Πρέπει να υπάρξει επέκταση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό
Είναι γνωστό ότι αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ψυχραιμία, σύνεση και υπακοή σε κανόνες υγιεινής απαιτεί η δύσκολη περίοδος με τον κορονοϊό που διανύουμε και θα συνεχισθεί και το καλοκαίρι όπως φαίνεται.
Στην πατρίδα μας τις επόμενες εβδομάδες, όσο η θερμοκρασία θα ανεβαίνει, τόσο θα απομακρυνόμαστε από τη ζώνη που ευνοεί την εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτες ειδικών επιστημόνων.
Το φθινόπωρο θα ξέρουμε περισσότερα για αυτή τη λοίμωξη, θα έχουμε καινούργια φάρμακα, και μπορεί και εμβόλιο. Πρόσφατα, Επιστημονική Ομάδα διερεύνησε την επίδραση της θερμοκρασίας στην επίπτωση του COVID-19 παγκοσμίως.
Οι ερευνητές εντόπισαν μια σαφή επίδραση της θερμοκρασίας στο ρυθμό εξάπλωσης της νόσου, καθώς οι χώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα με μέσες τιμές μεταξύ 0οC και 18oC, εμφανίζουν ταχύτερα μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων ανά ημέρα και μεγαλύτερο συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, σε σύγκριση με τις χώρες με υψηλότερη μέση θερμοκρασία.
Ακόμα είναι πρόωρο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, ο χρόνος που ακολουθεί θα δείξει. Τα στοιχεία και η εμπειρία από την Κίνα όπου η πανδημία σχεδόν εξαντλήθηκε σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, αλλά και στην Ιταλία όπου άρχισε η μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά και τα στοιχεία στην Ελλάδα προβλέπουν σημαντική ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.
Υπάρχουν όμως αστάθμητοι παράγοντες και ομάδες πληθυσμών όπως διαμένοντες σε καταυλισμούς Ρομά, πρόσφυγες με υψηλές συνθήκες κινδύνου καθώς και υπερήλικοι συμπολίτες μας που ζούν σε οίκους ευγηρίας. Μέχρι τότε μένουμε κοινωνικά απομονωμένοι και περιμένουμε να έρθει ένα ευχάριστο ζεστό Ελληνικό καλοκαίρι για να το περάσουμε όλοι μαζί πάντα με κανόνες και υπό την αυστηρή τήρηση των μέτρων που ορίζει η πολιτεία.
Ο τουρισμός
Σε ότι αφορά στον τουρισμό, είναι γνωστό ότι αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας γενικότερα, αλλά και των νησιών και ειδικά της Ρόδου. Τα οικονομικά στοιχεία το αποδεικνύουν ακράδαντα.
Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ για το έτος 2018, η συνολική συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 30,9%, η συνολική συμμετοχή στην απασχόληση στο 25,9% της συνολικής απασχόλησης, η συνολική Απασχόληση στον αριθμό των 988.600 εργαζόμενων, τα έσοδα από εισερχόμενο τουρισμό στα 15,6 δισ. € (δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από κρουαζιέρα) [ΤτΕ] ,οι αφίξεις μη κατοίκων στα 30,1 εκατ. (δεν περιλαμβάνονται οι αφίξεις από κρουαζιέρα),η μέση κατά κεφαλή δαπάνη στα 520 € (δεν περιλαμβάνονται τα ποσά κρουαζιέρας),η εποχικότητα στο 54,8% των αφίξεων αλλοδαπών πραγματοποιείται Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο, η συγκέντρωση προσφοράς το 70% των ξενοδοχειακών κλινών συγκεντρώνονται σε 4 περιοχές της Ελλάδας [ΞΕΕ]-μια από αυτές η Ρόδος, στην ξενοδοχειακή Υποδομή στα 10.121 ξενοδοχεία / 798.650 κλίνες [ΞΕΕ] ομοίως η Ρόδος, στις Top 5 αεροδρόμια (σε αφίξεις αλλοδαπών ) Αθήνα (8.121.761), Ηράκλειο (3.319.392), Ρόδος (2.362.308), Θεσσαλονίκη (2.162.117), Κέρκυρα (1.509.219) [ΔΑΑ, Fraport Greece & ΥΠΑ.],η Ρόδος στην 3η θέση.
Καθίσταται σαφές, ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό όλων των ειδικοτήτων καθώς και των επιχειρήσεων. Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας τόσο των επισκεπτών όσο και των επαγγελματιών και των πολιτών του νησιού θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στις πύλες εισόδου αεροδρόμιο και λιμάνι, σύμφωνα με ειδικά πρωτόκολλα.
Προετοιμασία των ξενοδοχείων σε αυστηρούς κανόνες υγιεινής και τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των επισκεπτών, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κάποια ξενοδοχεία ιδίως των πολλών κλινών, γιατί τα μικρά καταλύματα θα μπορούσαν να ανοίξουν και νωρίτερα, θα αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν από τον Ιούλιο, πλην όμως με πρωτοκόλλα υγειονομικής διασφάλισης στο σύνολο τους, τα οποία μένει ακόμα να προσδιοριστούν.
Ειδικότερα προκειμένου να αντιμετωπιστούν πρόσθετα κόστη στους επιχειρηματίες του κλάδου από τυχόν κρούσμα κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να επιβληθεί 14ημερη καραντίνα του ασθενούς στο ξενοδοχείο, ιδίως για τα καταλύματα πολλών κλινών, κρίνεται σκόπιμο, να θεσμοθετηθεί οι τουρίστες να έχουν ιδιωτική ασφάλιση για αντιμετώπιση προβλήματος υγείας και ελλείψει αυτής, να υποχρεούνται με οικονομική επιβάρυνση τους και ενέργειες του ξενοδοχείου επιλογής τους, σε ασφάλιση υγείας, για όσο χρόνο διαρκεί η παραμονή τους.
Το σύστημα θα πρέπει να επενδύσει, αφενός στην εσωτερική αγορά αφετέρου στην προσέλευση τουριστών από όλο τον κόσμο, μέσα από την ποιοτική και ανταγωνιστική προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας. Η προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού εκτιμώ ότι θα αρχίσει να εκδηλώνεται στα μέσα του τρίτου τριμήνου και θα αποκτήσει κάποια δυναμική, όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.
Ως εκ τούτου, η ασκηθείσα τουριστική πολιτική, πρέπει να εστιάσει στην επέκταση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, την οποία συνδέω βέβαια με την ύπαρξη των απαραίτητων εργαλείων, όπως η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, την αναστολή καταβολής των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και άλλων διευκολύνσεων μέσω του Υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Δωδεκανήσου.
Πρέπει τα νησιά μας να βγουν κερδισμένα την επόμενη μέρα, εξαιτίας της μειωμένης ύπαρξης κρουσμάτων κορωνοϊού. Θα πρέπει όμως προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, να ληφθούν μέτρα πολύ δραστικά, ώστε να εκπέμπεται εμπιστοσύνη και ασφάλεια σε όσους επιλέξουν για τόπο διακοπών τους τη Ρόδο.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr