Επί τον τύπον των ήλων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ξαφνικά, όλοι γίναμε διασώστες και «πουλάμε μυαλό». Ας αφήσουμε τη δικαστική έρευνα να απαντήσει και να καταλογίσει ευθύνες αβελτηρίας, ελλιπούς αντίδρασης, λανθασμένων χειρισμών ή ό,τι άλλο.
Όσο εμείς ασχολούμαστε με τα «αν» του ναυαγίου, ενδέχεται αρκετά τέτοια αλιευτικά να ξεκίνησαν για παρόμοια ταξίδια θανάτου. Το ένα ερώτημα είναι υπάρχει εναλλακτική για τα κυκλώματα των διακινητών; Ή ο πολιτισμένος κόσμος θα γίνει, γίνεται, «Πόντιος Πιλάτος»;
Τα αναπτυγμένα κράτη μπορούν να χτυπήσουν τα κυκλώματα των διακινητών. Πρώτα απ' όλα, μπορούν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, μεταξύ άλλων μεθόδων, μέσω της επιτήρησης των συνόρων τους. Μπορούν να βελτιώσουν τη διεθνή συνεργασία τους για τον εντοπισμό και τη δίωξη των διακινητών, καθώς και να ασκήσουν πίεση στις χώρες που παρέχουν καταφύγιο σε αυτούς τους επαγγελματίες, ώστε να υπάρξει συνεργασία στη διεθνή ανταλλαγή πληροφοριών και στη δίωξη των εμπλεκομένων.
Επιπλέον, μπορούν να στοχεύσουν στις οικονομικές δραστηριότητες των διακινητών. Κάπου επενδύονται ή «κρύβονται» τα εκατομμύρια των «λύτρων» διέλευσης και μεταφοράς. Μπορούν ακόμη να διεξάγουν συντονισμένες επιχειρήσεις εναντίον των διακινητών, με συλλήψεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ώστε να αποτρέπουν την επανάληψη αυτών των «επιτυχημένων μπίζνες».
Το δεύτερο ερώτημα
Και το δεύτερο ερώτημα είναι πώς μπορεί να αλλάξει πρακτικά η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν τις βασικές αρχές της Χάρτας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ;
Θα μπορούσαν να υπάρξουν ασφαλείς και νόμιμοι τρόποι για τους πρόσφυγες να φτάσουν στα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η ανάπτυξη προγραμμάτων εγκατάστασης στη βάση των αναγκαίων εργατικών χεριών που λείπουν από την οικονομία κάθε δυτικής χώρας.
Κυρίως να υπάρξει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις πρώτες χώρες φιλοξενίας, ώστε να μειωθούν οι περαιτέρω τάσεις της μετανάστευσης. Αρκεί βέβαια αυτοί οι πόροι να ελέγχεται ότι πάνε για τον σκοπό που δίνονται και να μην ενθυλακώνονται από διάφορους πολέμαρχους, τοπικούς ηγέτες και ηγετίσκους.
Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αιτίες των μεταναστευτικών ροών και να δοθούν ενισχύσεις για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στις χώρες αυτές. Ο πολιτισμένος και αναπτυγμένος κόσμος δεν μπορεί να μη χρηματοδοτήσει τις χώρες που πλήττονται από την κλιματική κρίση, με αποτέλεσμα πχ να μην υπάρχει επαρκές νερό… Ή δεν μπορεί να βλέπει τους τοπικούς πολέμους και να «σηκώνει τους ώμους»... Αυτά γεννάνε κύματα απελπισμένων που φεύγουν ρισκάροντας τα πάντα…
Τέλος, η εφαρμογή μιας κοινής πολιτικής για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες στην ΕΕ, με συντονισμένα μέτρα και αντίστοιχη νομοθεσία, θα 'έπρεπε ήδη να είναι κοινός τόπος.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr