Η απειλή της «χαλαρής ψήφου»
Σύµφωνα µε την έρευνα της Alco για το Open, ένας στους δύο πολίτες µοιάζει να βρίσκεται εκτός του εκλογικού ραντάρ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στον δρόµο προς τις ευρωεκλογές, ο κακός δαίµονας των µεγάλων κοµµάτων υπήρξε πάντοτε η απειλή της «χαλαρής ψήφου». Λίγο ο χαρακτήρας της εκλογής, κάτι η αποδυνάµωση της αντίληψης που παραδοσιακά εµφάνιζε χαµένη υπόθεση την ψήφο προς τα µικρά κόµµατα, το αποτέλεσµα ήταν ο παλαιός δικοµµατισµός να αθροίζει στην ευρωκάλπη ποσοστά αισθητά χαµηλότερα από τα αντίστοιχα της κάλπης των βουλευτικών εκλογών.
Η δηµοσκόπηση που διενήργησε η Alco για λογαριασµό του Open αποδεικνύει ότι, παρά την όξυνση του πολιτικού κλίµατος και την ενίσχυση της πόλωσης, οι εταίροι του διπολισµού αντιµετωπίζουν την ίδια απειλή. Οπως προκύπτει από την έρευνα, στην παρούσα φάση και µε αδιαµόρφωτα -είναι η αλήθεια- τα τελικά εκλογικά διακυβεύµατα, η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν υπερβαίνει αθροιστικά τον πήχη του 41% στην πρόθεση ψήφου, ενώ στην αναγωγή επί των εγκύρων µόλις και ξεπερνά το 46%.
Σε κάθε περίπτωση και σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της ίδιας της εταιρείας ερευνών για το εύρος της διακύµανσης του τελικού αποτελέσµατος, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να κινείται από ένα ελάχιστο ποσοστό 17,2% έως ένα µέγιστο 22,2%, ενώ αντίστοιχα για τη ΝΔ η βάση καταγράφεται στο 23,9% και η υψηλότερη επίδοση στο 29,3%. Με άλλα λόγια, ο ένας στους δύο πολίτες µοιάζει να βρίσκεται εκτός του εκλογικού ραντάρ της κυβέρνησης και της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και να παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις
Ενα σηµαντικό ποσοστό της κοινής γνώµης, που ξεπερνά το 16%, φαίνεται µάλιστα να οδηγείται προς παλαιότερα ή νεοσύστατα πολιτικά σχήµατα που πολιορκούν από δεξιά και αριστερά τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 18% παραµένει στον κύκλο επιρροής της Χρυσής Αυγής (7%), του ΚΙΝΑΛ (5,6%) και του ΚΚΕ (5,3%). Το σηµαντικότερο είναι, ωστόσο, ότι η στάθµη της δεξαµενής των αναποφάσιστων βρίσκεται στα εξαιρετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα του 20%, καθιστώντας πρόωρη κάθε απόπειρα τελικής εκτίµησης.
Στο τοπίο που διαµορφώνεται και µε δεδοµένη την πρόθεση των κοµµατικών επιτελείων να σπάσουν το κλίµα της «χαλαρής ψήφου», οι δύο µονοµάχοι κρατάνε στα χέρια τους από ένα ατού: Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως έχει περιθώρια να ανακτήσει χαµένο έδαφος, προσβλέποντας στο 20% των αναποφάσιστων, µεγάλο µέρος των οποίων υπήρξαν ψηφοφόροι του το 2015. Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ βλέπει µε ικανοποίηση ότι ένα αριθµητικά ισοδύναµο µε τους αναποφάσιστους τµήµα της κοινής γνώµης ψηφίζει µε κριτήριο «να πέσει η κυβέρνηση», τάση που αν παγιωθεί εκτιµάται ότι µπορεί να δώσει χαρακτήρα «ρεύµατος» στη δηµοσκοπική υπεροχή της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Αν θέλαµε να αποτυπώσουµε µε αριθµούς αυτές τις δύο αντικρουόµενες στρατηγικές, θα λέγαµε ότι η κυβέρνηση επενδύει στο εξαιρετικά χαµηλό 51% όπου µετράται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ στο 18% της αρνητικής ψήφου προς την κυβέρνηση που καταγράφει η έρευνα της Alco για το Open.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr