο αύριο. Εδώ και χρόνια δίνουν αγώνα για να μείνουν ανοιχτά τα ελληνικά σχολεία του Μονάχου. Τώρα, στο προσκήνιο έχει βρεθεί το σχολικό συγκρότημα όπου συστεγάζονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο «Αριστοτέλης» και το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου.
Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που στεγάζει τα δύο σχολεία ζητά από το 2025 -και για μία δεκαετία- αύξηση κατά 50%, από τις 30.000 ευρώ που είναι σήμερα. Τα δύο σχολεία στην περιοχή -όπως και όλα τα ελληνικά στη Γερμανία- επιδοτούνται κατά 69% από το βαυαρικό υπουργείο Παιδείας και το υπόλοιπο από το ελληνικό υπουργείο.
Το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, όπως επιβεβαίωσε και σε επικοινωνία μας, θεωρεί «υπέρογκο» το ποσό της αύξησης που ζητείται. Έτσι, γίνονται συζητήσεις για να βρεθούν εναλλακτικές. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι εκατοντάδες γονείς και παιδιά είναι αντιμέτωποι με ένα άγνωστο «αύριο».
Πρόκειται για εκατοντάδες παιδιά: 180 στις τάξεις του Γυμνασίου, 206 παιδιά του Δημοτικού και γύρω στα 400 παιδιά που μαθαίνουν τη γλώσσα τα Σαββατοκύριακα, στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας.
Ένα πρόβλημα ετών
Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, πριν 11 έτη με το Άουγκσμπουργκ, το 2013 έφτασε στο Νταχάου, τον Ιούλιο του 2023 πήρε σειρά ο Πυθαγόρας και τώρα «πάνε να αποψιλώσουν την παιδεία με τον "Αριστοτέλη" στο βόρειο Μόναχο», όπως λέει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Μονάχου, που συστεγάζεται με το 4ο Δημοτικό.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, δεν υπάρχει σχολείο που να λήγει το μισθωτήριο και να μην γίνεται αυτό (...). Αυτός που αποφασίζει πρέπει λίγο να δει ότι δεν μπορεί να κρέμονται όλα από μια υπογραφή. Έτσι δεν δίνεις σιγουριά στον Έλληνα γονέα να φέρει το παιδί του σε ελληνικό σχολείο. Στο Μόναχο αυτή τη στιγμή φοιτούν περίπου 3.000 Ελληνάκια. Θα έπρεπε να ανοίξουμε σχολεία, αλλά αυτή η αβεβαιότητα χρόνο με τον χρόνο, αποτρέπει τους ανθρώπους να φέρουν τα παιδιά τους», υπογραμμίζει ο Β.Κ.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ελληνικό Προξενείο
Γονείς και μαθητές των ελληνικών σχολείων συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη (14/12) έξω από Γενικό Προξενείο Μονάχου να διαμαρτυρηθούν.
Στο σημείο συγκεντρώθηκαν περίπου 500 άτομα.
«Προτεραιότητα» του υπουργείου το ζήτημα - Διαβεβαιώνει ότι έως το '25 δεν τίθεται ζήτημα στέγασης
Το υπουργείο Παιδείας, σε επικοινωνία που είχε το ethnos.gr, τονίζει πως πρόκειται για μία υπέρογκη αύξηση του ενοικίου και αναζητούνται εναλλακτικές.
Διευκρινίζεται, παράλληλα, πως μέχρι το 2025 δεν μπορεί να γίνει κάτι και πως μέσα σε αυτό το διάστημα σκοπός είναι να βρεθεί μία άλλη λύση, χωρίς να αποκλείεται η αλλαγή κτιρίου.
Η επιστολή γονέων και κηδεμόνων στο υπουργείο Παιδείας
«1. Τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, όπως περιγράφονται παραπάνω, εξυπηρετούνται οικονομικά από τις Βαυαρικής επιχορηγήσεις, ναι η όχι;
2. Υπάρχουν εισηγήσεις και αιτήματα των εμπλεκομένων υπαλλήλων των Υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας για όλες τις δυνατές λύσεις και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κτηριακών αναγκών;
3. Αν ναι, τότε ποιες είναι; Διότι τέτοια έγγραφα ούτε διαβαθμισμένα ούτε απόρρητα είναι.
Εξάλλου αφορούν Δημόσια Σχολεία και χρηματικές επιχορηγήσεις.
4. Στο Μόναχο, και γενικότερα στο εξωτερικό, είναι τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου πάνω από την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών;
Η έκταση του προβλήματος γίνεται αντιληπτή έχοντας υπ‘ όψιν και τις παραμέτρους:
i. Το κτηριακό συγκρότημα του Freimann τη δεδομένη στιγμή είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών σχολείων εκτός Ελλάδας, στη Ευρώπη ίσως και παγκοσμίως, άκρως λειτουργικό και σε τέτοια στρατηγική θέση στο Μόναχο που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής παροικίας. Μετά δε και το άδικο κλείσιμο του 2ου Δημοτικού έχει καταστεί αναντικατάστατο.ii. Το έλλειμμα σε σχολικά κτήρια στο Δήμο του Μονάχου αριθμεί περί τα 35 σχολεία σύμφωνα με τη Βαυαρική Αρχή. Υπό αυτό το πρίσμα η εύρεση νέου σχολικού κτηρίου ή πολύ περισσότερο μια μετατροπή ενός κτηρίου σε σχολείο καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και κυρίως ακριβή υπόθεση.
iii. Οι απαιτήσεις του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας για δανειοδότηση ενός νέου σχολείου από το 2016 και μετά έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα, κατά την γνώμη μας, το ποσό της μετατροπής ενός κτηριακού συγκροτήματος σε σχολείο με προδιαγραφές αυτού του μεγέθους να φτάσει ακόμα και σε επταψήφιο πόσο.
Η άμεση εντολή ορισμού νομικού συμβούλου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θεωρείται άκρως απαραίτητη, θα λέγαμε “από εχθές“ κατά τη συνήθη ρήση!
Με όλο τον σεβασμό στο χρόνο και τις υποχρεώσεις σας, περιμένουμε τις άμεσες απαντήσεις σας, ώστε να ενημερωθούν οι Έλληνες του Μονάχου ανοιχτά και να αποφασίσουν για το μέλλον των παιδιών τους».
Το έγγραφο υπογράφουν: Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Μονάχου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Στέφανος Σοφίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ελληνικού Γυμνασίου Μονάχου Στέλιος Ελευθεριάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων Θωμάς Γκουδούλα.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr