Πανελλήνιες 2022: Οι 10 «εντολές» για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Στη σημαντικότερη στιγμή των πανελλαδικών εξετάσεων έφτασαν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα ΑΕΙ καθώς πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η διαδικασία αυτή είναι πραγματικά εξαιρετικά σημαντική, δύσκολη, πολύπλοκη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και σίγουρα, βοήθεια από εκπαιδευτικούς ή ειδικούς οι οποίοι μπορούν να σας αποτρέψουν από σοβαρά λάθη και παραλείψεις. Το σημαντικότερο είναι να γίνει η οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού έως την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και οι υποψήφιοι να μην κάνουν βιαστικές κινήσεις καθώς οι επιλογές τους θα επηρεάσουν το μέλλον τους σε σημαντικό βαθμό. Η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους. Συνεπώς, τυπώστε το μηχανογραφικό, γιατί στο χαρτί «βλέπεις» καλύτερα και αφιερώστε όσες περισσότερες μέρες μπορείτε στη «μελέτη» των σχολών που σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε επίσης να κάνετε κάποιες προσωρινές προτιμήσεις έως ότου φτάσετε στο σημείο να κλειδώσετε οριστικά το μηχανογραφικό σας. Επίσης μη ξεχνάτε ότι μπορείτε ταυτόχρονα να συμπληρώστε το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ, τα οποία αποτελούν μια καλή επιλογή για όσους δεν έχουν πιθανότητες εισαγωγής στα πανεπιστήμια ή δε θέλουν να εισαχθούν σε κάποια σχολή που για αυτούς δεν έχει μέλλον. Η σκέψη «ας μπω στο πανεπιστήμιο και βλέπουμε» είναι λάθος διότι κανείς δεν κατάφερε να τελειώσει σχολή η οποία στην πραγματικότητα δεν του άρεσε. Σήμερα το ethnos.gr με τη βοήθεια ειδικών σας προσφέρει χρήσιμες πρακτικές και ουσιαστικές συμβουλές για τη σωστή επιλογή των σχολών και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Ο δεκάλογος για τη σωστή επιλογή σχολών
- Όσες αλλαγές και να έχουν γίνει στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ ένα πράγμα παραμένει σταθερό. Η επιλογή σχολής με βάση την πραγματική σας επιθυμία. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο υποψήφιος «μπει» στη σχολή που του αρέσει, θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του και να προχωρήσει με επιτυχία στην επαγγελματική ζωή.
- Συνεπώς, το δεύτερο κριτήριο είναι οι επαγγελματικές προοπτικές της σχολής σε μια εποχή μάλιστα, που τα πάντα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Μαζί θα πρέπει να δείτε και τα επαγγελματικά δικαιώματα της σχολής που θέλετε και τα οποία υπάρχουν στις ηλεκτρονικές σελίδες των τμημάτων.
- Οικονομική κατάσταση της οικογένειας και τόπος σχολής . Οι σπουδές μακριά από το σπίτι είναι πολυέξοδες και άρα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά το ζήτημα αυτό με τους γονείς γιατί είναι κρίμα να εγκαταλείψει κάποιος μια σχολή γιατί είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα.
- Η δυνατότητα μετεγγραφής. Στην περίπτωση που έχετε τη δυνατότητα μετεγγραφής καλό θα ήταν να μελετήσετε τον κατάλογο (υπάρχει στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας) με τις αντιστοιχίες των σχολών. Επίσης, να ξέρετε ότι υπάρχουν στο μηχανογραφικό και 92 σχολές χωρίς αντιστοιχίες.
- Τα μεταπτυχιακά. Σήμερα σχεδόν όλοι οι φοιτητές επιθυμούν να αποκτήσουν ένα μεταπτυχιακά καθώς το θεωρούν απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Δείτε λοιπόν και τα μεταπτυχιακά που προσφέρει η κάθε σχολή.
- Η φήμη της σχολής. Και αυτός είναι σημαντικός παράγοντας της επιλογής σας. Η αξιολόγηση των σχολών υπάρχει καθώς και οι έρευνες με τα ποσοστά αποκατάστασης των αποφοίτων.
- Τα νέα τμήματα. Υπάρχουν νέα τμήματα στα πανεπιστήμια τα οποία δεν έχουν βέβαια αποκτήσει ακόμη κάποια θετική κρίση αλλά αποτελούν «διαμάντια» που θα πρέπει να εντοπίσετε
- Δηλώστε όλα τα τμήματα από το πεδίο που έχει πρόσβαση σε αυτά και όχι μόνο αυτά που νομίζετε ότι υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής, διότι οι βάσεις κάθε χρόνο έχουν διαφορετική πορεία είτε ανοδική είτε καθοδική .
- Μη συμπληρώνετε μηχανογραφικό με γνώμονα τις προβλέψεις των βάσεων. Η τακτική αυτή είναι λάθος. Κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει την πορεία των βάσεων κάθε χρονιά γιατί επηρεάζονται από πολλούς και αστάθμητους παράγοντες και όχι μόνο από τις επιδόσεις των υποψηφίων. Το να δηλώσετε κάποια σχολή που έχει περισσότερα μόρια από αυτά που εξασφαλίσατε είναι σωστή επιλογή γιατί πρέπει να εκμεταλλευτείτε ενδεχόμενη πτώση των βάσεων.
- Μην αγνοήσετε τμήματα τα οποία σας φαίνονται «παράξενα» ή «άγνωστα» μόνο από τον τίτλο τους. Ψάξτε τα και ρωτήστε γι΄ αυτά μπορεί εκεί να ..κρύβεται κάτι που σας ταιριάζει .
Οι πρακτικές συμβουλές
Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή αποκτούν αυτές τις μέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr/ και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.
Α. Όσον αφορά το Μηχανογραφικό Δελτίο(Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να κλειδώσουν το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ) το αργότερο έως και την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και ώρα 24:00. Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).
Μετά την υποβολή του Μ.Δ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.
Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας ή τις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του ΜΔ με την επιλογή «Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.
Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν:
- Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2022, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
- Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2020 ή 2021, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Για τους υποψηφίους του 10% έτους 2020 δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει η ΕΒΕ, όπως διαμορφώθηκε το 2021.
Β. Όσον αφορά το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ, οι υποψήφιοι στην ίδια αποκλειστική προθεσμία από την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 ως και την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και ώρα 24:00, με τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για τα Δημόσια ΙΕΚ.
Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή δεν θυμούνται το password, θα πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου.
Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της προθεσμίας.
Δικαιούχοι υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ είναι:
- Oι υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2022. Για την υποβολή του εν λόγω Π.Μ.Δ. θα χρησιμοποιήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που έχουν ήδη δημιουργήσει.
- Οι τελειόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2022. Η δημιουργία του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά στις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον την Τετάρτη 13-7-2022 και την Δευτέρα 18-7-2022.
Οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
Τα Abenomics,ο εθνικισμός και οι μεταρρυθμίσεις: Η αμφιλεγόμενη κληρονομιά που αφήνει ο Σίνζο Άμπε
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr