Πανελλήνιες 2023: Αφήστε το άγχος έξω από τα εξεταστικά κέντρα - Οι κανόνες και τι να προσέξετε στα θέματα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μία μεγάλη μάχη δίνουν από αύριο το πρωί περίπου 85.000 υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, που ξεκινούν τις εξετάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της χώρας. Τόσο οι καθηγητές όσο και εκείνοι που πέρασαν από την ίδια δύσκολη δοκιμασία των πανελληνίων προηγούμενα χρόνια δίνουν μία και μόνο συμβουλή «διατηρήστε την ψυχραιμία σας στις τρεις αυτές ώρες των εξετάσεων και απαντήστε τις ερωτήσεις με μέθοδο».
Ακόμη και εάν μια μέρα δεν τα καταφέρετε καλά συνεχίστε με αισιοδοξία στα επόμενα μαθήματα, γιατί ο σκοπός είναι να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν καλύτερες βαθμολογίες σε όλα. Είναι αυτονόητο ότι η σημερινή μέρα δεν πρέπει να αφιερωθεί σε ασταμάτητο διάβασμα ή ξενύχτι. Χρειάζεστε ξεκούραση, καλό και ελαφρύ φαγητό και ύπνο.
Επίσης, συγκεντρώστε σήμερα ό,τι πρέπει να έχετε μαζί σας και μην τα αφήσετε για το πρωί, διότι στις 8 π.μ, πρέπει να είστε στο εξεταστικό σας κέντρο.
Συνεπώς, να θυμάστε ότι πρέπει να έχετε μαζί, το δελτίο εξεταζόμενου, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, δυο στυλό διαρκείας, μολύβι, γομολάστιχα και εφόσον θέλετε νερό ή κάποιο αναψυκτικό. Οι εξετάσεις ξεκινούν στις 08:30 π.μ., κοινή ώρα για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, ενώ τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ.
Τι απαγορεύεται στις πανελλήνιες εξετάσεις
- βιβλία
- τετράδια
- σημειώσεις
- διορθωτικό υγρό ή ταινία
- κινητά τηλέφωνα
- υπολογιστικές μηχανές
- ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή αποθήκευσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων.
Προσοχή στα κινητά και στην προσπάθεια αντιγραφής
Το κινητό μέσα στην αίθουσα απαγορεύεται αυστηρά ακόμη και εάν είναι κλειστό. Καλύτερα να το αφήσετε στο σπίτι. Αν παρόλα αυτά το θέλετε μαζί σας δώστε το στον πρόεδρο του εξεταστικό κέντρου και όταν τελειώσετε θα σας το δώσουν.
Να ξέρετε ότι εάν το πάρετε μαζί σας, στα σίγουρα θα σας μηδενίσουν το γραπτό. Το ίδιο ισχύει και για την προσπάθεια αντιγραφής ή την προσπάθεια «βοήθειας» άλλου υποψηφίου. Στις εξετάσεις αυτές ο καθένας είναι μόνος του, η νομοθεσία είναι αυστηρή και οι επιτηρητές δεν κάνουν τα στραβά μάτια σε οτιδήποτε «περίεργο» αντιληφθούν.
Τι προσέχουμε την ώρα της εξέτασης
- Μόλις έρθουν τα θέματα, ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρωθεί σε αυτά και να μην επιτρέψει σε τίποτε να αποσπάσει την προσοχή του, να διαβάσει μία φορά προσεκτικά όλα τα ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα θα κρατά κάποιες πρόχειρες σημειώσεις, στις οποίες θα ανατρέξει αργότερα. Αμέσως μετά, προτείνεται ο υποψήφιος να επεξεργαστεί τα θέματα που γνωρίζει πολύ καλά και με κλιμάκωση να ασχοληθεί στο τέλος με όποιο θέμα φαίνεται δύσκολο ή δυσνόητο. Το 4ο θέμα συνήθως είναι και το δυσκολότερο. Μην πάτε να λύσετε αυτό πρώτα γιατί αν δεν τα καταφέρετε θα σας πιάσει πανικός. Αφήστε το για το τέλος
- Διαβάστε με μεγάλη προσοχή τα θέματα και μη βιάζεστε να δώσετε απαντήσεις. Πάντα χρειάζεται και μια δεύτερη σκέψη.
- Δείξτε μεγάλη προσοχή στα ζητούμενα. Μετά την πρώτη γρήγορη ανάγνωση όλων των θεμάτων, επιδιώκουμε τη διερεύνηση των ζητουμένων. Διαβάζουμε προσεκτικά κάθε θέμα 2-3 φορές. Επισημαίνουμε τις λέξεις-κλειδιά. Χωρίζουμε σε σκέλη τα ζητούμενα, εφόσον υπάρχουν, γράφοντας 1, 2…3. Επαληθεύουμε ότι κατανοήσαμε το θέμα.
- Δεν μένουμε σε κάτι που μας δυσκολεύει πολύ την ώρα της εξέτασης. Προχωράμε, απαντάμε σε ό,τι ξέρουμε και μετά αφοσιωνόμαστε σε αυτό. Δεδομένου ότι στα περισσότερα μαθήματα οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα θέματα, ο μέσος χρόνος που πρέπει να αφιερώσουν σε κάθε θέμα είναι περίπου 45 λεπτά της ώρας. Όμως, κάποια από τα θέματα θα φανούν στους προετοιμασμένους υποψηφίους πολύ απλά, συνεπώς ο χρόνος που θα απομείνει για τα απαιτητικά θέματα είναι αρκετός.
- Όλοι οι υποψήφιοι ξέρουν από το σχολείο ή το φροντιστήριο πως πρέπει ν΄ απαντήσουν στα θέματα. Σημαντικό είναι να οργανώνουμε το υλικό της απάντησης που θα δώσουμε. Προσπαθούμε να είναι σαφώς διατυπωμένες οι απαντήσεις μας. Τα γράφουμε όλα, γιατί στις εξετάσεις δεν υπάρχουν αυτονόητα. Με άλλα λόγια, «τα ευκόλως εννοούμενα δεν παραλείπονται».
- Ο έλεγχος των απαντήσεων που δίνονται είναι απαραίτητος. Απαραίτητο είναι ακόμη να ελεγχθεί εάν έχουν καθαρογραφεί όλες οι απαντήσεις από το πρόχειρο στο καθαρό. Μην ξεχνάτε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που υποψήφιοι δεν ήταν σίγουροι για την ορθότητα των απαντήσεών τους στο πρόχειρο ή παρέλειψαν να τις μεταφέρουν στο καθαρό.
- Στις Πανελλαδικές ότι σας ζητείται στις εκφωνήσεις πρέπει να απαντηθεί και να αιτιολογηθεί επακριβώς. Συχνά, άλλωστε, στα θέματα εμπεριέχεται η έκφραση «να εξηγήσετε» ή «να περιγράψετε». Με αυτόν τον τρόπο ζητείται από τους υποψηφίους η πλήρης ανάλυση ενός φαινομένου, μίας έννοιας κ.λπ.
- Λίγο πριν παραδώσετε το γραπτό στον επιτηρητή κάντε έλεγχο εάν απαντήσατε σε όλα τα ζητήματα. Εξαντλήστε και τις τρεις ώρες στο έπακρο. Αν βλέπετε κάποιους να φεύγουν από την αίθουσα πολύ νωρίτερα σημαίνει ότι μάλλον δεν τα κατάφεραν να δώσουν τις λύσεις. Οπότε αυτό μη σας ενδιαφέρει κοιτάξτε το γραπτό σας ξανά και ξανά γιατί πάντα υπάρχει πιθανότητα κάτι να σας ξέφυγε και είναι κρίμα να μην το διορθώσετε.
- Συναγερμός στον Έβρο: Εντοπίστηκε καραβάνι με πάνω από 138 μετανάστες κοντά στη Βύσσα - Ανάμεσά τους και παιδιά
- Πρώτη νίκη για τη διάσωση του Θεάτρου Βράχων, στο Βύρωνα: Απορρίφθηκαν οι αντιρρήσεις ιδιωτών που διεκδικούσαν τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης
- Στην τελική ευθεία η πώληση F-35 στην Ελλάδα - «Έπεσε» και η τέταρτη υπογραφή
- Βιασμός 12χρονης στον Κολωνό: Νέος κύκλος ανακρίσεων – Πώς οδηγηθήκαμε στις 7 συλλήψεις και τα επόμενα βήματα
- Κόντρα στα ταμπού και αψηφώντας την τιμωρία: Σιίτης κληρικός στο Ιράν φροντίζει αδέσποτα σκυλάκια - Η έκκλησή του στη Δύση
- ΙΕΛΚΑ: 1 στους 2 δεν θα κάνει διακοπές - Μαχαίρι στη διασκέδαση, αγορές με το... κομπιουτεράκι
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr