Ανοιξε ο δρόµος για µεγαλύτερες επιχειρήσεις
Η δυναµική των εταιρικών µετασχηµατισµών συνδέεται ευθέως µε την ικανότητα της οικονοµίας να ξεπεράσει την κρίση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Κατατέθηκε προχθές στη Βουλή το νοµοσχέδιο για τους εταιρικούς µετασχηµατισµούς, το οποίο απλοποιεί και επιταχύνει τις συγχωνεύσεις εταιρειών διαφορετικών µορφών, προβλέπει τη διάσπαση όλων των εταιρικών µορφών και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα µετατροπής προσωπικών εταιρειών σε ανώνυµες.
Πρόκειται για ένα ακόµη σηµαντικό θέµα, όπως παραδέχονται και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, που έρχεται να προστεθεί σε µια µεγάλη προσπάθεια που επιτελείται την τελευταία περίοδο από την κυβέρνηση για τη συνολική αναµόρφωση του εταιρικού δικαίου στο πλαίσιο των µνηµονιακών µας υποχρεώσεων (νοµοθεσία ΑΕ, ΕΠΕ, σύσταση επιχειρήσεων, πτωχευτικό και προπτωχευτικό πλαίσιο) αλλάζοντας έτσι ριζικά το εταιρικό ρυθµιστικό περιβάλλον.
Αλλωστε, σύµφωνα µε τον ΣΕΒ, η δυναµική των εταιρικών µετασχηµατισµών (συγχωνεύσεις, διασπάσεις και µετατροπές) συνδέεται ευθέως µε την ικανότητα της οικονοµίας να ξεπεράσει την κρίση και να υποστηρίξει στην πράξη την αλλαγή του παραγωγικού µοντέλου, την ενίσχυση του ανταγωνισµού και την προσέλκυση επενδύσεων.
Μέχρι σήµερα, η πολυνοµία, η ασάφεια και η ελλειµµατική κάλυψη περιπτώσεων επέτρεπαν τη δηµιουργία «καταχρηστικών» περιπτώσεων, την «ανάµειξη» του φορολογικού δικαίου σε ζητήµατα που άπτονται του εταιρικού και εντέλει τη δηµιουργία διοικητικών βαρών και την ταλαιπωρία των επιχειρηµατιών που επιθυµούσαν να προβούν σε οποιονδήποτε µετασχηµατισµό της επιχείρησής τους.
Πλέον, δίνεται η δυνατότητα συγχώνευσης εταιρειών διαφορετικών µορφών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, κοινοπραξίες, ευρωπαϊκές εταιρείες, αστικοί συνεταιρισµοί και ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρείες), προκειµένου να ενισχυθεί η ευελιξία στην ανάπτυξη επιχειρηµατικών σχηµάτων.
Με το νέο σχέδιο επιλύεται οριστικά το ζήτηµα της καταχρηστικότητας (δηλαδή µετασχηµατισµοί που δεν προβλέπονται στο εταιρικό δίκαιο), εισάγονται σηµαντικές απλουστεύσεις και δίνεται ευελιξία στις διαδικασίες µετατροπών, συγχωνεύσεων και διασπάσεων.
Πάντως ο ΣΕΒ θεωρεί ότι παραµένουν αρκετά κρίσιµα ζητήµατα προς επίλυση, µε επίκεντρο την εναρµόνισή τους µε τις φορολογικές διατάξεις. Ειδικότερα εκτιµά πως, δίχως σχετική µέριµνα και άµεση ανάληψη πρωτοβουλιών και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η παροχή κινήτρων που θα επιτρέπουν στις ΜµΕ να µετασχηµατιστούν σε µεγαλύτερα σχήµατα, µέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, τα οφέλη του νέου νόµου κινδυνεύουν να µείνουν µόνο στα... χαρτιά.
Και από την πλευρά των ίδιων των επιχειρηµατιών βέβαια είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το µικρό µέγεθος παγιδεύει την οικονοµική δραστηριότητα σε χαµηλούς ρυθµούς ανάπτυξης και επενδύσεων.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr