Ρωσία: Τι είπε ο Πούτιν για Αρχαία Σπάρτη, Ορθοδοξία, Τζακ Λόντον και κορονοϊό
Η Ρωσία ξεπέρασε το «ψυχολογικό όριο» των χιλίων νεκρών της πανδημίας, αριθμός, που συγκρινόμενος με το τι συμβαίνει στις άλλες μεγάλες χώρες και πρωτίστως τις ΗΠΑ, μοιάζει κυριολεκτικά με «θαύμα»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μ’ έναν πληθυσμό κοντά στα 145 εκατομμύρια, η Ρωσία μόλις σήμερα Πέμπτη ξεπέρασε το «ψυχολογικό όριο» των χιλίων νεκρών της πανδημίας, 1073 μέχρι στιγμής, αριθμός, που συγκρινόμενος με το τι συμβαίνει στις άλλες μεγάλες χώρες και πρωτίστως τις ΗΠΑ, μοιάζει κυριολεκτικά με «θαύμα». Έχω ψάξει πολύ για να βρω αξιόπιστους μάρτυρες ή πηγές, που θα μπορούσαν με σοβαρότητα να αμφισβητήσουν την ισχύ των επίσημων μεγεθών, που ανακοινώνονται.
Σύμφωνα με αυτά η Ρωσία θρήνησε για δεύτερο 24ωρο τριψήφιο αριθμό νεκρών, 101 σήμερα, 105 χθες. Προς αντίκρουση των επίσημων στοιχείων δεν έχω εντοπίσει τίποτε πέραν φημολογιών και πολλών υπαρκτών, φυσικά, καταγγελιών ότι οι γιατροί της χώρας δίνουν τη μάχη χωρίς επάρκεια μέσων, με υπέρμετρο ηρωισμό και ξεπερνώντας τα όρια των αντοχών τους. Γι’ αυτό άλλωστε και 70 εργαζόμενοι του ιατρικού κλάδου έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους.
Συνολικά στη χώρα έχουν ως τώρα καταγραφεί 106.498 κρούσματα κι έχουν υποβληθεί σε εξέταση για τον ιό 3,5 εκατομμύρια πολίτες. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι η ρωσική ιατρική στατιστική αποδίδει στον κορονοϊό κυρίως τους θανάτους, που συνδέονται με εκτεταμένη πνευμονία και όχι άλλες επιπλοκές και πάλι οι διαφορές των μεγεθών δεν έχουν καμία σύγκριση με το πόσο τραγικά ανέτοιμες αποδείχθηκαν οι ανεπτυγμένες και αυτοθαυμαζόμενες δυτικές κοινωνίες της «ψηφιακής οικονομίας», έναντι πολλών ανατολικών, πολύ πιο προσγειωμένων στην πραγματικότητα της «φυσικής οικονομίας».
Αισθάνεσαι ότι πρόκειται για «θαύμα» αυτό, που συμβαίνει ως τώρα τουλάχιστον στη Ρωσία, ειδικά αν ζεις στη χώρα αυτή, γνωρίζεις τις εκρηκτικές αντιθέσεις της και τις ακρότητες στις συμπεριφορές των λαών της, καθώς και τις πολλές αδυναμίες των υποδομών της, πολλές από τις οποίες εξαρθρώθηκαν από τη λαίλαπα του «φιλελευθερισμού» και των «μεταρρυθμίσεων», οι εμπνευστές των οποίων χρειάστηκαν έναν θανατηφόρο ιό για να αναλογιστούν ότι οι οδοστρωτήρες, που εξαπολύουν εναντίον του «κράτους», λιώνουν μαζικά στο πέρασμά τους ανθρώπινες ζωές, τις «ελευθερίες» των οποίων δεν θα μπορεί να συμπονά τόσο πολύ ο φιλελευθερισμός, αν δεν υπάρξουν οι ζωές αυτές καθεαυτές.
Έχω ξαναγράψει ότι μεγάλο μέρος του «ρωσικού θαύματος» στην αντιμετώπιση του ιού οφείλεται στα αυστηρά σοβιετικά πρωτόκολλα δημόσιας υγείας και καραντίνας, που ευτυχώς έχουν εν πολλοίς διασωθεί, στην τεράστια σχολή λοιμωξιολογίας της Ρωσίας και τον μαζικά και συστηματικά εμβολιασμένο πληθυσμό, στην σωτήρια συνήθεια να αφήνεις στην είσοδο κάθε σπιτιού υποδήματα και πανωφόρια, στην έγκαιρη αντίδραση της ηγεσίας της.
Ωστόσο αναλογίζομαι και σας προσκαλώ για ένα δευτερόλεπτο να σκεφτείτε κι εσείς τι θα είχαμε ακούσει και διαβάσει στα «έγκυρα» διεθνή ΜΜΕ, αν δεν ήταν στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη, που οι νεκροί θάβονται σε μαζικούς τάφους και αποσυντίθενται σε ψυγεία, αλλά συνέβαινε το αντίθετο: να ήταν, δηλαδή, ο Πούτιν και η Ρωσία εκείνοι, που θα ζούσαν ή θα ευθύνονταν γι’ αυτήν την τραγωδία.
Θέλω απλά να πω ότι ένας από τους λόγους της σωτηρίας της Ρωσίας είναι και το γεγονός ότι στο τιμόνι της βρέθηκε την τελευταία 20ετία και σ’ αυτήν την συγκυρία ένας πρόεδρος διαφορετικός από τον αγαπητό στη Δύση μας Μπαρίς Γέλτσιν, ο οποίος μπορεί να κατηγορηθεί και κατηγορείται για τα πάντα, ο οποίος έχει σίγουρα κουράσει μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων από την πολυετή παραμονή του στην εξουσία, δύσκολα όμως θα του προσάψει κανείς ότι δεν εργάζεται σοβαρά και υπεύθυνα για την αρκούντως αποτελεσματική πολιτική, που θεωρεί σωτήρια για τη χώρα του και τα συμφέροντά της.
Από αυτήν την άποψη είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό και ιδανικό για συγκρίσεις το πώς προσπαθεί στο τελευταίο δραματικών τόνων μήνυμά του, που υποτίτλισε στα ελληνικά το kosmodromio.gr, να πείσει τους Ρώσους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τους περιοριστικούς κανόνες συμπεριφοράς, γιατί ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Στο διάγγελμα αυτό ο Πούτιν τάσσεται κατηγορηματικά κατά του «κοινωνικού δαρβινισμού» και τη βάρβαρη λογική να εγκαταλειφθούν οι αδύναμοι στην «ανοσία της αγέλης» και επικαλείται επιχειρήματα από την αρχαία ιστορία, τις διδαχές της ορθοδοξίας και των άλλων παραδοσιακών θρησκειών της χώρας, καθώς και τον δημοφιλή στη Ρωσία Αμερικανό συγγραφέα Τζακ Λόντον.
Εντυπωσιάζει όχι μόνο η σχεδόν στρατιωτική σοβαρότητα και πειθαρχία, με την οποία τον ακούν οι υπουργοί και οι κυβερνήτες, που παραμένουν συνδεδεμένοι, καθώς μόλις ολοκληρώθηκε μια τηλεδιάσκεψη μιάμισης ώρας, που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, αλλά και το ότι ο Πούτιν εκφωνεί χωρίς το παραμικρό λάθος την ομιλία του, την χρωματίζει με δραματικούς τόνους και χειρονομίες και μάλιστα χωρίς να συμβουλευθεί ούτε μία φορά σημειώσεις ή auto-cue…
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr