UNICEF: Έλενα Παπαρίζου και Γιώργος Περρής μαζί για την προώθηση της Αναδοχής στην Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η UNICEF και οι Πρεσβευτές Καλής Θελήσεως, Έλενα Παπαρίζου και ο Γιώργος Περρής, παρουσίασαν την ηχογραφημένη μορφή του παιδικού βιβλίου «Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου», ένα παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, αφιερωμένο στην προώθηση του θεσμού της Αναδοχής και την στήριξη της Αποϊδρυματοποίησης στην χώρα.
Η παρουσίαση του ηχογραφημένου podcast έλαβε χώρα στα γραφεία του Οργανισμού στην Αθήνα, παρουσία του συγγραφέα του παιδικού βιβλίου και στελεχών παιδικής προστασίας της UNICEF.
Ο Μίλτος, ο μικρός ήρωας του παιδικού βιβλίου, αφηγείται τη δική του περιπέτεια από την στιγμή που αναγκάστηκε να διαχωριστεί από την οικογένειά του, τα ανάμικτα συναισθήματα που βίωσε κάτω από την ιδρυματική φροντίδα αλλά και το φως της ελπίδας που έλαμψε όταν βρέθηκε μια αγκαλιά που ήταν ακριβώς στα μέτρα του!
Μέσα από ένα πλέον πλήρως προσβάσιμο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού αλλά και στην αποστιγματοποίηση των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα ανά την χώρα.
Οι δύο Πρεσβευτές Καλής Θελήσεως του Οργανισμού τόνισαν τον καθοριστικό ρόλο της οικογένειας στην σωστή ανάπτυξη και φροντίδα του παιδιού και μοιράστηκαν προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες που τους δένουν με τον θεσμό της αναδοχής.
Συγκεκριμένα η Έλενα Παπαρίζου δήλωσε «Η οικογένεια είναι ιερός θεσμός, όποια μορφή και αν έχει. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο βιολογικός γονέας ενός παιδιού για να του προσφέρει ένα σπίτι και μια αγκαλιά γεμάτη αγάπη. Ας γκρεμίσουμε τους τοίχους που τους εμποδίζουν να προσφέρουν ένα σπίτι σε όλα αυτά τα παιδιά που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη.»
Ο Γιώργος Περρής με την σειρά του δήλωσε «Τα βασικά συστατικά για να είναι ένα παιδί ευτυχισμένο και να μεγαλώνει σε ένα υγιές περιβάλλον είναι η αγάπη, η αφοσίωση και η ασφάλεια. Όλα αυτά με βάση το τι είναι καλύτερο για το παιδί και αυτό προϋποθέτει να βάλουμε εμείς οι ενήλικες ένα μέρος του εγωισμού μας στην άκρη. Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό ότι από το 2021 που ξεκίνησε η καμπάνια για την αναδοχή, πάνω από 400 παιδιά έχουν φύγει πλέον από την ιδρυματική φροντίδα. Έχουμε 6,5 χρόνια στην διάθεσή μας, μέχρι το 2030, ώστε να μην υπάρχει πλέον κανένα παιδί που να μεγαλώνει σε ίδρυμα. Είναι ευθύνη όλων μας και θα πρέπει να γίνει προτεραιότητά μας. Το παιδί πάνω από όλα.»
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος τόνισε ότι όσο καλό και να είναι ένα ίδρυμα, δεν θα μπορέσει ποτέ να προσφέρει αυτό που προσφέρει μια οικογένεια σε ένα παιδί, καθώς και την διαφοροποίηση της αναδοχής από την υιοθεσία, έννοιες οι οποίες πολλές φορές συγχέονται. Η ειδική παιδικής προστασίας της UNICEF, Μαριέλλα Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε τόσο στον θεσμικό ρόλο της UNICEF, ως εργαλείο των Ηνωμένων Εθνών, στην υποστήριξη και καθοδήγηση κρατικών διαδικασιών και μεταρρυθμίσεων στο σύστημα παιδικής προστασίας* ενώ η επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του Οργανισμού στην Ελλάδα, Όλγα Σιώκου – Σιόβα, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και στην ουσιαστική προώθηση ζητημάτων που αφορούν τα παιδιά και τους νέους στην χώρα μας.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 15 Μαΐου 2022 ως ένθετο της εφημερίδας «Καθημερινή», στο πλαίσιο της καμπάνιας της UNICEF και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνιών Υποθέσεων «Άλλαξε την ζωή ενός παιδιού. Γίνε Ανάδοχος». με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ηχογραφημένη μορφή του φιλοξενείται από σήμερα αφιλοκερδώς στην πλατφόρμα των podcasts της ATHENS VOICE.
Η UNICEF ευχαριστεί ιδιαίτερα τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο, τον εικονογράφο Κωστή Παπαθεοδώρου, τους Πρεσβευτές του Οργανισμού αλλά και την ATHENS VOICE για την αφιλοκερδή και έμπρακτη στήριξή τους στο έργο του Οργανισμού κα στην ουσιαστική προώθηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών στην Ελλάδα.
----
*Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 1.377 παιδιά βρίσκονται σήμερα σε 98 Μονάδες Παιδικής Προστασίας σε όλη τη χώρα. Η UNICEF στηρίζει τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς ώστε να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο τομέα της παιδικής προστασίας με απώτερο στόχο το 2030 κανένα παιδί να μη βρίσκεται σε ίδρυμα.
H UNICEF υποστηρίζει την θεσμοθέτηση εναλλακτικών μοντέλων παιδικής προστασίας, όπως η επαγγελματική αναδοχή και η ημιαυτόνομη διαβίωση σε διαμερίσματα ενώ μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί εξίσου και στην ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών με στόχο την πρώιμη ανίχνευση παιδιών και οικογενειών σε ανάγκη, ώστε να αποφευχθεί η απομάκρυνση τους, σύμφωνα πάντα με το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr