Κορονοϊός: Οι πολιτικές παρενέργειες του εμβολίου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
H Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που πάει σε γενικό lockdown για 3 εβδομάδες. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν σκληρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία οι κυβερνήσεις τους δεν πίστευαν πριν λίγο καιρό ότι θα πάρουν και δεν ήθελαν να τα πάρουν. Κι αυτό, επειδή ο αριθμός των θανάτων εκτοξεύεται… Η Ευρώπη χωρίς εμβόλιο θρήνησε όλο το 2020, 545.720 νεκρούς και με εμβόλιο ως τις 20 Νοεμβρίου 2021, 834.106 νεκρούς (η Ελλάδα αντίστοιχα 4.748 και 12.399). Κι αυτό, κυρίως επειδή η επικρατούσα πλέον παραλλαγή Δέλτα του ιού covid-19, είναι δεκάδες φορές πιο επιθετική και επικίνδυνη, επειδή ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο φοβούμενο ή πιστεύοντας σε δοξασίες και επειδή έχει επέλθει μια φυσιολογική κόπωση έως εξάντληση σε κάθε άνθρωπο και χαλάρωσε τα μέτρα αυτοπροστασίας του.
Οι διαδηλώσεις που έγιναν χθες στις Βρυξέλλες, σε πολλές πόλεις της Ολλανδίας, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Δανία, στην Κροατία από χιλιάδες αντιεμβολιαστες, που σε ορισμένες περιπτώσεις συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας, δεν είχαν εμφανώς από πίσω τους κάποιες πολιτικές δυνάμεις. Ωστόσο, είναι ηλίου φαεινότερον, πως είναι δυνάμεις της άκρας δεξιάς που φαίνεται ότι ανασυντάσσονται και εκμεταλλεύονται την απώλεια της εμπιστοσύνης μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και την πολιτική εν γένει.
Αν δούμε στη Γερμανία ποιες περιοχές της, ποια κρατίδια, είναι περιοχές χαμηλού εμβολιασμού, θα παρατηρήσουμε ότι είναι οι περιοχές όπου το ναζιστικό AfD συγκεντρώνει τεράστια ποσοστά. Το ίδιο και στις ΗΠΑ, όπου έρευνες που συσχετίζουν τον εμβολιασμό με την ψήφο των πολιτών στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, δείχνουν με εύγλωττο τρόπο ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των εμβολιασμένων Δημοκρατικών και των ανεμβολίαστων Ρεπουμπλικανών, ιδιαίτερα των ακραίων οπαδών του Τραμπ.
Όλο αυτό το σκηνικό δείχνει ότι το εμβόλιο και η πολιτική εμβολιασμού συναντά πλέον αντίσταση και πόλεμο, από ένα σκληρό πυρήνα που έχει και πολιτικές διαστάσεις. Η ακροδεξιά αφανώς ανασυντάσσεται και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη δυναμική που είχε σε δύο προηγούμενες κρίσεις: την οικονομική και την προσφυγική. Και μπορεί με τον ιό κάποια στιγμή να ξεμπερδέψουμε, αλλά με την ακροδεξιά φαίνεται πως θα ξεμπλέξουμε πολύ δύσκολα...
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν Φάμελλος, Φαραντούρης, Γκλέτσος: Μίλησαν για έναν πιο δυνατό και μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ - Όλες οι εξελίξεις
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr