Δήμος Μούτσης: Τραγούδια και συνεργασίες που σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η είδηση του θανάτου του Δήμου Μούτση στα 86 του χρόνια σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο Δήμος Μούτσης αποτέλεσε έναν σπουδαίο συνθέτη που άφησε το αποτύπωμά του στην ελληνική μουσική σκηνή.
Με μια καριέρα που εκτείνεται σε δεκαετίες, ο Δήμος Μούτσης διακρίθηκε για τις δημιουργίες του σε πολλά μουσικά είδη, ενώ μέσα από τα τραγούδια και τις μελωδίες του, σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά και άφησε το δικό του ανεξίτηλο στίγμα στην ελληνική μουσική κουλτούρα.
Οι συνεργασίες του και τα τραγούδια που δημιούργησε με κορυφαίους ερμηνευτές θεωρούνται πλέον κλασικά και διαχρονικά. Η απώλεια του Δήμου Μούτση αφήνει ένα κενό στον μουσικό κόσμο, αλλά η κληρονομιά του θα ζει για πάντα μέσα από τα έργα του και την αναγνώριση που απέκτησε ως ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας.
Η συνεργασία με τον Νίκο Γκάτσο
Η γνωριμία του Δήμου Μούτση με τον Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι σε ένα καφέ-ζαχαροπλαστείο στα μέσα της δεκαετίας του '60 ήταν το έναυσμα για μια επιτυχημένη πορεία στην ελληνική μουσική.Η συνεργασία μεταξύ του Νίκου Γκάτσου και του Δήμου Μούτση αποτέλεσε μία από τις πιο επιτυχημένες στην ελληνική μουσική ιστορία. Ο Γκάτσος, με τους ποιητικούς του στίχους, και ο Μούτσης, με τη μουσική του, δημιούργησαν αξέχαστα τραγούδια που έμειναν στην καρδιά του κοινού.
Το «Βρέχει ο Θεός» αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο τραγούδι του Δήμου Μούτση, με την αξεπέραστη ερμηνεία του Σταμάτη Κόκοτα. Ακολούθησαν άλλες επιτυχίες όπως το "Μην μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα" και το «Πειραιώτισσα», ενώ η συνεργασία τους έφερε στο φως και το αξέχαστο «Σ' έβλεπα στα μάτια» με την εκφραστική ερμηνεία της Βίκυς Μοσχολιού.
Το 1969, ο Δήμος Μούτσης συνέχισε την επιτυχημένη του πορεία με τραγούδια που αγαπήθηκαν αμέσως από το κοινό. Το «Αύριο Πάλι», με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ήταν ένα από αυτά, καθώς και το «Με Ένα Παράπονο», το οποίο ερμήνευσαν επίσης ο Μπιθικώτσης και ο Μανώλης Μητσιάς. Το «Με Ένα Παράπονο» είναι από μία από τις πρώτες επιτυχίες του Μητσιά. Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού έγινε από τον Μητσιά στην ταινία «Ένας Μάγκας στα Σαλόνια».
Ο Δήμος Μούτσης έχει γράψει την μουσική για 5 ταινίες του Ελληνικού κινηματογραφου :«Ενα αστείο κορίτσι»,«Ενας μάγκας στα σαλόνια», «Η αριστοκράτισσα και ο αλήτης», «Ο αρχιψεύταρος» και «Η αρχόντισσα του λιμανιού».
Από τον Μάνο Χατζιδάκι στον «Άγιο Φεβρουάριο»
Το 1970 ανέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις στο Μούτση, τη φροντίδα της ενορχηστρώσης και της μουσικής διεύθυνσης των τραγουδιών του στον δίσκο «Επιστροφή». Όλα σε στίχους Νίκου Γκάτσου και με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την πρωτοεμφανιζόμενη τότε Δήμητρα Γαλάνη.
Ο Μούτσης συνεχίζει να γράφει επιτυχίες όπως το «Αυτά τα χέρια» (στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου) και το «Στην Ελευσίνα μια φορά» (στίχοι Βασίλη Ανδρεόπουλου) με ερμηνεία από τον Μητσιά.
Ο Δήμος Μούτσης είχε μια εντυπωσιακή πορεία στον χώρο της ελληνικής μουσικής, δημιουργώντας αξέχαστες μελωδίες και συνεργαζόμενος με κορυφαίους στιχουργούς και ερμηνευτές. Το άλμπουμ «Άγιος Φεβρουάριος», που κυκλοφόρησε το 1972, αποτέλεσε ένα ακόμη ορόσημο στην καριέρα του. Με τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου και τις ερμηνείες των Δημήτρη Μητροπάνου και Πετρή Σαλπέα, το άλμπουμ περιλάμβανε μεγάλες επιτυχίες όπως το «Άγιος Φεβρουάριος», «Κι αν φταίει κανείς», «Το σπίτι στην ανηφοριά», «Η σούστα πήγαινε μπροστά», «Άλλος για Χίο τράβηξε» και άλλα.
Ο «Συνοικισμός Α» του Δήμου Μούτση αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό του έργο. Με στίχους κυρίως των Γιάννη Λογοθέτη, Νίκου Γκάτσου, Μάνου Ελευθερίου και της Βαρβάρας Τσιμπούλη, και ερμηνευτές τους Αντώνη Καλογιάννη και η Βίκυ Μοσχολιού, αποτέλεσε μια σημαντική καλλιτεχνική προσφορά στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Το άλμπουμ περιλάμβανε αξέχαστες επιτυχίες όπως το «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε», το οποίο έγινε εξαιρετικά δημοφιλές και αγαπήθηκε από το κοινό.
Το 1973 κυκλοφορούν οι «Στροφές», άλλη μια λαϊκή και συνάμα πολύ μελωδική δίσκογραφική δουλειά του Δήμου Μούτση. Με μόνη ερμηνεύτρια την Βίκυ Μοσχολιού και στίχους Πυθαγόρα, Λογοθέτη, Ελευθερίου, αλλά και Γκάτσου. Εκεί θα ακούσουμε επιτυχίες όπως: «Αγκαλιά και πλάι πλάι», «Και γειά χαρά», «Μια βραδιά στη Λάρισα», «Εγώ είμ’ εγώ» και το ατμοσφαιρικό «Στους μπαξέδες» που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μάρκου Βαμβακάρη.
Το 1974 στη μεταπολίτευση, «Μαρτυρίες», που περιλάμβανε τα τραγούδια του Μούτση που είχε κόψει η λογοκρισία της χούντας. Το 1975 κυκλοφορεί την «Τετραλογία», ένας πρωτοποριακός κύκλος μελοποιημένης ποίησης βασισμένος σε ποιήματα των Κ.Π. Καβάφη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιώργου Σεφέρη και Γιάννη Ρίτσου.
Ακολούθησε το 1976 η «Εργατική συμφωνία», μουσική από το θεατρικό έργο του Γιώργου Σκούρτη «Απεργία». Το 1979 κυκλοφορεί το «Δρομολόγιο» πάνω σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και με την ερμηνεία του Μανώλη Μητσιά. Στο «Δρομολόγιο» θα ακούσουμε κομμάτια όπως «Σαν τον Τσε Γκεβάρα», «Μακρυνή της αγάπης ώρα», «Ελλάδα Ελλάδα», «Στ΄ Αγιον Όρος» κλπ.
H συνεργασία με τη μεγάλη ρεμπέτισσα Σωτηρία Μπέλου
Το 1981 κυκλοφόρησε το «Φράγμα» σε στίχους Κώστα Τριπολίτη. Με τραγούδια όπως: «Δε λες κουβέντα», «Delenda est (Ερηνούλα μου) », «Γράμμα από τη λεγεώνα των ξένων», «Νταλίκα» κλπ. Τα λαϊκά τραγούδια του δίσκου τραγουδήθηκαν από την μεγάλη ρεμπέτισσα Σωτηρία Μπέλου με τον Δήμο Μούτση να τραγουδάει μόνο το ρεφρέν από το πασίγνωστο «Δε λες κουβέντα».
Το 1983 με το «Ενέχυρο» εγκαινιάζει την μοναχική πορεία. Το 1987 ακολουθεί το «Να!» που περιέχει και τα πολύ γνωστά του τραγούδια «Το όνειρο» και το «Μια φυσαρμόνικα που κλαίει». Το 1990 «Ταξιδιώτης του παντός» με τη Νανά Μούσχουρη, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος δίσκος που έγραψε για άλλο τραγουδιστή πλην του ιδίου. Το 1994 επέστρεψε με το «Για Πούλημα Λοιπόν!» πάλι με στίχους και ερμηνεία δική του.
Η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση και η διαγραφή από το ΜέΡΑ25
Η τραγουδίστρια Λυδία Σέρβου, με ανάρτησή της στο Facebook είχε περιγράψει πριν από τρία χρόνια ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης από τον γνωστό μουσικοσυνθέτη.
Αποκαλύπτοντας το όνομά του σε συνέντευξή της αργότερα, εξήγησε τους λόγους που προχώρησε σε αυτή την κίνηση: «Ο άνθρωπος που σακάτεψε την ψυχή μου πριν καν συμπληρώσω τα 15 χρόνια είναι ο μουσικοσυνθέτης Δήμος Μούτσης. Και το λέω γιατί πρέπει να διευκρινίσω ρητά ότι δεν είναι άλλοι εμπνευσμένοι και καταξιωμένοι συνθέτες, όπως ο Ξαρχάκος και ο Μαρκόπουλος, τα ονόματα των οποίων κακώς αναμείχθηκαν από κάποιους. Δεν είχα βεβαίως ποτέ ούτε την πρόθεση ούτε τη δυνατότητα να προβλέψω ότι θα υπήρχαν τέτοια σχόλια για τους δύο αυτούς λαμπρούς δημιουργούς μας. Είναι σπουδαίοι συνθέτες αλλά και άνθρωποι, τους εκτιμώ και η ίδια απεριόριστα, αλλά και η Ελλάδα ολόκληρη και ο κόσμος, και πάντα στις μουσικές μου παραστάσεις ερμηνεύω τραγούδια τους» είχε πει τότε στα «Νέα» η Λυδία Σέρβου.
Το ΜέΡΑ25 μετά την επώνυμη καταγγελία εις βάρος του για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ανέστειλε την ιδιότητα μέλους του Δήμου Μούτση.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr