Κορονοϊός: Στο «σκαμνί» οι γονείς-αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη θα βρεθούν γονείς οι οποίοι δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς αρνούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού (τέστ, μάσκες, κ.α) αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ποινικές κυρώσεις. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς σημαντικός αριθμός παιδιών, δεν πηγαίνει στο σχολείο, με αποτέλεσμα τώρα οι μαθητές να κινδυνεύουν να χάσουν και τη χρονιά τους. Στη χώρα μας η εκπαίδευση των μαθητών είναι υποχρεωτική έως και το Γυμνάσιο και οι νόμοι του κράτους προέβλεπαν κάποιες κυρώσεις για τους γονείς που δεν έκαναν εγγραφή των παιδιών τους στο σχολείο ή δεν μεριμνούσαν ή αμελούσαν τις διαδικασίες για την υποχρεωτική φοίτηση των μαθητών.
Η «χαλαρή» νομοθεσία
Στην πραγματικότητα η νομοθεσία μάλλον «χαλαρή» όμως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αφού στο νόμο 1566\1985 αναφερόταν ότι «η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του.
Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα». Η τιμωρία ήταν ένα αστείο ποσό περίπου στα 59 ευρώ! Ακόμη και αυτό όμως καταργήθηκε το 2019, όταν έγιναν αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν μικρός ο αριθμός γονέων, που δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο με εξαίρεση κάποιες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά και κάποιες ακόμη σε «απομονωμένες» περιοχές. Τώρα όμως λόγω της πανδημίας και με την εικόνα, που επικρατεί στα σχολεία, με τις επιθέσεις κατά των εκπαιδευτικών και τα γενικότερα φαινόμενα βίας, που προκαλούν διάφοροι «γονείς-αρνητές», επανέρχεται η ανάγκη να ληφθούν μέτρα καθώς η εκπαίδευση των παιδιών παραμένει υποχρεωτική. Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας, εξετάζουν την αυστηροποίηση των ποινών για τους αρνητές γονείς και ετοιμάζουν σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει ποινές φυλάκισης έως 3 έτη.
Δηλώσεις Υφυπουργού Παιδείας
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και η υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή, η οποία τόνισε ότι οι αρνητές γονείς, που στερούν από τα παιδιά τους το δικαίωμα στην εκπαίδευση θα πρέπει να κάθονται στο «σκαμνί». Η ίδια τόνισε ότι ο διευθυντής του κάθε σχολείου θα συντάσσει φάκελο με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, θα ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές και στη συνέχεια την υπόθεση θα αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη. «Πρέπει να υπάρχει μια ad hoc ρύθμιση προκειμένου η απόφαση των αρνητών – γονέων που στερούν το δικαίωμα της εκπαίδευσης από τα παιδιά τους, να θεωρείται πλέον πλημμέλημα. Να κάθονται στο σκαμνί», είπε η κ. Μακρή. «Μέχρι τώρα ποινική πρόβλεψη δεν υπάρχει. Αυτό θα ρυθμιστεί και θα έρθει στη Βουλή», πρόσθεσε και τόνισε: «Για τα παιδιά είναι δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο και για τους γονείς είναι υποχρέωση να τα στέλνουν».
Το φαινόμενο των γονέων-αρνητών
Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει επίσημα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο αλλά το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις και κυρίως σε περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία, όπου βάσει των επίσημων καταγραφών, συνολικά 37 παιδιά από την Κεντρική Μακεδονία στερούνται το βασικό αγαθό της εκπαίδευσης με τα περισσότερα παιδιά να είναι στη Θεσσαλονίκη.
Στη Λάρισα συνολικά 34 παιδιά δεν πηγαίνουν στα σχολεία τους και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τη σχολική χρονιά. Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος εκπαιδευτικών της περιοχής «αυτά τα παιδιά βρίσκονται εκτός του φυσικού τους χώρου, γιατί οι γονείς τους δεν αποδέχονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την φοίτηση των μαθητών στο σχολείο. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων κάνουν κάθε προσπάθεια να πείσουν τους γονείς να αναθεωρήσουν την στάση τους αφενός γιατί η φοίτηση είναι υποχρεωτική, αλλά αφετέρου για ψυχολογικούς, εκπαιδευτικούς και συναισθηματικούς λόγους. Δεν πρέπει ούτε ένας μαθητής να βρίσκεται εκτός της σχολικής αίθουσας. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν με το διάλογο και χωρίς αντιπαλότητα να μεταπείσουν τους γονείς».
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr