Eργασιακό νομοσχέδιο: Πώς θα λειτουργεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας - Oι 10 μεγάλες αλλαγές
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που θα μπει στις ζωές μας μέχρι το τέλος του έτους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε την Τετάρτη στη Βουλή ο Κώστας Χατζηδάκης και το οποίο σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η εφαρμογή του μέτρου θα είναι σταδιακή, θα ξεκινήσει από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. τράπεζες, τηλεπικοινωνιακούς παρόχους κλπ.), ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί και από τις μικρότερες (μέσω του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ).
Διαβάστε επίσης: Τζεντιλόνι: Καλές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παρά τον κορονοϊό
Η Ψηφιακή κάρτα παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη (στο πλαίσιο του εργασιακού νομοσχεδίου) και χαρακτηρίστηκε ως η πιο σημαντική αλλαγή, «κλειδί» για την προστασία του εργαζόμενου. Η χρηματοδότησή της έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται η σχετική έγκριση.
Πώς θα λειτουργεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Οπως ανακοινώθηκε, το ΕΡΓΑΝΗ θα αποκτήσει από το τέλος Ιουνίου νέο προφίλ (ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) που θα αποτελέσει τη γέφυρα για την υποδοχή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία χρησιμοποιείται ήδη σε συγκεκριμένους κλάδους στη χώρα μας και αναμένεται να επεκταθεί με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να κάνουν την αρχή.
Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων και θα χαρακτηρίζει αυτόματα κάθε ώρα εργασίας ως κανονικό ωράριο - υπερεργασία, υπερωρία ή διευθέτηση, όπως επίσης τα διαλείμματα, τις ώρες και ημέρες απουσίας, τις άδειες, κλπ.
Αναλυτικότερα, ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του «Εργάνη ΙΙ» και έτσι με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται άμεσα η απασχόλησή του.
Η ψηφιακή κάρτα θα είναι εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ή η υφιστάμενη κάρτα εργασίας που χρησιμοποιούν ήδη πολλές επιχειρήσεις. Αποτελεί πρωτοποριακό εργαλείο ελέγχου και πάταξης της αδήλωτης, υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Ο λόγος είναι ότι τα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας πριν μπουν σε μια εγκατάσταση θα γνωρίζουν πόσους και ποιους εργαζόμενους πρέπει να βρουν εκεί. Έτσι, ακόμη και αν υπό την πίεση του εργοδότη ένας εργαζόμενος δεν δηλώσει την παρουσία του στο χώρο δουλειάς ή δηλώσει ότι έχει σχολάσει, ενώ εξακολουθεί να εργάζεται, ο έλεγχος θα είναι άμεσος, αυτόματος και διαφανής.
Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις που υιοθετούν την ψηφιακή κάρτα θα συμπληρώνεται αυτόματα η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και καταργείται το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών. Δηλαδή μειώνεται η γραφειοκρατία και το διοικητικό βάρος. Όπως προαναφέρθηκε, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από τις μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν ήδη σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας και θα επεκταθεί με βάση χρονοδιάγραμμα στις μεσαίες και μικρές. Η υλοποίηση των σχετικών υποδομών έχει προταθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα πρόστιμα για τους παραβάτες
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, παράλληλα, αξιοποιείται από την Επιθεώρηση Εργασίας (τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή που διαδέχεται το ΣΕΠΕ) για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου των επιχειρήσεων.
Στην περίπτωση που σε έλεγχο στην επιιχείρηση διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζομένου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα. Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί η εν λόγω παράβαση, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών.
Οι 10 σημαντικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι δέκα σημαντικότερες αλλαγές, που φέρνει το νομοσχέδιο, είναι:
- Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της μαύρης-υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
- Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.
- Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και «δικαιώματος αποσύνδεσης». Η Ελλάδα τρίτη χώρα στην ΕΕ, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, που νομοθετεί την αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος.
- Ενίσχυση στην πράξη της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
- Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Η Ελλάδα γίνεται μια από τις πρώτες χώρες που κυρώνουν τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
- Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζόμενους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους.
- Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών.
- Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ.
- Τέλος στο καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων.
- Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης.
Διαβάστε επίσης: Επίδομα 534 ευρώ: Ανοιξε η πλατφόρμα για δηλώσεις καλλιτεχνών
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr