Οι απαντήσεις του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου στο ethnos.gr για τα εργασιακά
Ο κ. Καρούζος απαντά στα ερωτήματα των αναγνωστών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σήμερα 15/4 ο δικηγόρος-εργατολόγος Γιάννης Καρούζος απάντησε στα ερωτήματα των αναγνωστών για αποζημιώσεις, εργασιακές σχέσεις και μισθούς. Ο κ. Καρούζος ειδικεύεται σε εργασιακά θέματα, για αυτό και οι απορίες που έχουν απαντηθεί αναφέρονται αποκλειστικά στα παραπάνω θέματα.
Τέθηκαν πάρα πολλές ερωτήσεις, οι οποίες αφορούσαν σε συνταξείς και θα απαντηθούν εντός της εβδομάδας από τον συνεργάτη του ethnos.gr, δικηγόρο κ. Δημήτρη Μουσελίμη.
Δείτε παρακάτω τις απαντήσεις του εργατολόγου Γ. Καρούζου:
- Μετατέθηκα σε άλλη πόλη, μετά από δικό μου αίτημα και ο εργοδότης μείωσε το ωράριο εργασίας μου. Επιτρέπεται αυτό; - Σε περίπτωση μετάθεσης, η μεταβολή των υπόλοιπων όρων εργασίας συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή εις βάρος του εργαζομένου ο οποίος δεν είναι υποχρεωμένος να την αποδεχτεί. Η εξουσία του εργοδότη να ρυθμίζει θέματα που ανάγονται στην οργάνωση και διοίκηση της επιχείρησής του (διευθυντικό δικαίωμα) δεν είναι ανεξέλεγκτη. Οποιαδήποτε, καθ’ υπέρβαση των ορίων που θέτει ο νόμος ή και η σύμβαση εργασίας, μεταβολή των όρων της τελευταίας, όπως η μείωση των τακτικών αποδοχών του εργαζόμενου χωρίς τη συγκατάθεσή του, η οποία ταυτόχρονα μπορεί να επιφέρει υλική ή και ηθική ζημία στον εργαζόμενο, επισύρει στον εργοδότη τις ανάλογες συνέπειες ,π.χ. υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης.
- Ο εργοδότης μου με προσέβαλε επανειλημμένα, με απειλούσε, με εξανάγκασε να υποβάλλω την παραίτησή μου ώστε να μην μου καταβάλλει την νόμιμη αποζημίωση κι εγώ υπέκυψα. Μπορώ να διεκδικήσω αυτά που μου οφείλει; - Η οικειοθελής αποχώρηση (παραίτηση) ενός εργαζομένου είναι δικαίωμά του, συνεπεία της άσκησης του οποίου, ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης, η οποία είναι υποχρεωτική στις περιπτώσεις που εκείνος καταγγέλλει την σύμβαση εργασίας. Η παραίτηση όμως, λόγω απειλών, προσβολών και εν γένει ψυχολογικών πιέσεων δεν δύναται να θεωρηθεί ως οικειοθελής αποχώρηση, καθώς κατ’ ουσία η καταγγελία της σύμβασης προέρχεται από τον ίδιο τον εργοδότη λόγω της παράνομης συμπεριφοράς του. Ακολούθως, απαιτείται η καταβολή αποζημίωσης εκ μέρους του εργοδότη για να θεωρείται έγκυρη η καταγγελία. Ο εργαζόμενος μπορεί να αιτηθεί την αναγνώριση της καταγγελίας ως άκυρης και να διεκδικήσει μισθούς υπερημερίας ή καταβολή του νόμιμου ποσού αποζημίωσης.
- Πώς αμείβεται η υπερωριακή απασχόληση; - Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες, να απασχολούν τους μισθωτούς του συστήματος πενθήμερης εργασίας, μέχρι 9 ώρες ημερησίως και 45 ώρες εβδομαδιαίως. Όταν ο χρόνος εργασίας υπερβαίνει τα παραπάνω ημερήσια όρια, πρόκειται για υπερωριακή απασχόληση. Ο εργαζόμενος δύναται να αξιώσει την καταβολή των οφειλόμενων ποσών από υπερωρίες, εφόσον αυτά δεν του καταβάλλονται και η αξίωση, σε κάθε περίπτωση, υπόκειται σε πενταετή παραγραφή, που αρχίζει από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο αυτή γεννήθηκε. Διακρίνουμε μεταξύ παράνομης και νόμιμης υπερωρίας, λόγω του ότι για να συντρέχει η δεύτερη, υποχρεωτικά θα πρέπει ο εργοδότης να δηλώσει τις υπερωρίες ηλεκτρονικά στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», πριν αυτές πραγματοποιηθούν και να γνωστοποιεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, επίσης μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ» κατά το πρώτο 15θήμερο κάθε μήνα, το σύνολο των νόμιμων και εντός των προβλεπόμενων ορίων υπερωριών, που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοί του κατά τον προηγούμενο μήνα. Για κάθε ώρα νόμιμης υπερωρίας και μέχρι την συμπλήρωση 120 ωρών ετησίως, ο μισθωτός δικαιούται αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%. Για νόμιμη υπερωριακή απασχόληση πέραν των 120 ημερών το χρόνο προβλέπεται 60% προσαύξηση στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο. Για κάθε ώρα παράνομης υπερωρίας, για την πραγματοποίηση της οποίας δεν τηρούνται από τον εργοδότη οι προβλεπόμενες από το νόμο διατυπώσεις, ο μισθωτός, δικαιούται από την πρώτη ώρα της υπερωρίας, αποζημίωση ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο, προσαυξημένο κατά 80%.
Διαβάστε ακόμη
Ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία - Ποιοι ασθενείς έχουν προτεραιότητα
Έρχονται αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας: Οι συμφωνίες - «κλειδί»
Οι γυναίκες πτυχιούχοι υπερτερούν αριθμητικά σε όλο τον κόσμο: Ποιες σπουδές προτιμούν - Τι σπουδάζουν στην Ελλάδα
Ανησυχητικές τάσεις: Στο κρεβάτι του πλαστικού από την εφηβεία προκειμένου να... μοιάσουν στα φίλτρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr