Ναι! Τα Ελληνικά Προξενεία οφείλουν να είναι και γκαλερί!
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Γεραπετρίτη, να αποσύρει τη «ροζ σημαία» που συμβόλιζε την ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδας, από έκθεση τέχνης στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιστρατεύοντας δύο κυρίως επιχειρήματα. Πρώτον, ό,τι τα προξενεία δεν είναι γκαλερί, και δεύτερον, πως αποστολή των διπλωματικών αρχών είναι να αναδεικνύουν τα εθνικά μας σύμβολα.
Σύμβολα όπως η σημαία όμως, αποκτούν περιεχόμενο και νόημα από τις συνθήκες που τα γεννούν, από τη χρήση τους, από τις πράξεις μας, αλλιώς… «Σημαία, από νάιλον υψώνουμε σημαία, πλαστική…», όπως τραγουδούσε κάποτε ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Η σχετική έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα, με συνδιοργανωτή το τοπικό Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, καλωσορίστηκε από πολλούς και πολλές, αυτές τις λίγες ημέρες. Η έκθεση και το έργο τέχνης της «ροζ σημαίας», στάθηκαν αφορμή να συζητηθούν η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, καθώς και να ξεκινήσει μια συζήτηση για το ρόλο των εθνικών συμβόλων στις ελληνικές διασπορές του εξωτερικού, που συνήθως είτε δεν λένε τίποτα ουσιαστικό στους ελληνικής καταγωγής τρίτης και τέταρτης γενιάς κατοίκους του εξωτερικού, είτε απλώς υπάρχουν, είτε γίνονται εργαλεία σε χέρια καιροσκόπων και εξτρεμιστών.
Το συμβάν της «ροζ σημαίας» πάντως, πέρα από το θέμα της ελευθερίας της τέχνης, αναδεικνύει και ένα άλλο κεφαλαιώδες ζήτημα. Ποιος πρέπει να είναι κατά την άποψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ρόλος των ελληνικών διπλωματικών αρχών, στη διεθνή κοινότητα του 2023;
Τα Ελληνικά Προξενεία στο εξωτερικό, κυρίως αυτά που βρίσκονται στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου, καθώς και στα μεγάλα κέντρα του διασπορικού Ελληνισμού, υπάρχουν μονάχα για να εκδίδουν πιστοποιητικά και για να αναρτούν στους τοίχους τους αφίσες του ΕΟΤ, όπου παρουσιάζεται ο φυσικός και αρχαιολογικό πλούτος της Ελλάδας… Γιατί η δύναμη, η αναγνώριση και ο όποιος σεβασμός της χώρας, διεθνώς, προέρχεται από το μεγάλο της διαχρονικό πολιτισμό και από τη συνεισφορά της στην παγκόσμια ιστορία, που ως τουριστικό προϊόν μας αποδίδει το 25% του ΑΕΠ, ή…
Τα Ελληνικά Προξενεία στο εξωτερικό, πρέπει να λειτουργούν ταυτόχρονα και ως γκαλερί, και ως βιβλιοθήκες, και ως μουσεία και ως ταινιοθήκες; Έχουμε ή δεν έχουμε πλέον και μια πολιτιστική διάσταση στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας; Δεν ιδρύθηκε το 1992, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για την επίτευξη αυτού του στόχου;
Στον πολυπολικό κόσμο του 2023, μικρές χώρες με μεγάλες διασπορές όπως η Ελλάδα, οφείλουν να σκέφτονται πιο βαθιά, πιο στρατηγικά και ποιο πολυπρισματικά, το ρόλο των διπλωματικών τους αποστολών στο εξωτερικό.
Τα Ελληνικά Προξενεία στο εξωτερικό δεν μπορούν και δεν πρέπει να να λειτουργούν μόνο ως κέντρα γραφειοκρατικής εξυπηρέτησης των επισκεπτών τους, ή ως μονόδρομος προώθησης ενός ελλαδοκεντρικού αφηγήματος γλώσσας, πολιτισμού και ιστορίας.
Τα Ελληνικά Προξενεία οφείλουν να λειτουργούν και ως σταυροδρόμια συνάντησης και αμφίδρομης ανάδειξης και επικοινωνίας πολιτισμών, γλωσσών, στοχασμών, ιδεών, έργων τέχνης κ.λπ. Τα Ελληνικά Προξενεία στα 2023, πρέπει να λειτουργούν με άλλα λόγια ως γκαλερί, ως βιβλιοθήκες, ως ταινιοθήκες, ως αίθουσες διαλέξεων και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους άλλους λαούς και ιδιαίτερα ανάμεσα στην Ελλάδα και στις διασπορές της.
Τα Ελληνικά Προξενεία στις μεγάλες διασπορικές εστίες του εξωτερικού, οφείλουν να έχουν ως πρωταρχικό τους στόχο, συν τοις άλλοις, την αναζήτηση, τη συλλογή και την ανάδειξη της πολιτισμικής, της καλλιτεχνικής και της στοχαστικής δημιουργίας των ελληνικής καταγωγής κατοίκων του εξωτερικού. Μόνο έτσι, ο ελλαδοκεντρικός Ελληνισμός μπορεί να διευρυνθεί και να γίνει οικουμενικός, στη σκέψη και στην πράξη. Μόνο έτσι, μπορεί να διασφαλιστεί η μακροημέρευση του Οικουμενικού Ελληνισμού, αλλά και η προώθηση των γεωστρατηγικών και οικονομικών στόχων της μικρής Δανιμαρκίας των Βαλκανίων..
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr