Και τα βουνά κλαίνε
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Θεσσαλικός Κάμπος. Γνωστός και ως Θεσσαλική Πεδιάδα. Μάλιστα αν κανείς τραβούσε μία αεροφωτογραφία θα αποτύπωνε ένα αχανές πεδινό τοπίο.
Καρδίτσα. Τρίκαλα. Λάρισα και Βόλος. Παντού χρωματικές διαστρωματώσεις των καλλιεργειών και των αγροτεμαχίων. Όμως και η αρχαιολογική σκαπάνη είχε εντοπίσει στη Θεσσαλία παλαιότατα ίχνη κατοίκησης κι εκατοντάδες θέσεις προϊστορικών οικισμών.
Και μάλιστα σοβαρά τεκμήρια αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός ανεπτυγμένου νεολιθικού αγροτικού πολιτισμού με ενδείξεις συστηματικής καλλιέργειας δημητριακών από το 7000 π.Χ.
Βοσκοτόπια και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Απαλλοτρίωση των τσιφλικιών και τα αποστραγγιστικά, αντιπλημμυρικά κι αρδευτικά έργα μετέτρεψαν σε εύφορη γη το σύνολο σχεδόν της πεδινής επιφάνειας.
Στον κάμπο κυριαρχούν τα άροτρα. Βαμβάκι, καλαμπόκι και σιτηρά. Έναντι της άλλοτε ακμάζουσας καπνοκαλλιέργειας η οποία έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί.
Σε μια χώρα, όπου ο πρωτογενής τομέας δραστηριότητας της Οικονομίας συμμετέχει με υψηλά ποσοστά στο ΑΕΠ, ο θεσσαλικός κάμπος με τη μεγάλη του κλίμακα και την παραγωγική του δύναμη αντιπροσωπεύει στην νεώτερη Ελλάδα το αρχέτυπο της πεδιάδας.
Με τα στενά περάσματα, τις κοιλάδες και τις βουνοπλαγιές, η γεωγραφία του τόπου δίνει την αίσθηση ενός τεράστιου ανοιχτού διαστήματος.
Μηλιές και αμπέλια. Βατόμουρα και φορτωμένες με καρπούς συκιές. Μια ευφρόσυνη ανάμιξη αρωμάτων και μία ανοίκεια αίσθηση της απόλυτης επιπεδότητας.
Το διαχρονικό έπος της αγροτικής παραγωγής δεμένο άρρηκτα με τον ανθρώπινο μόχθο.
Λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Φυτοφράχτες και ατελείωτες δεντροστοιχίες. Σύγχρονος εξοπλισμός στη χρήση της εντατικής γεωργίας με εξειδίκευση στη μονοκαλλιέργεια.
Κι εκεί ακριβώς, όπου ο άλλοτε εύφορος κάμπος κινδύνευε με τη δυσμενή και μη αναστρέψιμη υπεράντληση του υπεδάφους του, αλλά και τις τεράστιες απώλειες νερού για την χρήση του σε υδροβόρες καλλιέργειες για το πότισμα των τεύτλων και λοιπών ζαρζαβατικών κάτι που οδηγούσε απευθείας σε εξάντληση των
ανανεώσιμων υδάτινων αποθεμάτων της Θεσσαλίας η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε την απόλυτη καταστροφή.
Άνθρωποι πνίγηκαν, όνειρα και κόποι μιας ζωής βυθίστηκαν μέσα σε τόνους λάσπης. Οι Αρχές να προσπαθούν να σώσουν εγκλωβισμένους με βάρκες, ελικόπτερα και ερπυστριοφόρα του Στρατού.
Στη Λάρισα μήνυμα της υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δίδει εντολή στους πολίτες προληπτικής εκκένωσης από τις οικίες τους.
Η Μακρινίτσα διαθέτει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε και οδική πρόσβαση.
Δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο. Μέρος του οδοστρώματος υποχώρησε. Σε κάποια άλλα σημεία η κατάρρευση του δρόμου είναι σχεδόν συνολική.
Στο χωριό Μεταμόρφωση ξεχωρίζουν μόνο οι στέγες των σπιτιών.
Και η συγκομιδή των μήλων από τον γνωστό συνεταιρισμό Ζαγοράς μοιάζει να είναι αβέβαιη. Όσο αβέβαιο θα είναι και το εισόδημα για εφέτος των παραγωγών που ζουν ώρες αγωνίας.
Ο Πηνειός ξεχείλισε. Με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις όχθες να δέχονται τεράστιες ποσότητες νερού. Πόσο κρίμα. Αφού, ο κάμπος σχηματίζεται από τον ποταμό Πηνειό και τους παραποτάμους ενώ περιβάλλεται και από βουνά. Την οροσειρά της Πίνδου, από το όρος Όθρυς και το όρος Πήλιο, την Όσσα και τον Όλυμπο.
Και τα βουνά κλαίνε. Για τον άλλοτε γονιμότατο κάμπο που υπήρξε ο κυριότερος σιτοβολώνας για την Ελλάδα. Τώρα το βλέμμα συλλαμβάνει μία απέραντη λιμνοθάλασσα, όπου τα πάντα τα σκέπασε το νερό.
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr