Η Τουρκία επιδιώκει ανάκτηση γεωπολιτικής αξίας μέσω Ισραήλ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πρώτη επίσκεψη Τούρκου υπουργού Εξωτερικών μετά από 15 χρόνια στο Ισραήλ και τα χαμόγελα και οι φιλοφρονήσεις δεν σταματούσαν. Όπως όταν δύο εραστές ξανασυναντιούνται και θέλουν να τοποθετήσουν τη σχέση τους ξανά σε γερά θεμέλια, ώστε αυτή τη φορά να φτουρήσει, λαμβάνοντας υπόψη τα λάθη τα προηγούμενα. Στην επίσκεψη αυτή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Τελ Αβίβ μετά από 15 χρόνια, ήταν διάχυτη η διάθεση για βελτίωση των διμερών σχέσεων, όλων ανεξαιρέτως. Πολιτικών, οικονομικών, ενεργειακών.
Πέρα όμως από τη διάθεση, η επίσκεψη αυτή εξυπηρετεί και ανάγκες. Από την πλευρά της Άγκυρας, πρωτίστως, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανάγκη από πρωτοβουλίες για να ξεπεράσει τη μοναξιά που ζει εδώ και καιρό. Με τις ΗΠΑ δεν έχει βρεθεί ακόμη σημείο επαφής, ώστε να αναθερμανθεί η σχέση, όσο κι αν το προσπαθεί, άρα μόνο το Ισραήλ μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το πρόβλημα.
Μία άλλη σημαντική ανάγκη είναι η ενεργειακή, την οποία θέλει να καλύψει η Τουρκία, όχι μόνο για λογαριασμό της Ευρώπης, όπως διατείνεται, αλλά και για δικό της. Η Άγκυρα θέλει να υπάρξει συμφωνία με το Τελ Αβίβ για έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη.
Η ανάγκη εδώ δεν είναι να εξυπηρετήσει μόνο την Ευρώπη να απαλλαγεί από τη Ρωσία στο θέμα της ενέργειας. Η Άγκυρα θέλει μέσα από έναν τέτοιο αγωγό να εδραιώσει τη γεωστρατηγική της παρουσία στην ανατ. Μεσόγειο, που αμφισβητείται έντονα από τις γείτονες χώρες, (βλέπε Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο) και να ανακτήσει τη γεωπολιτική αξία, που εκτιμά ότι της αξίζει, ως χώρα της περιοχής.
Ανακτήσει κι όχι αποκτήσει, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ακόμα και η Παλαιστίνη της την αφαίρεσαν, αποκλείοντάς την και φτιάχνοντας ένα δικό τους μέτωπο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει δόγμα την «πολύτιμη μοναξιά» πριν από χρόνια, όταν παρουσίαζε μία Τουρκία να διεξάγει έναν αγώνα μόνη και χωρίς συμμάχους για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.
Στο παρελθόν, οι ηγέτες των δύο χωρών κατηγορούσαν ακόμη και ο ένας τον άλλον για σφαγές χωρίς φειδώ και αιδώ, γιατί δεν είχαν ανάγκη ο ένας τον άλλον. Τώρα, όμως, η επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ τους τελευταίους 2 μήνες δείχνει πόσο το «πολύτιμο» αποκτά άλλη έννοια, όταν «αναγκάζεσαι» να συνεργάζεσαι πλέον με τους ισχυρούς της περιοχής, ακόμη κι αν πρέπει να κάνεις πολλές στροφές, πολλές σιωπές και πολλά στραβά μάτια.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ συνέπεσε με το γκρέμισμα από το Ισραήλ ενός τεμένους στη Δυτική Όχθη. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έθεσε το θέμα του τζαμιού κατά την επίσκεψη. Τέτοια θέματα μπορεί να είναι καλό υλικό για άσκηση εσωτερικής πολιτικής, αλλά δεν έχουν κανένα νόημα να γίνονται τέτοιες δηλώσεις που θα χαλάσουν τη διάθεση όταν πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr