Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο: Τους δικούς τους κήπους αποκτούν οι φοιτητές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν λαχανικά και βότανα θα έχουν φοιτητές του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου και σήμερα Παρασκευή 10 του μήνα θα γίνει η ενημερωτική συνάντηση με τους πρώτους 100 φοιτητές, που επιλέχτηκαν με κοινωνικά κριτήρια για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Η ιδέα ανήκει στις πρυτανικές αρχές και θα υλοποιηθεί μέσα από πρόγραμμα, που τους παρέχει δωρεάν χώρο και όλα τα απαιτούμενα υλικά, καθώς και εκπαίδευση σε θέματα διατροφής και παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Οι μικροί κήποι διατίθενται στους φοιτητές του ΑΠΘ με προτεραιότητα στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και ήδη περισσότεροι από 300 φοιτητές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Κοινωνική μέριμνα φοιτητών του ΑΠΘ» που θα αναπτυχθεί γύρω από τρεις άξονες:
«Λαχανικά από τον σπόρο στο βαζάκι»
Αφορά την βιολογική καλλιέργεια θερινών και χειμερινών λαχανικών χωρίς φυτοφάρμακα με χρήση ωφέλιμων εντόμων. Τα λαχανικά που δεν θα καταναλωθούν άμεσα, θα μεταποιηθούν χωρίς συντηρητικά.
«Καλλιεργώ το φαρμακείο μου»
Αφορά τη βιολογική καλλιέργεια βοτάνων για φαρμακευτική και καλλυντική χρήση. Οι φοιτητές θα ενημερωθούν για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και εκπαίδευση για την παρασκευή προϊόντων προσωπικής φροντίδας (π.χ. σαπουνιού, κεραλοιφής, βαμμάτων κ.λπ.).
«Μικρολαχανικά»
Αφορά τη βιολογική καλλιέργεια μικρολαχανικών για γρήγορη απόδοση. Οι φοιτητές θα ενημερωθούν για τη σπουδαία θρεπτική τους αξία και για προτάσεις για την αξιοποίησή τους στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική τέχνη. Σκοπός του προγράμματος, που υλοποιείται με ευθύνη του πρύτανη του ΑΠΘ, καθ. Νίκου Παπαϊωάννου και του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, καθ. Δημήτρη Κωβαίου, είναι η συμμετοχή και ευαισθητοποίηση φοιτητών σε δράσεις που προωθούν την οικολογία, την κοινωνική επαφή, τη δημιουργική δραστηριότητα και συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας και της ψυχικής ευημερίας.
Κήποι και για τους πολίτες
Το πανεπιστήμιο κατά καιρούς προσφέρει ανάλογες δυνατότητες και σε πολίτες οι οποίοι θα ήθελαν να καλλιεργήσουν λαχανικά σε χώρους τους οποίους παρέχει το ίδρυμα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία καθώς υπήρχε πάντα μεγάλο ενδιαφέρον από κατοίκους της πόλης. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δράσεων για την εξωστρέφεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Γεωπονίας και το Αγρόκτημα του ΑΠΘ δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να φτιάξουν τον δικό τους κήπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος, στη Θέρμη. Το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου και το Τμήμα Γεωπονίας παρέχουν στους χρήστες συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές του Τμήματος και γεωπόνους, νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο καθώς και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής.
Η καλλιέργεια γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Συνήθως διατίθενται 150 κήποι, με έκταση 100 τ.μ. ο καθένας. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και η διάθεση των κήπων γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 120 ευρώ ετησίως, ενώ τα έσοδα που προκύπτουν διατίθενται στο Ταμείο του Αγροκτήματος και χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr