Μίκης Θεοδωράκης: Μπάσης και Βουλγαράκη τον αποχαιρετούν - «Ο θείος μου είναι η ρίζα μας» λέει η ανιψιά του, Μάρω
Πλήθος κόσμου βρέθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών για να πει το τελευταίο αντίο στον οικουμενικό Έλληνα δημιουργό, Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Με ένα κόκκινο λουλούδι, χειροκροτήματα, τη λέξη «αθάνατος» και ένα τραγούδι να ψελλίζουν στα χείλη, πλήθος κόσμου βρέθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών για να πει το τελευταίο αντίο στον οικουμενικό Έλληνα δημιουργό, Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών. Ο αποχαιρετισμός του μοιάζει με μία μεγάλη γιορτή, μνήμης και αφύπνισης. Την ίδια ώρα στεφάνια καταφθάνουν από σωματεία, οργανώσεις και πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ σε κατάθεση στεφάνου προχώρησε και η οικογένεια του Ιβάν Σαββίδη και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Διαβάστε επίσης: Τότε δίχαζαν ο Μάνος με τον Μίκη, τώρα το Bachelor με το Big brother. Στόχος ήταν το μυαλό. Τον πέτυχαν!
Το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα, το οποίο ξεκίνησε από το μεσημέρι της Δευτέρας (6/9), ολοκληρώθηκε σήμερα στις 14:00, ενώ για τις 15:00 ήταν προγραμματισμένη η τελετή αποχαιρετισμού, στην οποία παραβρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού, καλλιτεχνικού και του πνευματικού κόσμου. Στη συνέχεια, η σορός του Μίκη κατευθύνθηκε προς το λιμάνι του Πειραιά, απ' όπου ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης θα ξεκινήσει για το τελευταίο του ταξίδι με προορισμό την ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του, την Κρήτη, για να ενταφιαστεί το μεσημέρι της Πέμπτης (9/9) στον Γαλατά Χανίων, όπως το επιθυμούσε.
Μάρω Θεοδωράκη: «Είναι σαν να χάνω για δεύτερη φορά τον πατέρα μου»
«Είμαι αρκετά φορτισμένη. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η ρίζα μας. Είναι σαν να μας έχει ξεριζωθεί ένα μεγάλο κομμάτι, το οποίο όμως πρέπει να το ποτίζουμε και να το φροντίζουμε για να πάει μέχρι βαθιά. Ο θείος μου είναι η ψυχή μας. Είμαι ευλογημένη που έχω μεγαλώσει σε αυτή την οικογένεια γιατί και ο πατέρας μου, Γιάννης, ήταν πολύ σπουδαίος άνθρωπος. Όπως καταλαβαίνετε, είναι σαν να χάνω εγώ και τα αδέλφια μου για δεύτερη φορά τον πατέρα μας. Έτσι νιώθω» αναφέρει συγκινημένη η ανιψιά του, Μάρω Θεοδωράκη στο ethnos.gr.
Διαβάστε επίσης: Γρηγόρης Βαλτινός: «Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θα ξεχαστεί ποτέ - Έφερε την ποίηση στα χείλη των Ελλήνων»
Ο Μίκης (Μιχάλης) Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου του 1925. Πατέρας του ήταν ο Γιώργης Θεοδωράκης με καταγωγή από τον Γαλατά των Χανίων και την μεγάλη οικογένεια των Θεοδωράκηδων, απογόνων του Θεοδωρομανώλη, ξακουστού Κρητικού λυράρη και εκ των δημιουργών του ριζίτικου τραγουδιού, τον οποίο είχαν αποκεφαλίσει οι Τούρκοι. Η μητέρα του Ασπασία Πουλάκη καταγόταν από τον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας. Εξ ου και ο δίσκος Ασίκικο Πουλάκη που κυκλοφόρησε το ’98 με στίχους του Μιχάλη Γκανά και μικρασιατικές μνήμες.
Δημήτρης Μπάσης: «Ήταν ένας απλός και προσιτός άνθρωπος»
Με τον Δημήτρη Μπάση γνωρίστηκαν το 1999. Σε μία συναυλία που έγινε προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη στη Σάμο. Από τότε συνεργάστηκαν αρκετές φορές, με την τελευταία να ήταν στη θεατρική παράσταση «Όμορφη Πόλη» που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής, τον Ιανουάριο του 2020. «Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, είχε έρθει για να συγχαρεί τους συντελεστές και μου είχε πει ότι του άρεσε η φωνή μου και ότι έχω ωραία λαϊκή χροιά. Μάλιστα, μου είπε ότι θα ήθελε να ερμηνεύσω κάποια στιγμή το τραγούδι του «Νεκρού Αδερφού». Είναι από τα σπουδαιότερά του έργα και αναφέρεται στην ενότητα γιατί ήθελε τον ελληνισμό ενωμένο. Το έργο αυτό γράφτηκε για τον Εμφύλιο. Όταν κυκλοφόρησε από τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, το 1961, λόγω πολιτικών καταστάσεων, απαγορεύτηκε να βάλει όλα τα τραγούδια του έργου στον δίσκο. Υπήρξε λογοκρισία» θυμάται ο τραγουδιστής.
Και συνέχισε: «Σαράντα χρόνια μετά, ακούγοντάς με ο Μίκης, θέλησε να βγάλει το έργο ολοκληρωμένο. Μπήκαμε στο στούντιο και είχα πολύ άγχος και αγωνία γιατί ήξερα ότι θ’ αναμετρηθώ με τον προκάτοχο του έργου, Γρηγόρη Μπιθικώτση. Τότε ο Μίκης με περιέθαλψε με πολλή αγάπη και στοργή. Μου είπε: «Χαλάρωσε μικρέ. Σε έχω ακούσει. Ξέρω τι μπορεί να κάνεις και την ώρα που θα τραγουδάς, θα πάρω τα καλύτερα στοιχεία της φωνής σου. Αυτή ήταν μία συμβουλή του Μίκη με πολλή αγάπη. Ήταν ένας απλός και προσιτός άνθρωπος, παρόλο το τεράστιο μέγεθος της προσωπικότητάς του. Νιώθω τυχερός που τον γνώρισα».
Παυλίνα Βουλγαράκη: «Ο Μίκης θα είναι για πάντα εδώ, πάντα μαζί μας»
Η ζωή του σπουδαίου δημιουργού απλώνεται σαν μάθημα για όλες τις γενιές, αυτές που μεγάλωσαν μαζί του, αυτές που τον γνώρισαν στη ακμαιότατη δύση του, αυτούς που θα τον μάθουν στο μέλλον. «Μας σύστησε έναν κόσμο τεράστιων μουσικών κειμένων, έβαλε την ποίηση μέσα στα σπίτια μας κι αυτό που λέω, ήταν μόνο κάτι απ' όσα έκανε. Δεν μπορώ πάρα να μεταφέρω μόνο την αιώνια, την απέραντη ευγνωμοσύνη που αισθάνομαι. Την προσφορά του στην Ελλάδα, την παγκόσμια προσφορά του, την εμπεριέχουμε όλοι είτε το αναγνωρίζουμε είτε όχι. Η μικρή μου αδερφή που μόλις τελείωσε το λύκειο μου είπε: "Τον ήξερα, αλλά όχι αληθινά" κι από προχθές τον ανακαλύπτει, ακούει διαρκώς τραγούδια του, ψάχνει συνεντεύξεις. Ίσως δεν έφυγε, σκέφτηκα. Ίσως ξαναγεννιέται. Έτσι κι αλλιώς πέρασε στην Αθανασία» εξομολογείται η Παυλίνα Βουλγαράκη στο ethnos.gr.
Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια είχε την ευλογία να τον γνωρίσει και να δουλέψει μαζί του, το καλοκαίρι του 2017. «Δεν είχα αγωνία για τη συνάντηση μας, αλλά την προσμονή και τη χαρά ενός παιδιού που θα πήγαινε να συναντήσει έναν οικουμενικό δημιουργό. Ήταν μαζί μου ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, εκείνος με πήγε στο σπίτι του. Όταν φτάσαμε ένιωσα ένα ακατανίκητο δέος, τελικά μου κόπηκε η ανάσα. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν οικογένεια για εμένα και είχα μαζί του μεγάλη άνεση. Του ψιθύρισα δειλά: "Τώρα εγώ τι πρέπει να κάνω; Τι πρέπει να πω; Γύριζαν τόσα πολλά στο μυαλό μου αλλά ξαφνικά, δεν έχω τίποτα". Τότε ο Μαχαιρίτσας μου ψιθύρισε: "Τώρα μόνο θα ακούς" … Μας είπε πολλές ιστορίες και ο χρόνος σταμάτησε. Για τον Ρίτσο, τον Χατζηδάκι, τον Γκάτσο και άλλους πολλούς. Μας είπε πώς γράφτηκε η "Μυρτιά", για το χαρτάκι που του άφησε ο Γκάτσος στην τσέπη με ένα ποίημα που έγραψε για την γυναίκα του Μίκη Θεοδωράκη, την Μυρτώ. Μας είπε γι' αυτή την ιστορία και κάτι που δεν έχω δει ν' αναγράφεται κάπου δημόσια, όποτε θα το κρατήσω κι εγώ μυστικό. Μας μίλησε με τρυφερότητα και πάθος για τη Μυρτώ Αλτίνογλου, τη Μυρτώ του. Και για όσα έζησε, αυτά μόνο τόσο όσο ρωτούσαμε. Έλεγε: "Στο μοναδικό που εξακολουθώ να πιστεύω και να ελπίζω είναι οι νέες γενιές" κι η καρδιά μου γέμισε συγκίνηση, η ψυχή μου ελπίδα. Κάναμε αναλυτική συζήτηση για τους καλλιτέχνες της γενιάς μου. Ήξερε τους πάντες και τα πάντα. Στο τέλος προσέθεσε με νεανική χάρη και χιούμορ, "Για εσάς έχω μάθει δεσποινίς ότι είστε η ωραία των Αθηνών". Γέλασα με την καρδιά μου και παράλληλα κατακοκκίνησα, ενώ κάτι πήγα να πω, μου ξανά ψιθύρισε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γελώντας: "Ξέρεις πόσες ωραίες έχει δει; Πάρε το κομπλιμέντο σου και σταμάτα". Όπως έγραψε η Χάρις Αλεξίου: "Αποχαιρετάμε ένα θεό, μια χώρα, ένα έθνος, έναν αιώνα Ελλάδας". Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο Μίκης Θεοδωράκης πατέρας γενεών, των παππούδων, των πατεράδων και των μανάδων, των παιδιών, των εγγονιών μας, δεν θα φύγει ποτέ. Θα είναι για πάντα εδώ. Πάντα μαζί μας» πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: Μίκης Θεοδωράκης: Τα διεθνή ΜΜΕ για τον θάνατό του
Η φήμη και η αξία του Μίκη Θεοδωράκη κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας μας και τα τραγούδια του ενέπνευσαν και διασκευάστηκαν από καλλιτέχνες παγκόσμιας φήμης. Έγραψε όλα τα είδη της μουσικής: όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα, χορωδιακή εκκλησιαστική μουσική, μουσική για αρχαίο δράμα, για θέατρο, για κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι, μετασυμφωνικά έργα. Επίσης, έγραψε πολλά βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. «Από τα τραγούδια του, έχω ξεχωρίσει την “Όμορφη Πόλη” και το “Αρνήθηκα” σε στίχους του πατέρα μου και μουσική του θείου μου. Χωρίς, βέβαια, να σημαίνει αυτό ότι δεν ξεχωρίζω και θαυμάζω όλο το μουσικό έργο του Μίκη. Ένας είναι, ο μέγιστος. Θυμάμαι, όταν ήμουν έφηβη να του εκμυστηρεύομαι ότι αγαπώ τη μουσική και τότε εκείνος μου απάντησε: “Το θέμα γλυκιά μου είναι να σε αγαπήσει εσένα η μουσική”. Ευτυχώς, συνέβη αυτό» καταλήγει η Μάρω Θεοδωράκη.
Πώς θα γίνει η κηδεία
Την Πέμπτη το πρωί τα Χανιά υποδέχονται τον Μίκη Θεοδωράκη στην τελευταία του κατοικία όπως εκείνος το επιθυμούσε. Η επίσημη διαδικασία για την κηδεία έχει ως εξής:
- Άφιξη της σορού το πρωί της Πέμπτης στις 7.30 στο λιμάνι της Σούδας
- Αυτοκινητοπομπή μέχρι την πλατεία της Δημοτική Αγοράς Χανίων όπου στη συνέχεια θα συνοδευτεί πεζή στη Μητρόπολη Χανίων όπου θα τεθεί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι σε λαϊκό προσκύνημα.
- Στη συνέχεια θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή η σορός στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στον Γαλατά όπου θα τελεστεί εξόδιος ακολουθία στις 13.00 το μεσημέρι.
- Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας θα συνοδευτεί πεζή η σορός στο κοιμητήριο του Γαλατά για να γίνει η ταφή.
- Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα από τον δήμαρχο Χανίων κατόπιν συνεννόησης με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και τον πληρεξούσιο πρόεδρο, Γιώργο Αγοραστάκη.
Μίκης Θεοδωράκης: Το ύστατο χαίρε στον κορυφαίο συνθέτη
Παραιτείται ο Θοδωρής Ζαγοράκης από την ΕΠΟ
Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Aνησυχία για την Εύβοια
Σάλος στην Κύπρο: Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους καθηγητές να σκίσουν σελίδα βιβλίου
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr