Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε...
ο τελευταίο επεισόδιο παίζεται αυτές τις µέρες στη Βουλγαρία, µε ένα πολιτικό σκάνδαλο διαφθοράς που ονοµάστηκε εύστοχα ως «η περιουσία της... εξουσίας»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι τεχνητές εντάσεις και το ιδιαίτερα θερµό πολιτικό κλίµα αποτελούν την καθηµερινότητα στη βαλκανική πραγµατικότητα, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς εκείνους που θέλουν την περιοχή συνώνυµο των αντιπαραθέσεων, της έντασης και των συγκρούσεων. Αξιοσηµείωτο είναι ότι και χώρες που κατάφεραν να ενταχθούν στην ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Ρουµανία (και λιγότερο η Κροατία), επιστρέφουν συχνά σε αυτήν τη βαλκανική εικόνα, ενώ εξαίρεση αποτελεί η Σλοβενία, που δείχνει να έχει απεµπλακεί εδώ και χρόνια.
Σε τέσσερις χώρες (Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, αλλά και Βουλγαρία) οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απέχουν από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, προβάλλοντας ως λόγους τα ελλείµµατα στη δηµοκρατική λειτουργία αλλά και την πολιτική και οικονοµική διαφθορά. Στο στόχαστρο βρίσκεται συχνά και η πληµµελής λειτουργία θεσµών όπως η Δικαιοσύνη.
Σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες (Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Ρουµανία) υπάρχουν µαζικές διαδηλώσεις, που συχνά συνοδεύονται και από εκτεταµένα επεισόδια, µε αίτηµα την παραίτηση των κυβερνήσεων και εκλογές. Στη Ρουµανία εδώ και πολύ καιρό συνεχίζονται οι διαµαρτυρίες για τη διαφθορά στη ∆ικαιοσύνη, την οποία καλύπτει η κυβέρνηση, µε την ΕΕ να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, ζητώντας τον σεβασµό του κράτους δικαίου. Οµως εκείνη που εξοργίζει ιδιαίτερα τους πολίτες στις βαλκανικές χώρες, µε τη µεγάλη ανεργία και το χαµηλό βιοτικό επίπεδο, είναι η οικονοµική διαφθορά, που παίρνει διαστάσεις και πολιτικής διαφθοράς. Το τελευταίο επεισόδιο παίζεται αυτές τις µέρες στη Βουλγαρία, µε ένα πολιτικό σκάνδαλο διαφθοράς που ονοµάστηκε εύστοχα ως «η περιουσία της... εξουσίας».
Αφορά την απόκτηση πολυτελών ακινήτων σε πολύ φτηνές τιµές από κυβερνητικά στελέχη και ανθρώπους τους περιβάλλοντός τους. Για το σκάνδαλο αυτό υποχρεώθηκε να παραιτηθεί προχθές από τη Βουλή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του GERB, του ακροδεξιού κόµµατος από το οποίο εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ προηγήθηκαν οι παραιτήσεις της υπουργού Δικαιοσύνης Τσέτσκα Τσάτσεβα και άλλων δύο υφυπουργών. Στην Αλβανία, στις αποκαλύψεις για την πολιτική διαφθορά ήρθαν να προστεθούν αυτές τις µέρες δύο φάκελοι της Εισαγγελίας Σοβαρών Εγκληµάτων µε στοιχεία για την εξαγορά ψηφοφόρων στις εθνικές εκλογές του 2017, µε χρήµατα που προέρχονταν από τα εγκληµατικά κυκλώµατα των ναρκωτικών και µε την εµπλοκή πολιτικών.
Στο Μαυροβούνιο, οι χιλιάδες διαδηλωτές στην Ποντγκόριτσα, στην πέµπτη µεγάλη κινητοποίηση που διοργανώθηκε τους τελευταίους δύο µήνες, κατέβηκαν µε το σύνθηµα «Μίλο, κλέφτη», ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον οποίο κατηγορούν για χρηµατισµό και κατάχρηση εξουσίας. Η πολιτική διαφθορά δηµιουργεί ένα εκρηκτικό µείγµα σε πολλές χώρες στα Βαλκάνια, την ίδια ώρα που το µήνυµα από τις Βρυξέλλες είναι και πάλι απογοητευτικό για την περιοχή, µε τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη ∆ανία να µη δίνουν το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων στις χώρες των ∆υτικών Βαλκανίων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr