Για να µη ζήσουµε και άλλο Μάτι...
Στο µεταξύ το Μάτι έφερε στην επιφάνεια µια πολεοδοµική στρέβλωση κρυµµένη κάτω από το χαλί επί δεκαετίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Εναν χρόνο µετά τη µεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι που κατέληξε σε εθνική τραγωδία, αφήνοντας πίσω της 102 νεκρούς, αριθµό θυµάτων εξωφρενικό σε καιρό ειρήνης, η περιοχή που επλήγη µετρά ακόµα τις πληγές της µε τους εγκαυµατίες και τους αστέγους να εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται κάθε µέρα που περνάει. Τι άλλαξε στον έναν χρόνο που πέρασε από την εθνική τραγωδία στο Μάτι; ∆υστυχώς όχι πολλά, όπως λένε οι ειδικοί επιστήµονες.
Η προσπάθεια για την αλλαγή του πλαισίου πολιτικής προστασίας έµεινε στα χαρτιά, καθώς το σχετικό σχέδιο νόµου δεν πρόλαβε να εισέλθει στη Βουλή και πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υποστεί αλλαγές που προφανώς θα φέρουν νέες καθυστερήσεις. Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την αναγέννηση της πληγείσας περιοχής ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό, αλλά θεωρείται µάλλον αδύνατο να δούµε χειροπιαστά αποτελέσµατα πριν από µία πενταετία, καθώς θα πρέπει να ακολουθήσουν µελέτες και στη συνέχεια τα έργα.
Στο µεταξύ το Μάτι έφερε στην επιφάνεια µια πολεοδοµική στρέβλωση κρυµµένη κάτω από το χαλί επί δεκαετίες. Ο παραθαλάσσιος οικισµός είναι µόνο ένας από τους εκατοντάδες που έχουν δηµιουργηθεί στη χώρα χωρίς όρους και χωρίς µελέτες, αποτελώντας ουσιαστικά µια εν δυνάµει βραδυφλεγή βόµβα για κατοίκους και επισκέπτες. Επικίνδυνες φυτεύσεις, ελλιπές οδικό δίκτυο µε στενά πλάτη δρόµων που αποκλείουν την απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα, την οποία συχνά προσεγγίζει κανείς µέσα από ιδιοκτησίες, αδιέξοδα, ανύπαρκτη ρυµοτοµία, περιφράξεις και ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών ή χώρων συνάθροισης κοινού σε περίπτωση κινδύνου αλλά και αυθαίρετες κατασκευές χτισµένες µε ακατάλληλα υλικά εξακολουθούν να αποτελούν ένα επικίνδυνο µείγµα παραγόντων που µπορούν υπό συνθήκες να οδηγήσουν σε νέες τραγωδίες.
Ωστόσο η επικινδυνότητα αυτών των οικισµών δεν µπορεί πλέον να αποτελεί άλλοθι για την αδυναµία αντιµετώπισης µιας πυρκαγιάς. ∆εδοµένης της ολοένα αυξανόµενης επικινδυνότητας εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιµατικής αλλαγής, των συχνότερων φαινοµένων ξηρασίας και της εκτιµώµενης αύξησης των πυρκαγιών, θα πρέπει να ληφθούν άµεσα µέτρα. Προτεραιότητα είναι η προστασία των ανθρώπων και των ιδιοκτησιών στις περιοχές µείξης δάσουςοικισµού.
Η σηµασία στην πρόληψη και όχι µόνο στην κατάσβεση µιας πυρκαγιάς, οι διανοίξεις δρόµων, η δηµιουργία αντιπυρικών ζωνών, η ύπαρξη τοπικών σχεδίων εκκένωσης και διαφυγής, η κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου πολιτικής προστασίας αλλά και το τέλος των αλλεπάλληλων νόµων τακτοποίησης αυθαιρέτων θεωρούνται από τους ειδικούς τα αναγκαία βήµατα για να µη ζήσουµε και άλλο Μάτι.
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr