Το Κατάρ, η ανθρωπιστική διπλωματία και ο κορονοϊός
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης συνομιλούν απευθείας με τον Εμίρη της χώρας επειδή ο ίδιος έχει επιλέξει να διευθύνει τον αγώνα κατά της Πανδημίας, που οδηγεί την ανθρωπότητα στα όρια κοινωνικών και οικονομικών αντοχών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με εντονότατη διπλωματική κινητικότητα επιδιώκεται να αντιμετωπισθούν προκλήσεις της εποχής μας, από την πανδημία μέχρι και ακραίες φραστικές ή ένοπλές προκλήσεις. Στην προσπάθεια αυτή προστρέχουν πολλά κράτη. Ελάχιστα, δυστυχώς παραμένουν ακόμη προσδεδεμένα σε λογικές περασμένων αιώνων κλιμακώνοντας τις απειλές, αλλά και συμμετέχοντας σε ένοπλες συγκρούσεις.
Η δραστηριότητες της διεθνούς πολιτικής στην Ουκρανία, στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή του Κόλπου, στην Ευρώπη και η συμμετοχή ΗΠΑ και Ρωσίας στη σύνθετη αυτή και πολυσήμαντη προσπάθεια αφήνουν να διαφαίνονται μικρές φωτεινές αναλαμπές εξελίξεων, παρόλο που θα απαιτηθεί χρόνος, ώστε τα αποτελέσματα να είναι εμφανή για τους λαούς του κόσμου.
Θετικά δείγματα περιέρχονται από δρώντες που τους έχουμε κρατήσει σε μία απόσταση, παρά την ενεργό συμμετοχή τους σε σημαντικές διπλωματικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες.
Οι ΗΠΑ για να καταλήξουν σε συμφωνία επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν ευνόησαν τις πρωτοβουλίες του Κατάρ. Την ίδια διαδικασία επέλεξε πριν μερικά χρόνια μία άλλη, δημοκρατική, διοίκηση (administration) των ΗΠΑ για να συνομιλήσει με την στρατιωτική πτέρυγα της ΗΑΜΑS, που τότε έδρευε στη Ντόχα. Στο ίδιο πλαίσιο διεθνούς κινητικότητας Κατάρ και Ομάν εξασφαλίζουν σε πολλούς τον επιθυμητό δίαυλο επικοινωνίας με το Ιράν.
Το Ισραήλ επιλέγει να αξιοποιήσει την προθυμία της Ντόχα για θέματα που αφορούν στη Γάζα, αλλά και για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που κατευθύνεται στη Λωρίδα, έστω και αν προέρχεται από την Τουρκία.
Η Ευρώπη δεν μένει αδιάφορη στις επιλογές που προσφέρει η Ντόχα σε επενδύσεις, οικονομικές συνεργασίες, ανταλλαγή πληροφοριών ασφάλειας, κυρίως όμως αυτή την εποχή σε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για αντιμετώπιση της πανδημίας.
Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία είναι εταίροι της ανθρωπιστικής συνεργασίας με την Ντόχα. Οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης συνομιλούν απευθείας με τον Εμίρη της χώρας επειδή ο ίδιος έχει επιλέξει να διευθύνει τον αγώνα κατά της Πανδημίας, που οδηγεί την ανθρωπότητα στα όρια κοινωνικών και οικονομικών αντοχών.
Ο ΟΗΕ άνοιξε πριν από λίγες ημέρες Γραφείο στη Ντόχα για να ασχολείται με ειδικά θέματα τρομοκρατίας και πιο συγκεκριμένα με τους λόγους που κατευθύνουν τους ανθρώπους προς την τρομοκρατία. Η συνεργασία του ΟΗΕ με το Κατάρ, το οποίο έχει πολύ προωθημένη συμφωνία και με τις ΗΠΑ για ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, διευκολύνει πολύ τις συνομιλίες υπό το Κουβέιτ προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στην κρίση που ξέσπασε το 2017 στους κόλπους της συνεργασίας των χωρών της περιοχής αυτής. Τα Εμιράτα με τελευταίες δηλώσεις τους αφήνουν να διαφανεί μία αμυδρά ελπίδα εξελίξεων στη Σύνοδο κορυφής των χωρών του Κόλπου
Η Ελλάδα διατηρεί πολύ καλή σχέση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ ενώ με Ομάν, Μπαχρέϊν και Κατάρ η καλή μας σχέση εξελίσσεται με συντηρητικό σκεπτικισμό, παρά την ευρωπαϊκή δυναμική που καταγράφεται στην περιοχή.
Το Κατάρ μετά την καταστροφή στο Μάτι προσήλθε με προτάσεις παροχής ευρείας ανθρωπιστικής βοήθειας όπως θα μπορούσε να πράξει και στην περίπτωση, που θα επιλεγόταν μεταξύ των δύο χωρών, συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ανθρωπιστική αυτή συνεργασία μπορεί να περιλάβει μεγάλα κινητά νοσοκομεία, νοσοκομειακό εξοπλισμό, φαρμακευτικό υλικό καθώς επίσης και εξελιγμένο τεχνολογικό υλικό απαραίτητο για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, όπως έγινε με την Ιταλία. Επίσης υπάρχει περιθώριο να αναπτυχθούν προγράμματα, που αφορούν στην έρευνα και την τεχνολογία, για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών. Οι σχέσεις των χωρών δεν προσδιορίζονται μονομερώς. Ευτυχώς η εποχή μας παρέχει πολυδιάστατες δυνατότητες προκειμένου λαοί να έλθουν πλησιέστερα, να επικοινωνήσουν πολιτιστικά και να εξελιχθούν οικονομικά πολύ πριν το επίπεδο των διμερών τους σχέσεων αγγίξει το άριστο σημείο των προσδοκιών τους.
Η επικοινωνία των ηγετών στις ημέρες μας πραγματοποιείται με απλούστερο πρωτόκολλο και απευθείας διαπροσωπικές επικοινωνίες, που επιταχύνουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ωφεληθούν δοκιμαζόμενοι λαοί.
Η πολιτική συνεργασία των χωρών, έστω και αν περιορίζεται σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων και Ειδικών Απεσταλμένων, επιτρέπει και υποδέχεται θετικά μία απευθείας επικοινωνία ηγετών για να επιβεβαιώσουν εμπράκτως τη δημοσίως διακηρυγμένη απόφασή ενιαίας αντιμετώπισης όχι μόνο της πανδημίας, αλλά και κάθε ακραίας πρόκλησης.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr