Πού οφείλεται η άνοδος του φετινού ΠΑΟΚ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η ποιότητα, η απόδοση, το φορμάρισμα του ΠΑΟΚ αποτελούν το Talk of the Football Town της χώρας, στο κλείσιμο του 2023.
Αναρωτιέται κανείς ποια είναι η διαφορά του φετινού ΠΑΟΚ από τον περσινό, με δεδομένο ότι ο προπονητής Λουτσέσκου είναι ο ίδιος. Άλλαξαν όμως αρκετοί παίκτες. Ποια είναι η διαφορά στο παιχνίδι;
‘Confidence’ και κάθετες πάσες
Νομίζω ότι το ένα από τα δύο κύρια στοιχεία είναι οι κάθετες πάσες με τις οποίες ο ΠΑΟΚ σπάει την πρώτη γραμμή άμυνας του αντιπάλου, είτε αυτή βρίσκεται πολύ ψηλά, είτε στην περιοχή του κέντρου. Αυτό οφείλεται σε καλύτερη ποιότητα παικτών αλλά κυρίως σε μια λέξη την οποία ο Λουτσέσκου χρησιμοποιεί συνεχώς στην προπόνηση. ‘Confidence’. Διότι η κάθετη πάσα μπροστά είναι θέμα εμπιστοσύνης. Η οποία φυσικά είναι θέμα ποιότητας. Οι πολλές, πέραν της τακτικής, οριζόντιες και πάσες προς τα πίσω είναι η καταφυγή του ανασφαλούς παίκτη.
Ποιότητα στην υποδοχή
Η κάθετη πάσα όμως απαιτεί ποιότητα και από τη μεριά του αποδέκτη. Αν χρειάζεται μισό λεπτό μέχρι να την υποδεχτεί, να γυρίσει και να δει τι θα την κάνει τη μπάλα, είναι άχρηστη. Διότι όλη η ουσία είναι να κάνει ότι κάνει πριν οπισθοχωρήσουν οι αντίπαλοι παίκτες που είχαν στήσει την πρώτη γραμμή πίεσης. Να κάνεις δηλαδή ενέργεια χωρίς να έχεις έντεκα αντιπάλους πίσω από την μπάλα.
Φέτος ο ΠΑΟΚ ‘χτίζει’ τις επιθέσεις πολύ πιο γρήγορα και σωστά. Πέρσι το έκανε δύσκολα και αργά. Ο δε Λουτσέσκου εγκατέλειψε την εμμονή να σπάει οπωσδήποτε με πάσες το πρέσσινγκ του αντιπάλου ψηλά, κάτι που δημιουργεί τον κίνδυνο μοιραίου λάθους, ‘καντιλιάζοντάς’ την προς την άλλη πλευρά του γηπέδου. Ακόμη και με τον κίνδυνο να χάσει την κατοχή αλλά έτσι κόβει την επιμονή του αντιπάλου για πρέσσινγκ και έχει καλύτερες προϋποθέσεις στις επόμενες μεταβάσεις του προς την επίθεση.
Η μπάλα με τη μία (αλλά σωστά)
Το δεύτερο είναι η σημαντική αύξηση του ποσοστού των μεταβιβάσεων της ομάδας με τη μία. Αν δηλαδή πέρσι αυτό ήταν 10% φέτος έγινε 25%. Με την προϋπόθεση φυσικά να μην την πουλάς. Αυτή είναι η αιτία της ταχύτητας, μια και τουλάχιστον στα χαφ Μεϊτέ και Οζντόεφ δεν είναι και τόσο ταχείς. Ταχύτητα στο μυαλό.
Ταχύτητα, δουλεμένες ενέργειες
Στη συνέχεια έχουμε παίκτες που ξέρουν να κρατούν τη μπάλα, να τρέχουν μαζί της γρήγορα και παρά την πίεση αντιπάλου, να περνούν 1-2 παίκτες και να τη δίνουν σωστά. Άλλο στοιχείο, εκτός από την εμφανή βελτίωση της γενικής ποιότητας και της ταχύτητας της ομάδας, είναι οι δουλεμένες ενέργειες. Μόνο στον τελευταίο αγώνα, τα γκολ Νεσπόντοφ και Οζντόεφ ήταν απολύτως δουλεμένες. Άλλο στοιχείο το Gegen Pressing του Κλοπ, δηλαδή η οργανωμένη προσπάθεια για άμεση ανάκτηση της μπάλας, ιδιαίτερα έξω από την περιοχή του αντιπάλου. Τρεις παίκτες του ΠΑΟΚ προχθές έπεφταν πάνω στον αντίπαλο που είχε την μπάλα έξω από την περιοχή του, στο ’80 και με το σκορ 5-0. Είχα γράψει πέρσι ότι στους αγώνες ΑΕΚ-ΠΑΟΚ αναμετρούνται οι σχολές Κλόπ και Γκουαρδιόλα. Αυτό δεν συμβαίνει πια διότι ο Λουτσέσκου, αν και Γκουαρντιολικός, ενσωμάτωσε φέτος πολλά στοιχεία από τη φιλοσοφία του Κλοπ.
Ποιοτική βελτίωση παικτών
Ένα άλλο στοιχείο φυσικά είναι η ωρίμανση του Κωνσταντέλια και του Κουλιεράκη η ποιοτική άνοδος παικτών, με κύριο τον Τόμας Μούργκ, ο οποίος από τα περισσεύματα κάνει τη χρονιά της ζωής του. Και βέβαια η ποιότητα που έδωσαν οι μεταγραφές.
Άλλαξε επίπεδο
Βλέποντας τον ΠΑΟΚ στα τελευταία ματς καταλαβαίνεις ότι ανέβηκε επίπεδο με βάση τα δεδομένα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Είναι μια σύγχρονη ομάδα πια με τα όλα της που παίζει με τεχνική και ταχύτητα. Μια σχεδόν πλήρης ομάδα. Κάποιοι λένε ότι θυμίζει Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα, τηρουμένων βεβαίως κάποιων αναλογιών. Ένα χαρακτηριστικό που δείχνει κάτι τέτοιο είναι η θέση του σέντερ φορ. Εκείνη η Μπαρτσελόνα δεν είχε καν. Στον σημερνό ΠΑΟΚ φαίνεται ότι ο ρόλος του κλασικού φορ έχει υποβαθμιστεί. Σχεδόν δεν χρειάζεται. Δεν είναι ο κακός Σαμάτα, επειδή δεν σκοράρει διότι δεν είναι χασογκόλης. Απλά δεν τον ευνοεί το παιχνίδι. Θα μου πείτε ευνοεί τον Μπράντον Τόμας; Ναι, λόγω ταχύτητας. Ένα ‘μαμούνι’ που πετάγεται πρώτο στη μπάλα όταν αυτή κυκλοφορεί μέσα στην περιοχή, όπως στα περισσότερα γκολ που έχει βάλει. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Λουτσέσκου δεν θέλει Πρίγιοβιτς, ο οποίος στον φετινό ΠΑΟΚ αμφιβάλω αν θα είχε περισσότερα γκολ από τον Σαμάτα.
Καλό κλίμα
Κλείνοντας δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τα αυτονόητα για το πολύ καλό κλίμα στην ομάδα, το Α και το Ω για να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω, για την καλή φυσική κατάσταση, βοηθούντος και του rotation, την πολύ δυνατή προπόνηση όπως επισήμανε προχθές σε ΜΜΕ της Βουλγαρίας και ο Νεσπόντοφ και τη διαφαινόμενη απόδοση της δουλειάς του ειδικού προπονητή βελτίωσης των παικτών που δουλεύει από πέρσι στο τημ του Λουτσέσκου.
Να κρατηθεί χαμηλά η μπάλα
Όλα ωραία και ελπιδοφόρα λοιπόν, αρκεί να κρατήσουν όλοι λίγο χαμηλά τη μπάλα, όπως λέει η γνωστή ρήση.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr