Επίδομα 534 ευρώ: 50.000 επιχειρήσεις βγαίνουν εκτός αναστολών Μαρτίου - Τα 4 κριτήρια
Οι επιχειρήσεις που «κόβονται» από τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Μαρτίου και θα πρέπει να συντηρούν πλέον μόνες τους το μισθολογικό κόστος του προσωπικού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Περίπου 50.000 παλαιές επιχειρήσεις, που ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν τον Ιανουάριο του 2018, αλλά είχαν αύξηση τζίρου το 2020 συγκριτικά με το 2019 βρίσκονται στο στόχαστρο του νέου «κόφτη» που προστίθεται στο θεσμικό πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας για το επίδομα 534 ευρώ για τον Μάρτιο.
Οι επιχειρήσεις που «κόβονται» από τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Μαρτίου και θα πρέπει να συντηρήσουν πλέον μόνες τους το μισθολογικό κόστος του προσωπικού τους είναι επιχειρήσεις ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, που:
- Ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν τον Ιανουάριο του 2018
- Ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020
- Δεν άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019, αλλά παρόλα αυτά
- Είχαν αύξηση τζίρου το 9μηνο Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020 συγκριτικά με το ίδιο 9μηνο του 2019.
Διαβάστε επίσης: Επίδομα 534 ευρώ: Ποιες επιχειρήσεις κόβονται από τις αναστολές Μαρτίου
Οι 4 αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά για να μείνει εκτός από το μέτρων των αναστολών συμβάσεων μια επιχείρηση. Αντίθετα, επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018 ή δεν είναι καν υποκείμενες σε ΦΠΑ –όπως ισχύει για παράδειγμα για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια– ή άνοιξαν υποκατάστημα μετά την 1η Απριλίου 2019, εντάσσονται στο μέτρο των αναστολών χωρίς άλλα πρόσθετα κριτήρια, αρκεί ο ΚΑΔ τους να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ.
Νέες ημερομηνίες για τις δηλώσεις αναστολών
Καθώς μάλιστα οι εξελίξεις τρέχουν, το υπουργείο Εργασίας έδωσε χθες νέες προθεσμίες για τις προαναγγελίες των αναστολών Μαρτίου στο σύστημα «Εργάνη»: οι δηλώσεις των εργοδοτών τελικά θα ξεκινήσουν από σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου και θα διαρκέσουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 16:00 το απόγευμα. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας «εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που αφορούν όλο τον μήνα Μάρτιο ή μέρος αυτού. Στο ίδιο χρονικό διάστημα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που αφορούν τις 1/3, 2/3, 3/3 και 4/3/2021». Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας δηλαδή θα επιτρέπεται η προαναγγελία με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου. Αντίθετα από 8/3/2021 και ώρα 16:01 και μετά, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προαναγγέλλουν μόνο νέες αναστολές συμβάσεων εργασίας, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για το διάστημα από 1/3 ως και την 8/3/2021 και ώρα 16:00.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πως τα νέα κριτήρια του Μαρτίου θα κόψουν περίπου 50.000 επιχειρήσεις από την δυνατότητα να δηλώνουν αναστολές συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα με ειδικούς και φοροτεχνικούς, το ενδιαφέρον για τους χαμένους επικεντρώνεται στη βιομηχανία και το χονδρεμπόριο.
Πιο αναλυτικά, ανοιχτές αλλά πληττόμενες επιχειρήσεις που:
- έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και
- ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον
- δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020
για να είναι επιλέξιμες και να μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις των εργαζομένων τους, πρέπει:
- Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και
- Να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.
Φυσικά, για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, δεν ισχύει κανένα πρόσθετο κριτήριο επιλεξιμότητας και υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, που πρέπει να υπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.
Πίεση στον προυπολογισμό
Κόφτης με βάση το τζίρο, ακόμη και κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπαίνει για πρώτη φορά στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας, σε μια προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για καλύτερη στόχευση του μέτρου αλλά και περιορισμό του δημοσιονομικού κόστους που επιφέρει, καθώς συνιστά ένα από τα πλέον δαπανηρά από την αρχή της πανδημίας.
Διακηρυγμένος στόχος είναι, άλλωστε, τα μέτρα στήριξης σταδιακά να αποκτήσουν καλύτερη στόχευση, καθώς οι δημοσιονομικές αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού στενεύουν. Κι ενώ το συνεχιζόμενο lockdown δεν επιτρέπει προς το παρόν την έναρξη αποσωλήνωσης της οικονομίας όπως αυτή είχε τουλάχιστον σχεδιαστεί – δηλαδή την σταδιακή απόσυρση των οριζόντιων κορωνομέτρων και την σταδιακή υιοθέτηση μέτρων νέας γενιάς – εφαρμόζονται ενδιάμεσες λύσεις, όπως αυτές νέων κριτηρίων και προϋποθέσεων, που καθιστούν πιο στοχευμένα τα μέτρα στήριξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού (επίδομα 534 ευρώ) των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο προϋπολογίζονται 200 εκατομμύρια ευρώ, όταν για τις αποζημιώσεις των αναστολών Φεβρουαρίου εκτιμάται πως θα καταβληθούν περίπου 250 εκατομμύρια αύριο Παρασκευή και για τις αποζημιώσεις των αναστολών Ιανουαρίου είχαν καταβληθεί 306 εκατομμύρια. Μέσα σε δυο μήνες, το κονδύλι έπεσε κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, καθώς υιοθετήθηκαν δυο απανωτοί κόφτες:
- προαναγγελία των αναστολών και εντατικοποίηση των ελέγχων από τον Φεβρουάριο για την «σύλληψη» των ψευδεπίγραφων αναστολών συμβάσεων (εργοδότες απασχολούσαν κανονικά εργαζόμενους και τους δήλωναν εκ των υστέρων σε αναστολή)
- κόφτης από τον Μάρτιο για τις παλαιές επιχειρήσεις που εμφάνισαν αύξηση τζίρου το 2020 εν μέσω πανδημίας κι ενώ δεν είχαν στο μεταξύ ανοίξει υποκαταστήματα
Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο δηλώθηκαν σε αναστολή σύμβασης περίπου 548.000 εργαζόμενοι έναντι 623.000 τον Ιανουάριο. Από την προαναγγελία κόπηκαν δηλαδή 75.000 μισθωτοί. Τον Μάρτιο αναμένεται να είναι ακόμη λιγότεροι.
Διαβάστε επίσης: Επίδομα 534 ευρώ: Aνατροπή στις αιτήσεις - Ξεκινούν από Πέμπτη 4 Μαρτίου
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr