Πανεπιστήμια: Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων ξανά σήμερα - Κλίμα έντασης στα ΑΕΙ για το νέο νομοσχέδιο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με τις Συγκλήτους των πανεπιστημίων να ζητούν σημαντικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», διεξάγεται σήμερα το μεσημέρι, για άλλη μια φορά, νέα έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων. Οι πρυτάνεις έχοντας στα χέρια τους τις αποφάσεις, της Συγκλήτου κάθε ιδρύματος, συνεδριάζουν σήμερα στις 2 μ.μ, απαιτώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση να δεχτεί σοβαρές βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου και κυρίως όσον αφορά στο μοντέλο διοίκησης των ιδρυμάτων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο έως το τέλος του Ιουλίου, καθώς θεωρεί ότι με τις νέες διατάξεις για πρώτη φορά απελευθερώνονται δημιουργικά τα Πανεπιστήμια. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, κρίνει ότι το νομοσχέδιο έχει πολλές θετικές διατάξεις και κυρίως όσον αφορά στους φοιτητές εστιάζουν όμως τις αντιδράσεις τους στο νέο μοντέλο διοίκησης. Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο αποδεικνύεται «μοναδικά συγκεντρωτικό» στο διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι. Οι Σύγκλητοι των ΑΕΙ δηλώνουν ότι «σχεδόν όλες οι διαδικασίες ανάδειξης των οργάνων διοίκησης με εκλογές καταργούνται, περιστέλλεται η δημοκρατική λειτουργία των Πανεπιστημίων, καλλιεργείται η συναλλαγή στον τρόπο εκλογής των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και στην επιλογή του Πρύτανη και Κοσμητόρων και αίρεται η νομιμοποίηση των μονοπρόσωπων οργάνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ταυτόχρονα, συγκεντρώνονται σημαντικότατες αρμοδιότητες στο Συμβούλιο Διοίκησης εις βάρος της Συγκλήτου, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί πλέον ερήμην της ακαδημαϊκής κοινότητας». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η Σύγκλητος του Οικονομικού πανεπιστημίου στην απόφασή της «το νομοσχέδιο εισάγει πολλές θετικές διατάξεις, που όμως κινδυνεύουν ν' ακυρωθούν στην πράξη λόγω του αναποτελεσματικού συστήματος διοίκησης που επιχειρεί να θεσμοθετήσει». Οι πανεπιστημιακοί υπογραμμίζουν ότι «η κλιμάκωση των κανονιστικών διατάξεων για κάθε διοικητική, ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική διαδικασία, με επίκληση αντικειμενικά εκφρασμένων κριτηρίων, δεν απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του Πανεπιστημίου, αντίθετα τις εγκλωβίζει σε ένα συγκεντρωτικό, δυσλειτουργικό και γραφειοκρατικό κυκεώνα».
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ανάλογη είναι και η κριτική της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Όπως δήλωσαν οι συγκλητικοί του ιδρύματος, «παρά τη στόχευση για αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της ανώτατης εκπαίδευσης και τα επιμέρους θετικά βήματα, που εμφανίζονται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», οι βασικές διατάξεις που αφορούν την οργάνωση και τον σχηματισμό αποφάσεων θίγουν άμεσα τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, χωρίς αντίστοιχα να προβλέπουν ενίσχυση της χρηματοδότησης και των ανθρώπινων πόρων.
Δηλώνουν ότι το νομοσχέδιο «παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης και λειτουργικότητας των προτεινόμενων οργάνων διοίκησης. Η συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης, με τη συμμετοχή αυξημένου αριθμού εξωτερικών μελών σε ένα ολιγομελές όργανο, η υπερσυγκέντρωση των εξουσιών σε αυτό και στον Πρύτανη, ο οποίος ωστόσο θα έχει ελάχιστη δημοκρατική νομιμοποίηση και μικρή αποδοχή, με την παράλληλη υποβάθμιση του ρόλου της Συγκλήτου και την κατάργηση εκλογής των Αντιπρυτάνεων και των Κοσμητόρων, οδηγούν στην αποκοπή της ηγεσίας του Πανεπιστημίου από την ακαδημαϊκή κοινότητα και από τους στόχους και τα θέματα που αυτή έχει να αντιμετωπίσει.
Μολονότι φαίνεται το νομοσχέδιο να επιδιώκει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, στην πράξη οδηγεί σε κατάργηση των δημοκρατικών διαδικασιών και επισύρει κινδύνους κατακερματισμού και αναποτελεσματικότητας στην υλοποίηση των αποφάσεων. Η εκλογή των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης (Πρύτανης, Αντιπρύτανης, Κοσμήτορας και Πρόεδρος) με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη των αντιστοίχων σωμάτων, η διατήρηση των αρμοδιοτήτων της Συγκλήτου, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη διασφάλιση της λογοδοσίας και της συνταγματικής κατοχύρωσης της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ».
Fuel Pass: «Κλειδώνει» νέα επιδότηση καυσίμων από τον Ιούλιο - Πού θα φτάσει η τιμή της βενζίνης
Γλυκά Νερά: «Πρώτα να υποφέρει ο Μπάμπης και μετά να τον εξοντώσουν», λέει ο πατέρας της Καρολάιν
Εμείς θασυνεχίσουμε να τρώμε χταπόδια - Κι εμείς τα αγαπάμε, αλλά με τον τρόπο μας: στα κάρβουνα!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr