ΕΑΠ: Σε απόγνωση οι φοιτητές - Καλούνται να δώσουν εξετάσεις δια ζώσης και να μετακινούνται με δυσβάστακτο κόστος
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) οι οποίοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή και στο εξωτερικό, είναι εργαζόμενοι, ή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καλούνται να λάβουν μέρος στις εξετάσεις, οι οποίες ξεκινούν το επόμενο διάστημα (Μάιος-Ιούνιος) σε ελάχιστα εξεταστικά κέντρα και πολλές φορές σε διαφορετικές πόλεις, γεγονός, που τους φέρνει σε απόγνωση.
Παρά τις απανωτές επιστολές, που έστειλαν τόσο στη διοίκηση του ιδρύματος όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν κατάφεραν να τους πείσουν να γίνουν έστω για φέτος οι εξετάσεις εξ΄ αποστάσεως. Οι εκλογές δυσκολεύουν την κατάσταση ακόμη περισσότερο αφού πολλοί φοιτητές εργάζονται σε θέσεις του δημοσίου (νομικοί, στρατιωτικοί κ.α) που εμπλέκονται με τις εκλογικές διαδικασίες και δεν μπορούν να πάρουν άδειες όποτε θέλουν προκειμένου να λάβουν μέρος στις εξετάσεις. Οι φοιτητές ζητούν έστω και την ύστατη στιγμή να τους δοθεί η δυνατότητα εξ αποστάσεως εξέτασης ή έστω να γίνει ανακατανομή των τμημάτων με ταυτόχρονη λειτουργία περισσότερων εξεταστικών κέντρων (σε περισσότερες πόλεις). Όπως υπογραμμίζουν οι φοιτητές, ο προγραμματισμός στην εκπαίδευση αποτελεί κομβικό παράγοντα επιτυχίας για κάθε φοιτητή.
Βασισμένος σε αυτόν τον προγραμματισμό ο φοιτητής μπορεί να οριοθετήσει τις προτεραιότητές του και μοιράσει ορθά τον χρόνο του. Παράλληλα όταν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και μετακινήσεις για τη συμμετοχή σε υποχρεωτικά εργαστήρια ή τελικές εξετάσεις ο έγκαιρος προγραμματισμός αποτελεί και μέσο μείωσης του κόστους εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εκδίδουν έγκαιρα τα προγράμματά τους ώστε οι φοιτητές να μπορούν να προβούν στις ανάλογες ενέργειες όπως κρατήσεις σε αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια καθώς και σε καταλύματα. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι φοιτητές «σε αντιδιαστολή με όλα τα παραπάνω το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο τη φετινή χρονιά, δεν είχε προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση ούτε του τρόπου αλλά ούτε και του προγράμματος των εξετάσεων του για την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2023 μέχρι και τα μέσα Απριλίου». Παράλληλα η διαρροή ανεπίσημων αλλά και τύποις επίσημων πληροφοριών είχαν οδηγήσει σε σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των φοιτητών. Η βασική ένσταση είναι ότι το ΕΑΠ κατά την έναρξη των εγγραφών στο τρέχον ακαδημαϊκό έτους διαφήμιζε την ολοκληρωτικά εξ αποστάσεως εκπαίδευση που σε συνδυασμό με την πρακτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας οι φοιτητές προέβησαν στη δήλωση των θεματικών ενοτήτων τους με αυτό το γνώμονα.
Παρεμβάσεις του συλλόγου φοιτητών και αποφοίτων ΕΑΠ
Όμως τρεις αποφάσεις της Κοσμητείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ οι οποίες συνηγορούσαν στις δια ζώσης εξετάσεις για αυτή τη χρονιά για λόγους αδιαβλητότητας της διαδικασίας, άνοιξαν τους «ασκούς του Αιόλου». Οι διαμαρτυρίες έγιναν ακόμη πιο έντονες όταν μετά την ψήφιση του άρθρου 28 το ν. 5059/2023 με τον οποίο το πανεπιστήμιο νομιμοποιείται πια να κάνει τις εξετάσεις εξ αποστάσεως. Σε αυτό το πλαίσιο ο σύλλογος των Φοιτητών και Αποφοίτων της ΔΕΟ, όπως και ο αντίστοιχος της ΔΗΔ, προέβησαν σε παρεμβάσεις μέσω συναντήσεων με τον Πρόεδρο της ΔΕ του ΕΑΠ, τον Αντιπρόεδρο των Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας και τον Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών για μία λύση ακαδημαϊκά αποδεκτή, θα προστατεύει το κύρος του πτυχίου και θα είναι οικονομικά συμφέρουσα για τους φοιτητές του. Από τις παραπάνω συζητήσεις προέκυψε ότι σύμφωνα με το νέο νόμο οι μόνοι υπεύθυνοι για τον καθορισμό του τρόπου των εξετάσεων είναι οι Συντονιστές και οι καθηγητές των ΘΕ όπως συμβαίνει σε όλα τα συμβατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Σε συνέχεια λοιπόν όλων αυτών ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών & Αποφοίτων ΔΕΟ/ΕΑΠ απέστειλε επιστολές προς του Συντονιστές των Θεματικών Ενοτήτων ζητώντας τους την υιοθέτηση της εξ αποστάσεως αξιολόγησης για μια σειρά επιχειρημάτων που αναφέρονται σε αυτή. Π΄νατα όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι φοιτητές «παρ’ όλες όμως τις παρεμβάσεις η τελική απόφαση για την πλειονότητα των Θεματικών ενοτήτων δεν άλλαξε και παράλληλα καμία πρόβλεψη για τους φοιτητές που διαμένουν στο εξωτερικό ή σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας δεν υπήρξε, παρά τη διαβεβαίωση εκ μέρους του Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών ότι θα υπάρξει ανάλογη πρωτοβουλία για καθορισμό ενός αξιόπιστου τρόπου εξέτασης για αυτούς πχ προφορικά.
Η ανακοίνωση του τρόπου και του τόπου των εξετάσεων έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, αφού η εμμονή της διοίκησης στη λειτουργία μόνο 4 εξεταστικών κέντρων (Αθήνα Θεσσαλονίκη Πάτρα Κρήτη) θα αναγκάσει φοιτητές από όλη τη χώρα να κινούνται αλλοπρόσαλλα ώστε να συμμετάσχουν σε αυτές. Ειδικότερα οι διοικητικές υπηρεσίες του ΕΑΠ κατά τη δημιουργία τμημάτων δεν έλαβαν υπόψη τους την περιοχή διαμονής των φοιτητών, ίσως πιστεύοντας ότι οι εξετάσεις θα είναι και φέτος εξ αποστάσεως και τους τοποθέτησαν χωρίς συγκεκριμένα γεωγραφικά κριτήρια.
Παράλληλα καμία πρόβλεψη ούτε από το υπουργείο αλλά ούτε και από το ΕΑΠ δεν υπήρξε ώστε να επιδοτηθούν με κάποιο τρόπο τα έξοδα μετακίνησης/διαμόνής των φοιτητών. Τέλος η κήρυξη των εκλογών είναι ένα θέμα για αυτούς που πρέπει να πάρουν άδειες και ο νόμος τις περιορίζει ( Ένοπλες δυνάμεις και Σώματα ασφαλείας). Μετά από αυτά το η μεν Διοίκηση δεν εμφανίζεται πουθενά η δε Κοσμητεία ρίχνει τις ευθύνες στη διοίκηση αποποιούμενη κάθε δική της ευθύνη».
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr