Γιατί ήταν πρωτοποριακός νόμος ο ν. 4039/2012 για τα ζώα συντροφιάς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο νόμος 4039/2012 για την προστασία των ζώων συντροφιάς, τον οποίο ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχα την τιμή να συντάξω υπήρξε προϊόν μακράς διαβούλευσης ανοιχτού και πραγματικού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών και τους αρμόδιους φορείς.
Ένας νόμος που στόχευε στην πραγματική προστασία των ζώων. Ένας νόμος που αναγνώριζε εμπράκτως τα ζώα ως συναισθανόμενα όντα. Ένας νόμος που σήμερα οι τότε επικριτές του τον αναγνωρίζουν ως πρωτοποριακό νόμο.
Θα αναρωτηθούν κάποιοι γιατί ήταν πρωτοποριακός νόμος ο ν. 4039/2012. Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρω την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε όσους κακοποιούν ζώα, την πρόβλεψη κάποιος που έχει κακοποιήσει ζώο να μην έχει την δυνατότητα να αποκτήσει εκ νέου ζώο, την θέσπιση κυρώσεων σε αυτούς που διακινούν παράνομα ζώα συντροφιάς, την θέσπιση ενός συνεκτικού πλαισίου διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς υπό δημόσιο έλεγχο (Δήμοι) και διαφάνεια με την παρακολούθηση μέσω της διαδικτυακής ψηφιακής βάσης καταγραφής των ζώων συντροφιάς, την θέσπιση Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς η οποία διασφαλίζει την προστασία των ζώων και αποτρέπει την εγκατάλειψη κατατάσσοντας τη χώρα μας στις 12 χώρες της ΕΕ που έχουν κεντρική βάση δεδομένων για τα ζώα συντροφιάς και την θέσπιση απαγόρευσης συμμετοχής κάθε είδους ζώου σε τσίρκο η άλλα παρεμφερή δημόσια θεάματα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιθέτως με τον νόμο 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς οδήγησε την χώρα μας αναφορικά με την προστασία των ζώων δεκαετίες πίσω, παρά την αγωνιώδη προσπάθειά που καταβάλει για να πείσει για το αντίθετο, στηριζόμενη στην επικοινωνία χρησιμοποιώντας συνθήματα όπως «κανένα ζώο αδέσποτο κανένα ζώο κακοποιημένο».
Εφαρμόζοντας τον νόμο για το επιτελικό κράτος μετέφερε το αρμόδιο Τμήμα για την προστασία των ζώων συντροφιάς από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών, ένα υπουργείο που στερείται εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας, αδιαφορώντας για τις αντίθετες εισηγήσεις των επιστημονικών φορέων.
Με τις διατάξεις του νέου πλαισίου για την προστασία των ζώων, επετράπη εκ νέου η ασυλοποίηση των αδέσποτων ζώων σε ακατάλληλους περιφραγμένους χώρους, καταργώντας τις προβλεπόμενες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια αδέσποτων ζώων, επετράπη η χρησιμοποίηση των ζώων σε θεάματα, προβλέφθηκε η λήψη και αποστολή του DNA του ζώου σε εργαστήριο που θα δημιουργήσει βάση δεδομένων με σκοπό την εξιχνίαση των ιδιοκτητών των ζώων από τα οποία προέρχονται εγκαταλελειμμένα νεογέννητα, μέτρο που αποτελεί ευρωπαϊκή και παγκόσμια πρωτοτυπία και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο σχετική επιστημονική τεκμηρίωση, σπαταλούνται σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία μητρώου ζώων από το μηδέν αντί της αναβάθμισης του ήδη υφιστάμενου ώστε να περιλαμβάνει επιπλέον υπομητρώα (εκτροφείς και φιλοζωικά σωματεία), προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής για την επιστημονική στήριξη της εφαρμογής του νόμου από την οποία όμως απουσιάζουν πανηγυρικά πλην ελάχιστων εξαιρέσεων οι επιστήμονες.
Με τις αποφάσεις της η κυβέρνηση παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς Ν. 2017/1992 αθροίζοντας ένα ακόμα παράδειγμα κακής νομοθέτησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι κυβέρνηση της ΝΔ ήταν εκείνη που κατά το χρονικό διάστημα 2004 - 2009 δεν είχε θεσπίσει κυρώσεις για την παράνομη διακίνηση ζώων συντροφιάς σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και παράλληλα προωθούσε ρυθμίσεις αντίθετες στην προστασία των ζώων, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.
Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει στην Κυβερνητική του θητεία και θα συνεχίζει να αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι η παράταξη που προχωρά σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που προσέφεραν και προσφέρουν ουσιαστική προστασία στα ζώα, όπως το 2003 με τον Ν. 3170, όταν εισηγήθηκε και ψήφισε το πρώτο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς με το οποίο κατήργησε την ευθανασία των αδέσποτων ζώων ως μέτρο για την μείωση του αριθμού τους, όπως στη συνέχεια το 2012 με τον Ν.4039/12 που εισήγαγε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Αυτό το στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με τις παρεμβάσεις μας στη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες τις οποίες προκάλεσε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
Maria Rolls στο ethnos.gr: Το black humor ήταν στη ζωή μου και πριν την αναπηρία - Συνασθενείς μού στέλνουν πως παίρνουν δύναμη
Έντεκα διανομείς σκοτώνονται κάθε χρόνο σε τροχαία κατά τις ώρες εργασίας τους
Με το βλέμμα στην Αττική Ανδρουλάκης και Δούκας λίγο πριν τις δεύτερες κάλπες - Στόχος να γίνουν... τα αδύνατα, δυνατά
Η προσπάθεια Κασσελάκη να γλιτώσει τη διαγραφή του από τη σημερινή Κεντρική Επιτροπή - Όλο το παρασκήνιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr