Η Γενοκτονία των Αρμενίων
Σαν σήµερα το 1915, 270 επιφανείς Αρµένιοι πιάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ακολούθησε ένα κύµα δολοφονιών και φοβερών ταλαιπωριών που υπέστησαν όλοι οι Αρµένιοι οι οποίοι ζούσαν στην Τουρκία. Αυτή η ηµεροµηνία επελέγη για να σηµατοδοτήσει τη Γενοκτονία των Αρµενίων, που είχαν εκατοµµύρια θύµατα εκείνα τα χρόνια. Σήµερα αυτό το κορυφαίο δράµα έχει πια συµπεριληφθεί στην Παγκόσµια Αφήγηση.
Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη µε κάποιον µαγικό τρόπο, µήτε έχει τελεσιδικήσει, και θα σας εξηγήσω το γιατί. Μπορεί η ανθρωπότητα να έµαθε το φρικαλέο συµβάν, αλλά η λέξη «γενοκτονία» ακούστηκε ή γράφτηκε µόλις το 1942! Επί ένα τέταρτο του αιώνα µιλούσαν για «ακρότητες», «σφαγές» κ.ά.
Μήτε και αυτό ήταν αρκετό. Λίγοι γνωρίζουν πως µόνο 29 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη «Γενοκτονία των Αρµενίων», και µάλιστα µέσα στον 21ο αιώνα. Ο αντίλογος ήταν µόνιµος και αναµενόµενος: Κατά την επικρατούσα πεποίθηση, η αρµενική αποδηµία και οι κατά τόπους οµογένειές της προκάλεσαν αυτήν την παγκόσµια αναστάτωση. Αυτά τα γράφω διότι η αναγνώριση µιας γενοκτονίας, αν εξαιρεθεί το Ολοκαύτωµα των Εβραίων της Κατοχής, δεν είναι µια τυπική διαδικασία για την οποία µπορεί να διατυπωθούν επιφυλάξεις. Εποµένως, οι δυσκολίες αναγνώρισης, για παράδειγµα, της Γενοκτονίας των Ποντίων (κλείνει φέτος ο πρώτος της αιώνας) δεν είναι πρωτοφανές φαινόµενο. Γενικά, τα κράτη χρησιµοποιούν άλλες ορολογίες γι’ αυτές τις εκρήξεις βίας και ορφάνιας. Είναι τεράστια και ανείπωτη η βία που ασκήθηκε σε πλήθος λαών και πληθυσµών, αλλά δύσκολα αναγνωρίζεται.
Εχουµε, βλέπετε, και δουλειές να κάνουµε µε τους απογόνους των ενόχων και των υποκινητών. Η λαχτάρα για λήθη και ειρήνη βρίσκεται στους πιο µύχιους πόθους ακόµη και των θυµάτων τέτοιων πράξεων. Οπως και το περίπλοκο σχέδιο συµµαχιών, διπλωµατικών διαπλέξεων και δισταγµού µπροστά σε εθνογενετικές κινήσεις των λαών. Προτιµούν τον όρο «εθνοκάθαρση» για τα περισσότερα από αυτά τα συµβάντα, για τα οποία συχνά χρησιµοποιούν µια ζυγαριά και ένα ξυλόµετρο προκειµένου να τα εκτιµήσουν. Και, βέβαια, για λαούς που έσβησαν από τον χάρτη, ε, αυτοί ήταν θύµατα µιας αχάριστης εποχής που είναι καλό να µείνει ξεχασµένη.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr