Freddie Mercury: Η αποθέωση στο Wembley το 1985 και το σκληρό τέλος ενός θρύλου
Σαν σήμερα πριν από 29 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός τραγουδιστής των Queen, Freddie Mercury🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στις 24 Νοεμβρίου του 1991, ο ανεπανάληπτος showman Φρέντι Μέρκιουρι (Freddie Mercury) έχασε τη μάχη για τη ζωή, χτυπημένος από την ασθένεια του AIDS. Ο Φρέντι Μέρκιουρι των Queen θεωρείται από τις πλέον κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής παγκοσμίως. Πρωτοπόρος και μοναδικός στο είδος του. Ο ίδιος συνήθιζε να λέει «I won't be a rock star. I will be a legend» και έγινε θρύλος.
Ο Φαρόχ Μπουλσάρα γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας. Ένα ντροπαλό αγόρι, που λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν αστέρι της πιο εμβληματικής μπάντας όλων των εποχών. Ο θρυλικός Freddie Mercury των Queen διέθετε μια φωνή φαινόμενο και αποτελεί 74 χρόνια μετά τη γέννησή του και 29 χρόνια μετά τον θάνατο του, τον πιο χαρισματικό τραγουδιστή όλων των εποχών, ίνδαλμα της ροκ μουσικής.
Το θρυλικό τραγούδι-ύμνος «Bohemian Rhapsody» που ερμήνευσε μοναδικά ο Mercury κατάφερε να σπάσει ένα μοναδικό ρεκόρ στο YouΤube, αφού έγινε το πρώτο video clip που ξεπερνάει τις 1.000.000.000 προβολές που γυρίστηκε πριν τη δεκαετία του '90 και συγκεκριμένα στα 70's.
Για να γιορτάσουν το γεγονός, τα δυο εναπομείναντα μέλη του συγκροτήματος, o Brian May και ο Roger Taylor, συνεργάστηκαν με τη Universal Music και το YouTube για μια καινούργια ψηφιακά επεξεργασμένη εκδοχή του αυθεντικού clip, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο μουσικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Top of the Pops» στην Αγγλία το 1975. Λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ τους, ο Μέρκιουρι σχεδίασε το λογότυπο της μπάντας, γνωστό ως το «έμβλημα των Queen». Το λογότυπο συνδυάζει τα ζωδιακά σύμβολα των τεσσάρων μελών των Queen.
Διέθετε τη φωνή ενός τενόρου
Η φωνή του Freddie Mercury ήταν τόσο μοναδική, διότι ήταν καταπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο μπορούσε να την ελέγξει. Βάσει έρευνας μιας ομάδας Αυστριακών, Τσέχων και Σουηδών ερευνητών, από το πανεπιστήμιο της Βιέννης, προέκυψε ότι διέθετε τη φωνή ενός τενόρου, που έμοιαζε περισσότερο με αυτή ενός βαρύτονου.
Ότι οι φωνητικές χορδές του κινούνταν πιο γρήγορα απ’ ό,τι των υπολοίπων συναδέλφων του – ένα τυπικό βιμπράτο κινείται από 5,4 Hz μέχρι 6,9 Hz, του Μέρκιουρι κυμαινόταν στα 7,04 Hz. Οι ίδιοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο τραγουδιστής των Queen χρησιμοποιούσε και μια τεχνική που ονομάζεται «subharmonics» (υποαρμονικές) – κατά την οποία οι κοιλιακές πτυχές δονούνται μαζί με τις φωνητικές χορδές, ευρύτερα γνωστή ως «τραγούδια λαρυγγισμών».
Wembley 1985... Η υψωμένη γροθιά και ο θρίαμβος
Μια από τις πιο εμβληματικές εμφανίσεις των Queen ήταν στο show Live Aid του Wembley, που συγκέντρωσε 72.000 θεατές το 1985. Οι Queen ανέβηκαν στη σκηνή του Wembley έχοντας περί τα 17 λεπτά στη διάθεσή τους. Ακολούθησε η καλύτερη ίσως live εμφάνιση όλων των εποχών. Το single «Hammer to Fall» είχε μόλις κυκλοφορήσει και η εισαγωγή με το «Bohemian Rhapsody» έδωσε τη θέση της στο «Radio Ga Ga». Η στιγμή που ο Mercury υψώνει τη γροθιά του προς το κοινό έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα στην ιστορία της ροκ μουσικής. «Μπάσταρδοι, κλέψατε όλο το show», φαίνεται να είπε ο Elton John μετά τη συναυλία.
Η διάγνωση του AIDS και οι τελευταίες μέρες του «Innuendo»
H σόλο καριέρα του Freddie Mercury ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα. Πριν ακόμα κυκλοφορήσει το πρώτο του σόλο άλμπουμ και με το ψευδώνυμο Λάρι Λιούρεξ, είχε ηχογραφήσει μία εκτέλεση του «I Can Hear Music» που είχαν πρωτοτραγουδήσει οι Beach Boys. Το έτος του 1990 επιστρέφει στο στούντιο και ηχογραφεί μαζί με τους Queen το άλμπουμ «Innuendo» το τελευταίο άλμπουμ πριν αποσυρθεί από τη δισκογραφία.
Τον Οκτώβριο του 1986, ο βρετανικός τύπος ανέφερε ότι ο Μέρκιουρι έκανε αιματολογικές εξετάσεις για HIV στην κλινική Harley Street. Ο ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας The Sun, Χιου Γουάιτοου, ρώτησε τον Μέρκιουρι σχετικά με την ιστορία στο Heathrow Airport, καθώς επέστρεφε από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία. Τότε, ο Μέρκιουρι αρνήθηκε ότι έπασχε από την ασθένεια. Σύμφωνα με τον σύντροφό του, Τζιμ Χάτον, ο Μέρκιουρι διαγνώστηκε με AIDS στα τέλη του Απριλίου του 1987.
Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ο τραγουδιστής έκανε ανακοίνωση στον τύπο, που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ότι έπασχε από AIDS. Μία μέρα αργότερα πέθανε στο σπίτι του. Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν κοντά του οι γονείς του και η Μαίρη Όστιν (πρώην σύντροφός του). Ωστόσο, σε καθημερινή 24ωρη βάση μαζί του ήταν ο έξι χρόνια σύντροφός του, Τζιμ Χάτον, ο Πίτερ Φρίστοουν (προσωπικός του γραμματέας και στενός φίλος) και ο Τζο Φανέλι (πρώην εραστής και σεφ του).
Τον Νοέμβριο του 1995 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Made in Heaven» το οποίο περιείχε τα τελευταία ηχογραφημένα κομμάτια με τη φωνή του Μέρκιουρι: «A Winter's Tale», «You Don't Fool Me» και «Mother Love», τα οποία ο Μέρκιουρι ηχογράφησε λίγους μήνες πριν πεθάνει. Επειδή το κομμάτι «Mother Love» ηχογραφήθηκε σταδιακά, ο Μέρκιουρι δεν πρόλαβε να τραγουδήσει την τελευταία του στροφή, την οποία τελικά τραγούδησε ο Μπράιαν Μέι μετά τον θάνατό του.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr